Fjällräven letný komplet- shortky Abisko Shorts, bunda Abisko Lite Fleece Jacket a batoh Abisko Hike 35 RECENZIA

Značka Fjällräven je veľkým hráčom na turistickej scéne už viac ako 60 rokov. Počas tejto doby vytvorili viaceré produkty, ktoré sa stali známe predovšetkým svojou kvalitou, komfortom a udržateľnosťou. Týmto sa značka snaží zabezpečiť nielen o maximálne pohodlie, ale aj prispieť svojou troškou k udržateľnej výrobe a trvácej kvalite outdoor výbavy. Mne ako aktívnemu turistovi boli tieto informácie známe už pred samotným testovaním a preto som sa rozhodol práve pre produkty zo série Abisko.

Produkty z tejto edície dávajú do popredia predovšetkým dve vlastnosti, a to ľahkú váhuzbaliteľnosť. Práve tieto dva prvky sú alfou a omegou súčasného ultralight trekkingu, teda turistiky s čo najnižšou váhou a čo najväčším pohodlím. Z tejto rady som testoval shortky Abisko Shorts, bundu Abisko Lite Fleece Jacketbatoh Abisko Hike 35. Kým prvé dva produkty sú ideálnou voľbou pre leto a teplejšie obdobie, batoh si nájde využitie počas celého roka. Testovanie kompletu prebiehalo od mesiaca marec, v Slovenskom raji, na Tribeči, Muránskej planine a v Tatrách.

Prvé dojmy

Od značky som mal veľké očakávania, a to nielen kvôli ich dlhej histórií, ale aj viacerým dobrým ohlasom. Hneď pri prvom kontakte ma zaujal materiál, z ktorého sú jednotlivé produkty zhotovené. Ide skutočne o veľmi ľahkú textíliu, ktorá pôsobí odolne. Chcel by som vyzdvihnúť aj dizajn kompletu. Batoh, šortky a aj bunda vyzerajú skutočne dobre, a svoje využitie dokážu nájsť aj v mestskom prostredí.

Krátke nohavice Fjällräven Abisko Hike Shorts

V outdoor šatníku by nemal chýbať univerzálny kúsok, ktorý vieš vziať na prechádzku, ale aj väčšiu túru. Také sú shortky Abisko Hike od značky Fjällräven. Rýchloschnúci ľahký materiál, praktické detaily, dobre sediaci strih, priedušnosť. To sú na leto „must have“ vlastnosti a týmto shor

Parametre

  • Pás: Stredne vysoký pás
  • Strih: Regular Fit
  • Vrecká: 3
  • Materiál: G-1000 Air Stretch
  • Váha: 214 g
  • Veľkosti: od 44 po 58
  • Testovaná veľkosť: L (vždy berte o číslo menšiu veľkosť)
  • Moja výška: 183 cm
  • Farebné kombinácie: Black, Dark Navy, Buckwheat Brown, Patina Green
  • Cena: 130€
  • nájdeš ich napr. u predajcu Sportrysy

Šortky sú tvorené z materiálu G-1000, ktorý pozostáva zo 65% polyesteru a 35% organickej bavlny. Konkrétne pri tomto produkte je použitý G-1000 Air Stretch, ktorý je najľahšou a najvzdušnejšou variantnou materiálu G-1000. Svoju ekologickosť zvýrazňuje Fjällräven aj vďaka impregnácií pomocou vosku (Greenland Wax). Aplikácia vosku je veľmi jednoduchá vydrží dlhé obdobie. Stačí ho natrieť na šortky a zahriať ich. Nezľaknite sa bieleho náteru, ktorý po zahriatí zmizne.

Abisko Hike Shorts vážia len 214 gramov a teda ich na sebe nebudete ani len cítiť. Tieto krátke nohavice majú 3 vrecká so zipsom, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich zmestili aj najväčšie telefóny. Novinkou pri tomto produkte je integrovaný opasok, ktorý by mal byť môjho názoru povinnou súčasťou všetkých turistických šortiek a nohavíc. Pomocou opasku si viete prispôsobiť nohavice až do takej miery, že ani o číslo väčšia veľkosť vám nebude robiť žiaden problém.

Postrehy z testovania

Počas testovania som na šortkách spozoroval niekoľko vlastností. V prvom rade to je váha šortiek. Pri 200 g sú perfektnou voľbou pre akúkoľvek turistiku. Veľkým pozitívom je aj ich odolnosť. Na šortkách sa neobjavil škrabanec ani po predieraní sa hustými kríkmi. Čo sa týka tepelného komfortu, Abisko Hike Shorts poskytovali dobrý tepelný komfort aj v teplotách od 8 – 15 °C.

Šortky zvládali veľmi dobre aj vysoké teploty a boli mimoriadne vzdušné aj po impregnovaní voskom. Dokonca sa mi ani raz nestalo, že by zadržiavali pot, čo bolo klasickým problémom pri nohaviciach od iných značiek. Najväčším plusom nohavíc je integrovaný opasok. Zakomponovanie opasku priamo do šortiek nie len ušetrí financie za kúpu opaska, ale taktiež odľahčí povinnú výbavu každého turistu. Okrem všetkých spomínaných bodov sa nedá nespomenúť samotný dizajn. Podľa môjho názoru sú šortky vzhľadovo aj funkčne využiteľné na bežné nosenie do mesta.

Bunda Fjällräven Abisko Lite Fleece Jacket

Súčasťou každej letnej sezóny sú skoré ranné túry, počas ktorých môžu teploty klesnúť aj na 0 °C. Dôležitou výbavou je preto druhá vrstva oblečenia, ktorá poskytuje nielen dobrý tepelný komfort, ale taktiež dobre odvádza pot. Fjällräven si pre nás toto leto pripravil bundu Abisko Lite Fleece Jacket a ja som pre vás otestoval, ako zvláda podmienky v teplom, ale aj v chladnejšom prostredí.

Parametre

  • Strih: Regular Fit
  • Vrecká: 3
  • Materiál: 100% recyklovaný polyester
  • Váha: 365 g
  • Veľkosti: XS – XXL
  • Testovaná veľkosť: S
  • Moja výška: 183 cm
  • Farebné kombinácie: Black, Dark Navy, Green, Buckwheat Brown, Indigo Blue, Sunset Orange
  • Cena: 150 €
  • bundu nájdeš napr. u predajcu Sportrysy

Flisová bunda Fjällräven Abisko Lite Fleece Jacket je tvorená 100% recyklovaným polyesterom. Práve využívaním recyklovaných materiálov značka opäť zdôrazňuje udržateľnosť svojich produktov, a ich využiteľnosť na dlhšie obdobie. Samotný recyklovaný polyester patri medzi materiály, ktoré najlepšie odvádzajú pot a vlhkosť od tela. Zároveň, mimoriadne rýchlo schne a vy sa nebudete musieť obávať turistiky v mokrom oblečení.

Bunda s váhou 365 g je ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí neradi nosia ťažké batohy. Podobne ako šortky, aj bunda má 3 vrecká so zipsom. Vrecká tvorí sieťkovaná textília, čím Fjällräven maximalizoval odvádzanie potu. Pokiaľ vám bude teplo, môžete otvoriť jednotlivé vrecká a tým predísť prílišnému poteniu. Za veľký plus tejto bundy považujem aj obojstranný zips, pre jej jednoduchšie otváranie. Samotná bunda je vďaka svojej váhe mimoriadne dobre zbaliteľnáv batohu vám nezaberie takmer žiadne miesto.

Výsledky testovania

Bundu som testoval počas 3 mesiacov nielen v chladnom počasí, ale taktiež počas horúcich a dusných dní. Tepelný komfort bol vynikajúci. Dokonca aj v horúčavách bola bunda schopná zabezpečiť príjemný pocit bez prehriatia. Bundu považujem za vhodnú možnosť aj do chladnejšieho prostredia, ako druhú vrstvu pod nepremokavú bundu. V čom bunda excelovala, bolo odvádzanie potu. Podarilo sa mi v nej spotiť len raz, a aj to len pri behu počas horúceho večera. Samotná tkanina je mimoriadne odolná voči oderu, aj napriek tomu, že pôsobí veľmi tenko.

Ako bonus Abisko Lite Fleece Jacket obsahuje taktiež otvory na palce v manžetách, s čím som sa doteraz stretol skôr pri základnej vrstve a musím povedať, že ide o super inováciu. Fjällräven musím pochváliť za viaceré farebné kombinácie, ktoré sa dajú pekne zladiť so šortkami. Bundu si môžete kúpiť až v 6 farbách. Svojho favorita si tak dokáže nájsť každý. Podobne ako pri šortkách, musím opäť pochváliť dizajn bundy. Bunda vyzerá skvele pri turistike, kempovaní, opekaní alebo len pri prechádzke lesom.

Bunda je k dispozícii aj vo verzii s kratším zipsom.

Batoh Fjällräven Abisko Hike 35 M/L

Poslednou položkou v letnom komplete je batoh Fjällräven Abisko Hike 35. Batoh sa s váhou 1400 g radí medzi ľahšie batohy, ktoré nájdu svoje využitie nielen v lete, ale aj počas zimy. Batoh je primárne určený na jednodňové výlety alebo na prespávanie na chatách. Z môjho testovania však môžem povedať, že svoje využitie nájde aj pri niekoľkodňových prechodoch alebo pri kempovaní v lese.

Parametre

  • Výška: 60 cm
  • Hĺbka: 20 cm
  • Šírka: 28 cm
  • Objem: 35 l
  • Materiál: 100% Polyamid
  • Váha: 1400 g
  • Veľkosť: M/L
  • Moja výška: 183 cm
  • Farebné kombinácie: Navy, Patina Green, Terracota Brown, Iron Grey
  • Cena: 230 €
  • batoh nájdeš napr. u predajcu Sportrysy

Batoh Fjällräven Abisko Hike 35 je tvorený zo 100% recyklovaného nylonu, ktorý je pružný mimoriadne odolný. Chrbtový systém je tvorený z ramenných popruhov, bedrového pásu a sieťoviny. Batoh preto zabezpečuje nielen maximálne pohodlie, ale taktiež priedušnosť a odvádzanie potu. Váži len 1400 g, tým pádom sa nemusíte sa báť, že by bol pre vás zbytočnou záťažou.

Celkovo má batoh až 9 vreciek. Dve sa nachádzajú po bokoch a sú ideálnym miestom pre fľašu s vodou, alebo knihu. Vo vnútri batohu sa nachádzajú ďalšie 3 vrecká. Batoh má taktiež horné veko, v ktorom sa nachádzajú 2 vrecká. Tieto vrecká sú ideálnym priestorom pre vaše kľúče alebo doklady. Posledné 2 vrecká sa nachádzajú na bedrovom páse a sú tvorené zo sieťoviny. Sieťovinu považujem za veľké plus aj kvôli tomu, že vďaka nej môžete vidieť obsah vrecka bez zbytočného otvárania. Do oboch vreciek na bedrovom páse zmestíte bez akýchkoľvek problémov svoj telefón. Samozrejmosťou je aj upevnenie trekingových palíc.

Ako zvládol testovanie?

Batoh som počas môjho testovania využíval okrem turistiky aj na bežné cestovanie po Slovensku a svoju úlohu splnil bravúrne. Vďaka jeho ľahkej váhe som aj po maximálnom naplnení ruksaku nepociťoval bolesť na chrbte. Za toto musím pochváliť polstrovane ramenné popruhy. Za veľké pozitívum pri tomto batohu považujem jeho možnosť zakúpenia v dvoch veľkostiachS/M – M/L. Nemusíte sa preto báť, že by bol batoh príliš veľký alebo naopak malý.

Napriek tomu, že súčasťou batohu je kryt proti dažďu, rozhodol som sa batoh otestovať aj bez neho. V daždi bez krytu, obstál veľmi dobre, dnu sa nedostala ani kvapka vody.

Kryt proti dažďu

Za ďalšie pozitívum považujem priestor pre hydrovak a trekingové palice. Kladne hodnotím aj vstup do ruksaku, prostredníctvom predného zipsu. Takto nemusíte vyťahovať všetky veci ale len tie, ktoré práve potrebujete. Farebné prevedenie je v rovnakých farbách ako šortky a bunda a preto sa môžete farebne zladiť podľa svojho uváženia, či preferencie. Veľkým plusom batohu je jeho odolnosť proti oderu. Batoh sa mi nepodarilo poškrabať ani po jeho páde na skalách. Túto vlastnosť oceňujem pri všetkých produktoch z tohto kompletu.

Odporúčania a rady

Po mojom testovaní som si veľmi obľúbil túto značku, ktorá skutočne vytvára nadčasové udržateľné produkty. Aj napriek tomu by som však uviedol pár odporúčaní.

V prvom rade je to veľkostná tabuľka. Pri tejto značke určite odporúčam buď kúpiť o číslo menšiu veľkosť ako klasicky nosíte, alebo si vyskúšať daný produkt v ich predajni/ v inom outdoorovom obchode.

Druhým a zároveň posledným bodom je malé odporúčanie týkajúce sa informácii k jednotlivým produktom. Fjällräven na svojej originálnej anglickej verzii eshopu poskytuje podrobnejšie popisy k jednotlivým produktom, ako aj videá, vďaka ktorým si zákazníci vytvárajú lepšiu predstavu o veci, ktorú si môžu zakúpiť. Preto pri výbere produktov odporúčam nazrieť aj na web fjallraven.com :).

Okrem týchto dvoch maličkostí musím opätovne pochváliť letný komplet od značky Fjällräven, ktorý budem testovať aj zbytok sezóny a moje postrehy aktualizovať.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *