Na túru s parťákom, 10 najvyhľadávanejších trás na Hikemates v roku 2020

Máme za sebou prvé štyri mesiace roka 2020, mnohí sme na túrach boli, iných zastavila koronakríza. Mnohí, vďaka koronakríze, začali objavovať krásy našich lesov a hôr. Pripravili sme preto zoznam najvyhľadávanejších trás na Hikemates. Zo zoznamu vypadli trasy, ktoré boli na prvých priečkach v našom článku o najvyhľadávanejších trasách v roku 2019. Víťaz je jednoznačný, aj vďaka nášmu tohtoročnému zimnému komunitnému výstupu na Chatu pod Suchým.


Získaj členské Hikemates s celoročným poistením do hôr.


1. Chata pod Suchým zo Strečna

Chata pod Suchým. Foto (c) Hikemates

Ako sa mnohí z turistov z Hikemates mohli počas komunitného výstupu presvedčiť túra na Cahtu pod Suchým je príjemná asi 2 a pol hodinová prechádzka v južnej časti Malej Fatry. Vyráža sa na ňu zo Strečna, z dedinky pod rovnomenným známym hradom. Ak máš čas po ceste môžeš odbočiť aj na takzvaný Starhrad, starý Strečniansky hrad, ktorý leží neďaleko červenej značky. Zo zrúcaniny sú pekné výhľady na zákrutu rieky Váh, takzvaný Domašínsky meander, ktorý pretína Malú Fatru a oddeľuje Lúčanskú Malú Fatru. Z Chaty môžeš vystúpiť krásnym lesom na neďaleký vrchol Suchý (1.468 m.n.m.). Máš niekoľko možností návratu, po tej istej trase, alebo viacero dlhších, či kratších ciest po modrej, zelenej alebo žltej turistickej značke.

2. Zbojníčka okruh z Rače

Na druhom mieste sa, asi aj vďaka Veľkonočnému obmedzeniu prekračovať hranice okresov, umiestnila pomerne frekventovaná trasa na Zbojníčku z Rače. Len dve a pol hodiny trvajúci okruh začína a končí v mestskej časti hlavného mesta a smeruje na rázcestie Zbojníčka. Trasa vedie cez vrchol Malej Bane, z ktorej je pekný výhľad na lesy Malých Karpát. Túto trasu zvládnu bez problémov aj deti.

3. Predné Solisko zo Štrbského plesa

Predné Solisko je jeden z najdostupnejších vrcholov Vysokých Tatier. Dostaneš sa naň z populárneho Štrbského plesa, alebo z vrcholovej stanice lanovky od Chata pod Soliskom. Značka kopíruje lyžiarske svahy takže nie je veľmi zaujímavá, ale je to cesta k Tatranskému vrcholu 🙂 Prevýšenie je 860 metrov, takže nohy dostanú zabrať. Stúpanie je rovnomerne rozložené po celej trase, cesta na hor trvá asi dve a pol hodiny.

4. Rakytov prechod z Liptovskej osady do Strednej Revúcej

Výrazný vrchol vo Veľkej Fatre s kruhovým výhľadom do ďaleka. Z Rakytova, ktorý sme nedávno odporúčali aj ako našu túru týždňa, uvidíš za dobrého počasia doďaleka. Nielen hrebeň Veľkej Fatry, ale aj veľkú časť Nízkych Tatier, Choč a ak sa podarí možno až Vysoké Tatry. Vedia naň niekoľko krásnych trás. Odporúčame takú, ktoré neobíde Horskú útulňu Limba, kde sa oplatí nielen občerstviť, ale v prípade možnosti aj prespať. Ráno pri jazierku býva magické.

5. Ostrá okruh z Blatnice

Ostrá so svojou sestrou Tlstou patria k najvýraznejším vrcholom vypínajúcim sa nad Turcom. Ostrá je vysoká 1.247 m.n.m. a jej skalnatý vrchol s mnohými vežami a útvarmi poteší oko nejedného turistu. Tlstá (1.373 m.n.m.) má naopak trávnatý vrchol. Zo oboch strán zvierajú Konský dol, prekrásny skalnatý kaňon. Túra na Ostrú, z ktorejkoľvek strany sa vyberieš, patrí k najkrajším vo Veľkej Fatre. Výhľad z vrcholu do Turčianskej kotliny, ale aj smerom na východ na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, je tiež na nezaplatenie. Túra je strednej náročnosti s väčším prevýšením, takže si ju naplánuj na celý deň. Výstup je síce náročný ale mali by ho zvládnuť aj zdatnejšie deti.


Náš predchádzajúci rebríček najvyhľadávanejších trás z roku 2019 nájdeš na tomto odkaze:


6. Čierna skala zo Smoleníc

Trasa na ďalší z vrcholov Malých Karpát. Odporúčame ti vybrať sa na Čiernu skalu (662 m.n.m.) z Jahodníka pri Smoleniciach, dolinou Smolenického potoka. 30 metrové bralo pôsobí už zdola impozantne a ponúka krásny výhľad. Cesta hore trvá necelé dve hodiny a určite ju zvládnu aj deti.

7. Veľká Chochuľa prechod z Korytnice do Liptovskej Lúžnej

Na Veľkej Chochuli. Foto (c) LD/Hikemates

Masív Veľkej Chochule (1.753 m.n.m.) patrí k najvýraznejším vo východnej časti hrebeňa Nízkych Tatier. Cesta z Korytnice vedie cez Hiadeľské sedlo, ktoré ukončuje Nízke Tatry. Stúpanie na prašivú peknými lesmi, lúkami a kosodrevinou ja náročné, ale v správne ročné obdobie tu rastie množstvo čučoriedok aj brusníc. Po ceste, neďaleko chodníka, je aj prameň, ktorý však v čase väčšieho sucha osvieženie neprinesie. Široký priestor, ktorý sa ti na Prašivej otvorí a výhľad na Chochuľu však stojí za to. Trasa do Brusna je prekrásna v každom ročnom období. Ide o náročnú celodennú túru.

8. Osnica z Lučivnej

Stoh z hrebeňa Osnice. Foto (c) Andrej Lacko

Osnica (1.363 m.n.m.) je podlhovastý trávnatý vrchol na bočnom hrebeni Malej Fatry. Je z neho pekný výhľad na Veľký Rozsutec ale aj Stoh. Trasa z Lučivnej nie je náročná aj keď prekonáva prevýšenie 860 metrov. Ide o peknú poldňovú túru, no kto by na Osnici odolal a nepokračoval ďalej na Rozsutec.

9. Téryho chata zo Starého Smokovca

Kto by nepoznal túru na Téryho chatu. V našom zozname sa umiestnila na 9. mieste. Tradičná trasa vedie cez Hrebienok a Zamkovského chatu do Malej Studenej doliny. Na skalnom prahu sa tu už z diaľky vyníma najvyššie položená horská chata s celoročnou prevádzkou.

10. Kľak z Fačkova

So svojim skalnatým vrcholom patrí Kľak (1.352 m.n.m.) k najvýraznejším vrcholom južnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Je častým cieľom turistických výletov z rôznych strán. Na desiatom mieste najvyhľadávanejších trás na Hikemates sa umiestnila trasa z Fačkova. Jedna z najtradičnejších výstupových ciest, ktorá prekonáva prevýšenie takmer 900 metrov a stredne náročná túra aj s návratom potrvá necelých 5 hodín. Kľak ponúka pekné výhľady na Lúčanskú Malú Fatru, ale aj Strážovské vrchy a do diaľky napríklad na Veľkú Fatru.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *