Divočina v Slovenskom raji – roklina Veľký Sokol

Jar je asi najlepšie ročné obdobie na návštevu roklín v Slovenskom raji. Sneh sa už po zime roztopil a ak sa k tomu pridajú aj výdatné zrážky počas predchádzajúcich dní, o impozantné vodné kreácie máte postarané.

Stručne o rokline Veľký Sokol

Takto na jar sme sa aj my rozhodli navštíviť jednu z roklín Slovenského raja nesúcu názov Veľký Sokol. I keď sa svojou dĺžkou (4.5 km) a vysokými skalnými stenami (miestami až 300 metrov) často označuje ako najmohutnejšia, ja osobne by som ju skôr charakterizovala ako najdivokejšiu. Celý čas vás obklopuje množstvo zelene a kopec popadaných stromov. Keďže sa nachádza mimo hlavných turistických centier, je aj menej navštevovaná. To je však v prípade, ak si chcete ozaj užiť prechod roklinou, skôr výhoda.

Veľký Sokol sa nachádza na západnom okraji planiny Glac. Ide o jednosmernú roklinu, pohybovať sa teda môžete len proti prúdu potoka Sokol. Prístupná je celoročne, v zime si ale nezabudnite pribaliť turistické mačky či nesmeky.

Náš prechod roklinou

Vyrážame ráno. Auto sme zaparkovali na parkovisku pri jazere Blajzloch. Odtiaľ je to k vstupu do rokliny pri horárni Sokol približne 10 minút chôdze. Alternatívnou parkovacou možnosťou je stredisko Hrabušická Píla. Pri vstupe do rokliny zaplatíte vstupné do Slovenského raja.  

Celá roklina je značená žltou turistickou značkou. Spočiatku ideme prevažne lesnou cestou popri potoku. Kde tu využijeme na prechod cez potok nejaký rebrík, zvyčajne však len popadané kmene stromov a kamene. Začiatok rokliny teda môžeme označiť za pokojný.

Ozastné dobrodružtvo začína pri zúžení rokliny s názvom Kamenné vráta, kde už zdolávame aj citeľné výškové metre. Na prechod roklinou využívame viaceré drevené či železné rebríky a miestami aj reťaze. Postupne sa cez Malé Kaskády dostávame najprv k Malému, a potom Veľkému vodopádu. Veľký vodopád je na jar plný vody, strávime tu preto najviac času. Pokračujeme k Veľkým Kaskádam.

Blíži sa záver rokliny a s ním spojené ďalšie zúženie. Toto miesto nesie názov Rothova roklina. Pomenovaná je podľa profesora M. Rotha, ktorému sa spolu s ďalšími výskumníkmi podarilo prvýkrát absolvovať prechod roklinou Veľký Sokol. Napokon sa dostávame na koniec rokliny k smerovníku Glacká cesta.

Ako to už pri roklinách býva zvykom, ich prechodom sa naša túra ani zďaleka nekončí. Žltá turistická značka už ďalej nepokračuje a my sa napájame na červenú. Postupne prechádzame cez bývalú horáreň Glac, Malú Poľanu a Palc až sa dostávame naspäť k horárni Sokol. Celá túra nám zabrala približne 5 hodín a dokopy sme prekonali viac ako 500 výškových metrov.

Tipy na záver

  • Nezabudnite nepremokavú obuv. Tu sa vám určite zíde.
  • Zvýšte opatrnosť pri prechode drevenými rebríkmi a kmeňmi stromov. Keď sú mokré, sú klzké. A poriadne (vlastná skúsenosť).
  • Predovšetkým po výdatných dažďoch si pred túrou skontrolujte stránku horskej služby. Občas sa stane, že niektorá z roklín je nepriechodná kvôli zlomenému rebríku či inej prekážke. A občas sú rokliny uzavreté aj z dôvodu vysokej hladiny vody v potokoch.
hikemates_turisticky_klub_clenstvo
hikemates_turisticky_klub_clenstvo

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *