Tipy od MYAPLEND na pohodovú turistiku v Tatrách: Vodopády Studeného potoka a Rainerova chata

Teplejšie počasie a dlhšie dni sú ideálne pre pohodovú jarnú turistiku. Prinášame ti v spolupráci s vernostným programom MYAPLEND tipy na pohodovú turistiku, ktorú si môžeš užiť s parťákom, partnerom či partnerkou alebo ako celá rodina. V článku ti predstavíme túru k Vodopádom Studeného potoka a na Rainerovú chatu, zaujímavosti čo môžeš vidieť na trase a dozvieš sa tiež ako získať výhodné ubytovanie 3+1 noc zadarmo v Tatrách.

Dnešnú túru začíname z Hotela Lujza Major v Tatranskej Lomnici, príjemné ubytovanie poskytuje výhľady na tatranské štíty, po príchode potešilo priestranné parkovisko za hotelom. Hotel Lujza Major má tiež komorný wellness, kde sa môžeš v súkromí po túre zrelaxovať. Po výdatných raňajkách sa presunieme tatranskou električkou do Starého Smokovca, odkiaľ sa vydáme k stanici lanovej dráhy. Tu sa môžeme rozhodnúť, či prvú časť trasy pôjdeme peši alebo si cestu skrátime a pôjdeme pozemnou lanovkou.

Ak sa rozhodneme ísť pešo, máme hneď niekoľko trás na výber: zeleno značený turistický chodník alebo začneme po modrej a neskôr odbočíme doprava na neznačený chodníček, ktorý je však taktiež frekventovaný, alebo sa môžme prejsť po asfaltovej ceste. Chodníkom je to niečo viac ako dva kilometre, po ceste necelé tri.

Ktoroukoľvek cestou sa vyberieme, či už pešo alebo lanovkou, čoskoro sme na Hrebienku. Tu sa môžeme občerstviť v reštaurácii, navštíviť Výstavu miniatúr tatranských chát či sa pofotiť s jedným z medveďov vyrezaných z dreva, ktoré sa na Hrebienku nachádzajú. Na oddych môžeme využiť jedno z ležadiel umiestnených naľavo o čosi nižšie od stanice lanovky a v prípade pekného počasia načerpať trochu slnečných lúčov.

Môžeme tu taktiež nájsť prvú informačnú tabuľu Náučného chodníka Hrebienok, ktorý nás sprevádza a informuje o tatranskej žule, turistických chodníkoch, Rainerovej útulni či o Vodopádoch Studeného potoka. Celkovo sa po trase nachádza deväť takýchto zastavení a malí či veľkí turisti sa môžu dozvedieť veľa zaujímavostí. Prvá časť chodníka, ktorý kopíruje Tatranskú magistrálu (červenú značku) je aktuálne uzavretá z dôvodu zosuvu, obchádzková trasa vedie zeleno značeným chodníkom z Hrebienka cez Bilíkovu až na Rainerovu chatu okolo Studenovodských vodopádov. Dnes sa preto vydáme obchádzkou po zelenej značke.

Miernym klesaním sa dostávame k Bilíkovej chate, kde sa môžeme v prípade potreby občerstviť. My pokračujeme ďalej po zelenej smer Studenovodské vodopády. Tento terén je nenáročný, ako kráčame chodníkom, začínajú sa nám pomaly ukazovať prvé výhľady na Studené doliny – Veľkú a Malú. Na tomto úseku môžeme stretnúť aj jedného z nosičov nesúceho ťažký náklad na jednu z vyššie položených chát. Nosičstvo bolo pred pár rokmi zapísané do nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zhruba po dvadsiatich minútach chôdze sa dostávame k Vodopádom Studeného potoka. Na jar, keď sa topí sneh, bývajú vodopády poriadne rozvodnené, v letnom období sú veľmi príjemným osviežením. Chodník sa tiahne popri potoku a neustále nám ukazuje rôzne kaskády Studeného potoka. Po krátkej prestávke pokračujeme smer Rainerova chata, od vodopádov je to k nej necelých 20 minút.

Rainerova chata je síce maličká, no zato je naozajstnou ikonou – je najstaršou chatou v  Tatrách – dostupnou pre každého. Môžeme si tu dať teplý čajík, niečo malého pod zub či sa na čosi opýtať, keďže chata funguje aj ako informačné centrum. Nachádza sa tu malá expozícia historického vybavenia – staré lyže, snežnice, krošny, topánky, aké sa používali kedysi. Taktiež je tu mnoho starých fotografií a zvonce.

Môžeme tu stretnúť legendárneho pána chatára Petrasa, ktorý ju pred rokmi opravil a o chatu sa už dlhé roky stará. V zimnou období pri chate stavia už tradičný betlehem zo snehu – túto zimu to bolo už 25. krát. 

Zober kamošov či rodinu na hory, s vernostným programom MYAPLEND získaš v rámci akcie 3+1 noc zadarmo. Akcia platí od 10.3. Až do 15.6. V zariadeniach Hotel Lujza Major, Vila Beatrice, Vila Júlia, Vila Magnólia, ktoré sa nachádzajú v Tatranskej Lomnici. V Starom Smokovci v Kolibe Kamzík, a vo Veľkom Slavkove v rekreačnom areáli Tatry Holiday Resort.

Z Rainerky sa tentokrát vraciame späť tou istou cestou. Pri Rázcestí nad Dlhým vodopádom sa môžme rozhodnúť, či sa už vrátime po zelenej naspäť, alebo ešte zostúpime pár metrov smerom nadol pozrieť sa na Dlhý vodopád a ešte o čosi nižšie sa nachádza aj drevená vyhliadka s lavičkami, kde si môžeme posedieť.

Následne sa však vrátime naspäť na pôvodnú trasu – na zelenú značku a miernym stúpaním sa dostávame k Bilíkovej chate, prechádzame okolo nej smerom na Hrebienok. Túru zakončíme zostupom po jednej z uvedených výstupových trás alebo sa zvezieme dole lanovkou.

Táto túra je vhodná takmer pre každého. Keďže sa dajú trasy rôzne predĺžiť (napríklad túrou na Zamkovského chatu) alebo skrátiť (lanovkou na Hrebienok), môžeme si túru zľahčiť a skrátiť či naopak spraviť ju náročnejšou. Všetko záleží od fyzických schopností či počasia – táto túra sa však dá robiť takmer v akomkoľvek počasí. V jarnom období treba počítať na značnej časti trasy so snehom, preto si nezabudneme zobrať nesmeky.

Ak ti po túre vyhladlo, zastaviť sa môžeš cestou v Kolibe Kamzík na výborné halušky, s vernostným programom MYAPLEND navyše so super zľavou.

Ak si sa na túru vybral s deťmi a stále majú veľa energie, odporúčam ti navštíviť Tricklandiu, s vernostným programom MYAPLEND získaš zľavu na vstup vo výške 20%.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *