Komunitný výstup na Zbojnícku chatu

Hikemates je komunita ľudí, v ktorej sa radi stretávame na spoločných výstupoch a prespávačkách po slovenských horách. Ak si s nami na komunitnom výstupe ešte nebol, nevadí. V tomto článku ti poviem, ako prebiehal náš (už) tretí výstup v tomto roku na Zbojnícku chatu. Uskutočnil sa minulú sobotu 16. marca 2024. 

Najbližšie oslávime deň detí na Kubínskej holi (1. júna 2024) a potom neskôr vystúpime na Kôprovský štít (30. júna 2024). Poznač si do kalendára (resp. sleduj naše sociálne siete) a pridaj sa k nám!

Prečo sme si vybrali Zbojnícku chatu?

Existuje mnoho dôvodov, prečo si vybrať túru na Zbojnícku chatu vo Vysokých Tatrách:

  • Nádherné výhľady: Chata sa nachádza v krásnom prostredí Veľkej Studenej doliny a ponúka úchvatné výhľady na okolité štíty.
  • Dostupnosť: Túra na Zbojnícku chatu je pomerne ľahká a zvládnuteľná aj pre menej skúsených turistov. Trvá približne 3-4 hodiny zo Starého Smokovca.
  • Ticho a pokoj: V doline panuje ticho a pokoj, takže si tu môžeš vychutnať krásu tatranskej prírody bez rušivých elementov.

Zaujímavosti o Zbojníckej chate

Názov chaty je odvodený od Zbojníckych plies, ktoré ich zasa dostali vďaka pytliakom vo Veľkej Studenej doline. Prvá zmienka o chate je z roku 1907. Vo svojích začiatkoch v nej bolo veľmi chladno a otvárala sa len v lete. Aktuálnym chatárom je Miki Knižka.

Pre koho je túra na Zbojnícku chatu vhodná

Táto túra (pozri si našu trasu) je vzhľadom na svoju dĺžku (17 km) a prevýšenie (1061 m) vhodná pre stredne pokročilého až pokročilého turistu a turistku. Môžeš si ju skrátiť pozemnou lanovkou na resp. z Hrebienka.

Ako prebiehal výstup

Sobota ukázala, že nadšencov turistiky nezastaví ani dážď, ani hmla! Napriek nepriaznivej predpovedi počasia sa nás na komunitnom výstupe na Zbojnícku chatu zišla početná skupina odhodlaných turistov. Ráno sme sa stretli pred APLEND Kolibou Kamzík, kde sme sa posilnili horúcim čajom a kofolou a vybavili sa na cestu. Niektorí šťastlivci si odniesli nepremokavé oblečenie od Northfinderu, Hikemates magazín a knihy.

Výstup na Hrebienok ubehol rýchlo vďaka skvelej atmosfére a vzájomnej motivácii. Na Hrebienku sme sa krátko zastavili na posilnenie a kochali sa výhľadom na skromne zasnežené Tatry. Postupne sme sa vydali ďalej po chodníku, ktorý sa miestami menil na ľad. Vďaka zimnej výbave – turistickým mačkám a paliciam – sme však túto výzvu bez problémov zvládli.

Posledný úsek k Vareškovému plesu a chate Zbojníčka bol už len otázkou vôle. Husté sneženie, ktoré nás neprekvapilo, len umocnilo naše očakávanie teplého čaju a útulnej atmosféry chaty.

Na chate sme si vychutnali zaslúžený oddych, zdieľali dojmy z výstupu a užívali si príjemnú spoločnosť. Chatová gitara a pár známych hitoviek dotvorili perfektnú atmosféru.

Cesta dole ubehla rýchlo a v skvelej nálade. Ešte sme sa zastavili v Sherpa caffe na kávu a krátky rozhovor s Pištom Bačkorom, čím sme dali bodku za naším úspešným komunitným výstupom.

Tento výstup bol opäť dôkazom, že zlé počasie neexistuje, len zle oblečený turista. Vďaka skvelej partii ľudí a vzájomnej podpore sme si túru užili napriek nepriazni počasia a odniesli si krásne spomienky na zimnú Zbojnícku chatu.

Čo nám výstup dal?

Výstup na Zbojnícku chatu nebol len o jeho zdolaní, ale aj o zážitkoch z malebnej zimnej krajiny. Zdokonalili sme sa v používaní zimnej výbavy a predovšetkým sme utužili naše puto. Spoločné prekonávanie náročného terénu a následná srdečná atmosféra na chate bola nezabudnuteľná.

Čo nás čaká ďalej?

1. júna sa stretneme na Kubínskej holi a 30. júna zdoláme Kôprovský štít vo Vysokých Tatrách. Sledujte naše sociálne siete, kde čoskoro zverejníme všetky detaily a informácie.

Poďakovanie našim partnerom

Komunitné výstupy by neboli možné bez podpory našich fantastických partnerov!

  • Mitsubishi Motors Slovensko: Vďaka nim sme sa komfortne a bezpečne dopravili do Starého Smokovca.
  • NORTHFINDER.SK: V ich kvalitnom outdoorovom oblečení sme boli chránení pred nepriazňou počasia a zároveň sme sa cítili komfortne.
  • Kofola: Postarala sa o náš pitný režim a dodala nám energiu na zdolanie zimnej túry.
  • MYAPLEND: Vďaka nim sme získali zľavu na ubytovanie, jedlo a mohli si užiť skvelý čaj pred výstupom.
  • CANON Slovakia: Spojenie talentu nášho fotografa a špičkovej fototechniky viedlo k vzniku úžasných fotiek.
  • Union Poisťovňa: Vďaka ich poisteniu sme sa na túre cítili komfortne a bez obáv.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *