Foto (c) Pavol Vitko

Turisti videli čriedu lietajúcich muflónov. Kde nevšedný zážitok odfotili?

Srnky, jelene, diviaky, medvede, vlky, líšky každý z nás turistov už určite na svojich potulkách po značkovaných aj neznačkovaných trasách stretol nejdeného prirodzeného obyvateľa našich krásnych lesov. Ale to, čo stretlo nášho turistického priateľa Pavla Vitka s jeho partiou v Malých Karpatoch neďaleko Smoleníc sa len tak nevidí. Lietajúce muflóny. Vášnivý turista a dlhoročný fotograf sa s nami rád podelil o zážitok aj o fotografie, aj keď ho veľmi mrzelo, že nemal pri sebe lepší fotoaparát, lebo ešte boli od čriedy muflónov dosť ďaleko.

Z turistického rázcestia Nad Vlčiarňou sa partia vydala po neznačkovanej trase nazývanej zvážnica. Cesta spája rázcestie so žltou značkou nad Jahodníkom.



„Muflóny najskôr bežali z nášho pohľadu po pravej strane svahu mierne do kopca. Klusali vcelku pokojne, žiadny stres. Stratili sa v lese, ale po asi dvoch minútach to otočili a v zástupe za sebou lietali ponad tú cestu ako netopiere…“ hovorí pohotový fotograf a vášnivý turista Pavol Vitko. Ako dodáva bol to úžasný zážitok a zaujímavé je, že turisti muflóny nevyplašili, takže ich muselo vyplašiť niečo v lese. Takýto skok, viac ako 5 metrov, totiž muflóny využívajú vtedy, keď sa chcú odpútať od predátorov.

Muflóny v lese nad Smolenicami. Foto (c) Pavol Vitko

Rázcestie Nad Vlčiarňou sa nachádza na trase na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby (767 m.n.m.). Na rázcestie dojdeš po zelenej turistickej značke z Jahodníka, po modrej zo Smoleníc, alebo po žltej a modrej od Smolenického zámku. Ako hovorí Pavol, keď sa postavíš čelom k smerovníku Nad Vlčiarňou, muflóny stretli na ceste, ktorá od neho pokračuje vľavo. Viac fotografií nájdeš na jeho profile na Facebooku.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *