hikemates_northfinder

Northfinder Oravská- dámska bunda na turistiku, skialp, bike či bežky RECENZIA

Slovenská značka Northfinder nabalená dlhoročnými skúsenosťami vyvíja kvalitné outdoorové oblečenie, ktoré svojim dizajnom a funkčnosťou môže konkurovať svetovým výrobcom. Kombináciou tých najinovatívnejších funkčných materiálov tvoria univerzálne kúsky, ktoré sú ušité na mieru tvojej aktivite na horách. A ja ako aktívna outdooristka, ktorá trávi čo najviac času vonku, som mala možnosť otestovať jeden kúsok z ich dielne, hybridnú bundu Oravská.

Moje prvé dojmy

Mám rada univerzálne oblečenie. Keďže sa vonku venujem turistike, behu naľahko, biku a acroyoge, snažím sa vyberať si oblečenie tak, aby sa dalo použiť všestranne pri týchto aktivitách. Preto mi bunda Oravská naozaj pekne zapasovala do šatníka.

Bunda je už na prvý pohľad zajímavá. Je totiž akoby vyskladaná z rôznych materiálov. Toto strategické rozloženie materiálov ma veľmi príjemne prekvapilo svojim funkčným potenciálom a najmä vysokou priedušnosťou už pri prvom nosení. Spočiatku som bola trochu skeptická kvôli hrejivému efektu bundičky, bála som sa, že bude veľmi teplá, no nakoniec bol opak pravdou. Testovačka ma presvedčila, že bunda môže byť spoľahlivým tepelným izolantom a zároveň ľahkým a priedušným parťákom počas výkonu.

Bundu som testovala najmä v jarných a jesenných mesiacoch, ale výborne mi poslúžila aj počas chladných nočných výstupov počas leta. Využila som ju predovšetkým na turistike a bajku, ale najviac ju oceníš na poriadnej skialpovačke.

northfinder_hikemates_oravska

Hybrid bunda Oravská podľa slov výrobcu

V dômyselnej kombinácii priedušných, ľahkých a odolných izolačných materiálov je bunda predurčená na náročnejšie aktivity. Odvádzaním vlhkosti cez panely z Polartec® Power Grid™ a Polartec® Power Stretch® aktívne reguluje klímu pod ňou. Súčasne zóny z Polartec® Alpha® Direct® prepúšťajú a akumulujú telesné teplo. Povrch chráni ľahký, vetruvzdorný materiál Airtastic.

Materiál Airstatic


Airtastic™ je rad vysokovýkonných ľahkých materiálov, ktoré sú vhodné pre širokú škálu športov a ktoré možno použiť na výrobu ľahkých, kompaktných a elastických odevov vhodných pre všetky ročné obdobia. Textúra a lesk sú jeho prednostnými vlastnosťami čo sa dizajnu týka.

Rukávy pred vetrom uzatvárajú elastické manžety a spodný okraj bundy sa dá regulovať jednoduchým potiahnutím gumičiek na bokoch. Obojsmerný zips od YKK garantuje pevné spojenie a flexibilitu. Je ukončený chráničom brady, ktorý je súčasťou vyššieho zatepleného goliera. Poriadna porcia vnútorných a vonkajších vreciek uschová všetko, čo potrebuješ mať v dosahu. O tvoju bezpečnosť sa starajú reflexné prvky viditeľné z každej strany. 

Pozitíva produktu

Strategická kombinácia funkčných materiálov, vyšší zateplený golier, elastické manžety na rukávoch, obojsmerný zips a množstvo vreciek svedčí o tom, že kamoši z Northfinderu si dali záležať na detaile. Bunda je v skutku nabitá cennými funkčnými vychytávkami, no medzi jej najväčšie prednosti patrí jednoznačne priedušnosť, aktívna izolácia a nakoniec aj perfektný strih.

Špičková priedušnosť

Bunda je vyskladaná z funkčných materiálov na základe body-mappingu. Hrudník, ramená a horná časť chrbta je vetruvzdorná a tepelne izolovaná jemným fleecom. Husto tkaný materiál zvaný Airtastic je veľmi jemný a ľahký, ale zároveň dostatočne odolný voči opotrebeniu a oderu.

Čo ma osobne tiež potešilo je fakt, že vôbec nešuští. Kým citlivé časti tela sú chránené pred chladom prichádzajúcim zvonku, panely tenkého a priedušného Polartec® Power Grid™ a Polartec® Power Stretch® na chrbte odvádzajú vlhkosť a nadbytočné teplo od tela. Bunda ťa teda zohreje, ale zároveň sa v nej počas výkonu vôbec nespotíš. Dokáže teda skvelo regulovať teplotu a ponúknuť ti želaný komfort zložený z kombinácie tepla, sucha a pohodlných materiálov.

Aktívna izolácia bundy Oravská

Polartec® Alpha® Direct sa vyznačuje špičkovou tepelnou izoláciou a vysokou priedušnosťou. Ide o pomerne ľahký a rýchloschnúci materiál, ktorý aktívne reguluje tvoju telesnú klímu počas výkonu a aj pri zníženej aktivite. Na jednej strane odvádza teplo a vlhkosť od tela a naopak obmedzuje prúdenie studeného vzduchu smerom dnu. Hrejivosť tohto materiálu sa zároveň dá prirovnať k výplňovým izoláciám zimného a zatepľujúceho oblečenia.

Svojou funkčnosťou tak nahrádza mnohé nadbytočné vrstvy outdoorového oblečenia. Ušetríš s ním gramy v batohu a napokon aj eurá v peňaženke.

Hydrofóbna povrchová úprava

Bunda je vďaka povrchovej úprave odolná aj voči vode a znečisteniu. Vďačí zato funkčnému materiálu, ktorý je ošetrený hydrofóbnou povrchovou úpravou. Tá čiastočne chráni pred nasiaknutím vody a znečistením. Ide o základnú odolnosť proti vonkajšej vlhkosti, ktorá si poradí s ľahkými prehánkami či snežením.

Regulérny strih bundy

Bunda na postave veľmi pekne sedi. Elastický Polartec® Alpha® Direct obopína postavu a dokonale kopíruje pohyb. Pružný materiál je odolný a aj po niekoľkých praniach pekne drží svoj tvar. Rozmery zodpovedajú konfekčným veľkostiam. Na stránke Northfinder nájdeš aj tabuľku, ktorá ti pomôže ľahko vybrať bundu, ktorá ti sadne. Mne sadla veľkosť S.

northfinder_hikemates_oravska

Pre koho je bunda určená

Kvalitné prepracovanie bundy sa odráža vo funkčnosti pri plnom športovom výkone a pri zníženej aktivite a to najmä v chladnom počasí. Rozložením funkčných materiálov je určená predovšetkým na pešiu turistiku, skialpinizmus či bežkovanie pri nižších teplotách.

Ako bundu hodnotím?

S bundou som bola veľmi spokojná. Počas môjho testovania, teda počas skoro 8 mesiacov som na bunde nepostrehla žiadne známky opotrebenia. Na vyššie spomenuté aktivity je naozaj perfektne stvorená a mne najlepšie fungovala v kombinácii s merino základnou vrstvou do chladnejšieho počasia a so syntetickou základnou vrstvou do teplejšieho počasia. So správne zvolenou základnou vrstvou sa bunda dá nosiť počas celého roka.

Pozitíva

Čo som si na bunde počas testovania nevedela vynachváliť bola veľmi dômyselne zvolená kombinácia materiálov tak, aby bunda skvelo funovala pri aktivnom pohybe, príjemný materiál vyšší golier, ktorý nahradil dokonca buffku.

Negatíva – Upgrade v podobe zbaliteľnosti

Zbaliteľnosť je snáď jediným negatívom produktu. Hmotnosť bundy je priam povznášajúca, ale aj napriek tomu zaberie v batohu značné miesto. Na druhej strane svojou funkčnosťou nahrádza minimálne jednu vrstvu, ktorú môžeš nechať doma. Príležitosťou na upgrade tejto šikovnej vecičky by mohla byť už len kapucňa a viac farebných prevedení.

Akú velkosť zvoliť?

Moja konfekčná veľkosť je bežne S a aj model bundy Oravská mi vo veľkosti S skvelo sadol. Dovolím si preto tvrdiť, že bunda má klasické veľkosti. Strih bundy pekne zvýrazňuje ženskú postavu.

northfinder_hikemates_oravska

Technické parametre

Aktivity: Trekking, skialpinizmus, bežky, celoročná turistika, bike
Materiál: Polartec® Alpha® Direct® , Polartec® Power Grid™, Polartec® Power Stretch®
Vlastnosti: vodoodpudivosť, tepelná izolácia, priedušnosť, elasticita

Sezóna: celoročne, jeseň, jar
Strih: regular
Dostupné veľkosti: XS až 4XL
Cena: 94,90 € 

Ďalšie informácie o produkte nájdeš na stránke značky Northfinder.

northfinder_hikemates_oravska

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *