Chceme prilákať aj mladých, hovorí o 1. digitálnom klube Hikemates, predseda Klubu slovenských turistov

Klub slovenských turistov (KST) má vo svojich radoch viac ako 20-tisíc členov z celého Slovenska. Vznikol v roku 1990, no odkazuje na tradície svojich predchodcov, vrátane toho najstaršieho na území súčasného Slovenska – Uhorského karpatského spolku, ktorý vznikol v roku 1873. Opýtali sme sa, ako sa pozerá na súčasný stav turistiky na Slovensku predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň, ako je to so značkovaním a udržiavaním chodníkov, aké výhody prináša členstvo v KST a prečo sa rozhodli Hikemates zaregistrovať ako 1. digitálny turistický oddiel.

https://www.hikemates.com/clenstvo

V horách stretávame množstvo ľudí, ako by ste zhodnotili stav turistiky na Slovensku?

Všetko so všetkým súvisí. Volakedy bola turistika pre ľudí, ktorí mali peniaze, čas a nepracovali fyzicky. Bolo ich málo. A dnes prišla doba, keď takýchto ľudí máme veľa. Máme veľa voľného času a hľadáme spôsob, ako ho vyplniť. Turistika nevyžaduje talent, chôdza je najzdravší pohyb a je aj lacná. Ľudia vyšli z prírody a dnes sa tam vracajú. Slovensko je krásne. Každý chce ísť do Tatier, do Raja. Tam sa koncentruje veľa návštevníkov. Rezorty lákajú na rôzne atrakcie. Podľa ich naplnenosti by sme mohli byť spokojní. Dávam do pozornosti celé Slovensko. Je veľa ľudí, ktorí sa nechvália len fotografiami, ale chodia a spoznávajú. Turistika je o aktívnom pohybe, o spoločenstve ľudí. A ja som rád, že aj počet týchto ľudí narastá. 

Peter Dragúň v Júlskych Alpách. (Foto: archív PD)

Zaznamenávate tento rozmach aj na počte členov KST? 

Za posledných 5 rokov nám ročne pribúda okolo 1000 členov. Čím to je? Zmenou životného štýlu, ale aj výhodným poistením našich členov a bohatou ponukou turistických klubov v regiónoch.

Myslíte si, že turisti vyznávajú všetky hodnoty, ktoré sú spojené s turistikou, alebo sa z nej stáva skôr športové odvetvie? 

Veľká väčšina vyznáva staré tradície turistiky. Ľudia sa stretli, navštívili určený cieľ, navzájom si pomáhali. Prví turisti budovali chodníky, chaty, útulne pre všetkých turistov. Sem patrí aj dobrovoľníctvo. Človek je však tvor súťaživý. Rád si potrebuje niečo dokázať. Pre takých máme rôzne podujatia, výkonnostné odznaky.

Peter Dragúň so synom a turistickou partiou v Slovenskom raji. (Foto: archív PD)

Povedzte nám koľko má KST členov ?

Stav k marcu 2020 je: 385 klubov a v nich máme registrovaných 20 841 členov.

Jednou z hlavných úloh je aj značkovanie chodníkov. Hovorí sa, že na Slovensku a v Českej republike je značenie turistických trás jedným z najlepších prečo je to tak? 

Prvý chodník bol vyznačený v roku 1874. Značenie sa rozbehlo v okolí Modry, Štiavnice, Vysokých Tatier, Levoče… Po roku 1918 veľmi aktívne fungoval Klub československých turistov (KČST), v tomto roku si pripomíname sto rokov od vzniku odborov KČST na Slovensku. Už vtedy existoval ucelený systém značenia a metodika sa postupne, už v rámci  spoločnej turistickej organizácie zjednotila a zdokonaľovala, vznikla štátna technická norma. Kvalite pomohlo aj to, že turistické trasy, ich vytýčenie, vyznačenie, evidencia a údržba, to všetko malo len jedného pána a ten sa dobre staral a stále stará. Tým pánom je u nás Klub slovenských turistov a jeho predchodcovia.

Foto: Archív PD

Ako prebieha značenie chodníkov a ako často sa značkárom darí preznačkovať trasy? Aj sami sme sa občas stretli so zničeným alebo poškodením značením a na niektorých miestach sme blúdili, napríklad, keď došlo k rozsiahlemu odlesneniu. 

Ľudia, ktorí chodia do hôr sú rôzni. Drvivá väčšina sa chová priateľsky aj k prírode, aj ku človekom vybudovanej oddychovej a navigačnej infraštruktúre. Nájdu sa jedinci, ktorí zámerne škodia – prestrelujú smerovníky, ohýbajú ich, berú si ich na chalupy. Veterné kalamity nám tiež robia problémy. Prosím o trpezlivosť. Pri kalamite musia prísť najskôr lesníci, ktorí odpracú kalamitu a až potom môžu nastúpiť značkári. Máme po Slovensku spolu takmer štyri stovky vyškolených značkárov a dosť nám robí vrásky ich stúpajúci priemerný vek. Potrebujeme kolektív omladiť. Ak sú medzi čitateľmi záujemcovia, nech sa prihlásia na našom sekretariáte, kontakt je na webe. Značenie sa podľa normy obnovuje každé tri roky, sieť je rozdelená medzi regionálne komisie, ktoré robia svoju robotu s ohľadom na trojročný interval. Upozorňujem, že samostatne značiť môže len vyškolený značkár. Noví adepti sú spočiatku pridelení ku skúsenému značkárovi a keď vidno skutočný záujem, idú na školenie.

V Dolomitoch. Foto: Archív PD

Kto financuje značenie chodníkov?

Najviac financií máme od štátu cez Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. No aj VÚC už pochopili, že dobre značená sieť turistických chodníkov im prináša benefity do rozpočtu. Podporujú nás aj Štátne lesy SR a hlásia sa aj rôzne firmy zaujímajúce sa o reklamné partnerstvo, v čom sme skôr opatrní.

Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom patrí Klubu slovenských turistov. Foto: LD/Hikemates

KST má v správe aj mnohé turistické chaty. Ako ich správa prebieha a ako často KST prehodnocuje ich prevádzku? 

Sme majiteľmi piatich chát. Vo Vysokých Tatrách sú to Chata pod Rysmi, Téryho chata, Zbojnícka chata  a Chata pri Zelenom plese. Tie máme v spoluvlastníctve s horolezeckým spolkom James. V Nízkych Tatrách pod Ďumbierom máme Štefánikovu chatu. Chaty dávame do prenájmu, najčastejšie na 5 rokov, chatárom, ktorí vzídu z výberového konania. Dvakrát v roku sa s nimi stretávame a riešime aktuálne problémy i strategické rozhodnutia do budúcnosti. 

Prečo ste sa rozhodli Hikemates zaregistrovať ako 1. digitálny oddiel KST? 

Lebo prišiel s touto ponukou ako prvý. Musíme sa pozerať do budúcnosti. Potrebujeme osloviť mladých ľudí. 

Peter Dragúň s Paťom z Hikemates pri podpise vstupu Hikemates do KST. (Foto: Hikemates)

Aké výhody ponúka KST členstvo? 

Tisíce rokov žil človek v spoločenstve. V 20. storočí sa začal presadzovať model výnimočnej osobnosti. Já, já, já, jenom já, je o tom aj pieseň od Olympicu. Tento trend pretrváva a prináša aj negatívne skúsenosti. Najväčší prínos členstva je v tom, že sa ľudia stretajú, rozprávajú, pomáhajú si navzájom. KST vytvára podmienky, je platformou organizovania tradičných aj nových podujatí. Keď sa ľudia spriatelia, radi sa znovu stretnú  na spoločnej akcii. Okrem toho máme výborné poistenie, zľavy na vybraných chatách na Slovensku, v Čechách, Rakúsku, zľavy na turistické vybavenie v niektorých obchodných sieťach.

Pirin, Vichren s manželkou. Foto: Archív PD

Aké sú plány KST na ďalšie roky, ako chce KST lákať turistov do svojich radov? 

Udržať, poprípade zvýšiť členskú základňu. Základom KST sú jednotlivé kluby a odbory. Ak tie pracujú dobre, KST je úspešné. Ak je dobrý predseda klubu, sú spokojní aj jeho členovia. Ústredie sa stará o evidenciu členskej základne, o chod organizácie podľa všetkých zákonov nášho štátu. Vytvára podmienky na fungovanie klubov. Stará sa o značenie, chaty, rieši problémy s novodobými vlastníkmi pozemkov i štátnymi lesmi SR, zabezpečuje školenie odborníkov v jednotlivých presunoch a stará sa o ich odborný rast. Spolu so sekciami rôznych presunov poriada celoslovenské i medzinárodné zrazy. Turistov vie prilákať odbornou a kvalitnou prácou v klube a samozrejme aj horeuvedenými výhodami.

Na bežkách na Donovaloch. Foto: Archív PD

A v skratke nám ešte priblížte históriu KST.

Na terajšom území Slovenska bol ako prvý založený v roku 1873 Uhorský karpatský spolok. Po vzniku Československa vznikol Klub československých turistov. V roku 1939 po vzniku Slovenského štátu bol nástupcom Klub slovenských turistov a lyžiarov. V roku 1956 bol ustanovený Československý zväz telesnej výchovy, jednotná všešportová organizácia, ktorá pohltila aj turistov, pod hlavičkou Zväz turistiky Slovenskej organizácie ČSZTV. A v roku 1990 sa dostávame k terajšiemu názvu Klub slovenských turistov. Cesta to bola dlhá, niekedy tŕnistá, boľavá, ale aj úspešná, radostná. Budúcnosť máme vo svojich rukách. Môžete sa pridať.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *