Aktualizované 6.5.2020: Horské chaty a útulne môžu fungovať. Kde sa bude dať prespať, kde nie a aké sú podmienky prevádzky

Pozitívny vývoj počtu prípadov nákazy koronavírusom umožnil urýchliť otváranie prevádzok. Od stredy 6. mája sa tak na otvorenie horských chát a útulní môžeme tešiť aj my turisti. Doteraz sa na chatách totiž nedalo prespávať a dlhšie túry, či pohodlné prespávanie tak boli výrazne obmedzené. Občerstvenie predávali len cez okienko alebo boli úplne zatvorené. Keďže ide len o zlepšenie situácie a nie o koniec epidémie, prevádzka chát a útulní má svoje prísne pravidlá. Nezabúdaj tiež na šatku alebo rúško na prekrytie tváre a dodržiavanie hygieny. Zhromaždili sme aj doteraz známe informácie o tom, ktoré chaty a útulne, aké služby budú poskytovať, priebežne ich budeme AKTUALIZOVAŤ. Pozor v Tatrách stále platí zimná uzávera chodníkov.


Získaj členské Hikemates s celoročným poistením do hôr..


Krízový štáb od 6.5. 2020 naraz spustí 2. a 3. fázu uvoľňovacích opatrení. Ich súčasťou je aj možnosť prevádzkovať krátkodobé ubytovanie, do ktorého patria aj horské chaty a útulne. Všetko ale za prísnych opatrení, takže neohlásený na chatu určite nechoď a nepočítaj s prespaním, ak si ss ubytovanie vopred neobjednal.

Chaty môžu:
– poskytovať krátkodobé ubytovanie – do 10 dní
– izba musí byť s WC a kúpeľňou
– s donáškou jedla na izbu alebo s možnosťou stravovania na terase, avšak bez spoločného stravovania a iných služieb
– po odchode hosťa musí izba zostať 24 hodín voľná,

Aj naďalej tak chaty nebudú môcť poskytovať občerstvenie a jedlá vo vnútorných priestoroch ale iba na vonkajších terasách. A na tých musia byť stoly od seba vzdialené minimálne 2 metre a pri každom stole môžu byť maximálne 2 ľudia, alebo rodičia s deťmi.

Fázy uvoľňovania od 6. mája sa spustí 2. a 3. fáza. Zdroj: www.korona.gov.sk

Postupne sa dozvedáme, ako budú jednotlivé horské ubytovacie zariadenia fungovať. Informácie budeme AKTUALIZOVAŤ, ako ich budú zverejňovať jednotlivé chaty.

Horský hotel Popradské pleso
Na oficiálnom Facebooku ani webstránke síce nepíšu priamo, že otvárajú a budú ponúkať ubytovanie, no hovoria o pozitívnych zmenách od 6.5. pričom poukazujú na uvoľnenie opatrení v oblasti krátkodobého ubytovania a stravovania. Prever si možnosti na recepcia@popradskepleso.sk a +421 908 761 403.

Bílikova chata
V poste na Facebooku chata avizuje: „V zmysle nariadenia hlavného hygienika sa budete môcť od 6.5.2020 u nás ubytovať, samozrejme za dodržania prísnych hygienických opatrení /rúška, dezinfekcia, jedlo na izbu alebo na terase, samostatná kúpeľňa ppre každú izbu/. Sauna zostáva zatvorená. Terasa bude otvorená od piatku 9.5.2020 s obmedzeniami /rúško, vzdialenosť stolov, počet hostí pri stole, pravidelná dezinfekcia/. Opatrenia sú v záujme Vášho aj nášho zdravia a tak Vás prosíme o ich dodržiavanie, o trpezlivosť a akceptovanie faktu, že nie všetky služby budú k dispozícii tak ako ste u nás zvyknutí.“ Prever si služby na telefónnom čísle chaty +421 949 579 777.

Téryho chata v zime. Foto (c) LD/Hikemates

Téryho chata
K dispozícii je občerstvenie cez okienko. Aktuálne informácie o možnostiach ubytovania zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na telefónnom čísle +421 949 650 315, email teryhochata007@gmail.com alebo na Facebooku.

Zbojnícka chata
K dispozícii je občerstvenie cez okienko a už aj otvorená terasa. Aktuálne informácie o možnostiach ubytovania zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať emailom rezervacie@zbojnickachata.sk alebo na Facebooku.

Chata M.R.Štefánika pod Ďumbierom
Na chate je otvorené výdajné okienko. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na +421 944 935 467, +421 904 978 439, na emaili fabricius.chatamrs@gmail.com alebo na Facebooku.


Nájdi si trasy na túru aj s mapami v Nízkych Tatrách na tomto odkaze:


Domček Horskej služby Čertovica (Nízke Tatry)
Od 6.mája poskytuje ubytovacie služby, no zatiaľ vždy iba pre jednu skupinu turistov. Povinná je rezervácia vopred na telefónnom čísle 0944 929 173 alebo písomne cez Facebook.

Útulňa Andrejcová (Nízke Tatry)
Počas nasledujúcich dvoch víkendov (piatok, sobota) nebude možné z hygienickcýh dôvodov ubytovanie v interiéri objektu. Prenocovať je tak možné v blízkosti útulne vo vlastnom stane. Okienko s občerstvením ostáva počas víkendov v prevádzke. Bez prítomnosti chatára, počas týždňa, je útulňa otvorená, vstup, zdržiavanie sa a nocľah na vlastné riziko.
Ako píšu prevádzkovatelia na Facebooku po 20.máji zvážia ďalší postup, s najväčšou pravdepodobnosťou budú počas leta nutné rezervácie. Nonstop prevádzka s chatárom sa pravdepodobne začne po 22. máji.


Prečítaj si náše tipy na zaujímavé trasy:


Útulňa Ďurková (Nízke Tatry)
Od piatku 8.5.2020 otvára cez víkendy okienko (štvrtok -nedeľa). Ako píšu prevádzkovatelia na Facebooku vstup, spanie, zdržiavanie sa v Útulni nebude vôbec možné až do odvolania. „Stanovanie pri útulni je povolené, ale prosíme o dodržiavanie návštevného poriadku,Covid 19 poriadku.“ Kontakt +421 944 165 853 alebo na Facebooku.

Chata Trangoška (Nízke Tatry)
Poskytuje občerstvenie cez okienko a podľa našich čitateľov od 6.5. aj ubytovanie. Prever si jeho dostupnosť na tel. 0917 998 431 alebo na Facebooku.

Chata Magurka (Nízke Tatry)
Chata Magurka v osade Magurka, okrem okienkového predaja, spúšťa aj ubytovanie so stravovaním na izbu. Viac informácií na tel. 0903 704 444 alebo, na www.magurka-liptov.sk alebo na Facebooku.

Zamkovského chata
Na chate funguje predaj cez okienko. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na zamka@zamka.sk, alebo na +421 905 554 471 alebo na Facebooku.

Sliezsky dom
Od 25.4. má otvorené okienko a od zajtra 6.5. poskytuje Sliezsky dom aj ubytovanie podľa príslušných hygienických pravidiel. Ďalšie informácie na +421 911 882 879 alebo +421 918 988 30 alebo emailom na recepcia@sliezskydom.sk alebo na www.sliezskydom.sk.

Chata pod Náružím (Západné Tatry)
Poskytuje výdaj cez okienko. O možnostiach ubytovania zatiľ infomrácie nezverejnili viac informácií na +421 911 163 670 alebo na Facebooku.

Chata pod Chlebom (Malá Fatra)
Okienko je otvrené, ubytovať sa zatiaľ nedá. Viac informácií na http://www.chatachleb.sk.

Chata pod Suchým (Malá Fatra)
Predaj cez okienko funguje. O ubytovaní zatiaľ bližšie informácie nezverejnili, kontakt +421 918 523 200 alebo info@chatapodsuchym.sk.

Chata Plesnivec
Chata je od 13. marca zatvorená. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na +421 905 256 722 alebo chataplesnivec@gmail.com alebo na Facebooku.

Chata pri Zelenom plese. Foto (c) LD/Hikemates

Chata pri Zelenom plese
Chata je od 15. marca zatvorená. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na tatry@chataprizelenomplese.sk alebo telefonicky +421 901 767 420.

Skalnatá chata
Od 1.5. chata ponúka občerstvenie v obmedzenom režime. Viac informácií nájdeš na https://www.skalnatachata.sk/


Turisti videli lietajúce muflóny. Prečítaj si v článku, kde sa im to podarilo:


Majláthova chata
Chata je od 26. marca zatvorená. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na +421 917 655 446 alebo majlathovachata@gmail.com alebo na Facebooku.

Chata pod Soliskom
Chata je od 26. marca zatvorená. Aktuálne informácie zatiaľ nezverejnili, informácie skús získať na +421 917 655 446 alebo chatasolisko@gmail.com alebo na Facebooku.

Horská chata pod Kráľovou hoľou (Nízke Tatry)
Viac informácií zatiaľ nezverenili. Informácie budú dostupné na Facebooku.

Žiarska chata (Západné Tatry)
Chata je uzavretá.

Chata pod Kľačianskou Magurou (Malá Fatra)
Chata je uzavretá. https://www.klacianskamagura.sk

Chata pod Borišovom (Veľká Fatra)
Chata je uzavretá.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *