Letné merino tričko Aclima Lightwool Sports RECENZIA

Aclima Lightwool Sports T-shirt je tričko z jemnej a ľahkej merino vlny, ktorá je super pre teplé dni a intenzívne aktivity. Toto tričko ti poskytne pohodlie, priedušnosť a nezadržiavanie pachov. Z novej kolekcie Lightwool sme si vyskúšali pánsky aj dámsky model a testovali ho poctivo posledné mesiace. Prečítaj si, ako sa nám osvedčilo letné merino tričko Lightwool Sports od Aclimy.

Od vložiek do topánok až k merino oblečeniu ACLIMA

Aclima je rodinná firma, ktorá sa už tri generácie venuje výrobe kvalitného a funkčného oblečenia z vlny. Značka bola založená v roku 1939 v Nórsku Eivindom Johansenom, ktorý začal vyrábať vlnené vložky do topánok. Po druhej svetovej vojne rozšíril svoju produkciu aj o oblečenie. Spolu so svojou manželkou Elsou vybudoval modernú továreň a založil rodinnú firmu. Dnes je majiteľom a riaditeľom firmy ich syn Jan Eivind Johansen.


Aclima má viacero radov (kolekcii) produktov, ktoré sa líšia podľa hrúbky, hmotnosti a dizajnu materiálu. Medzi najznámejšie patria Lightwool, Warmwool, Hotwool, Woolnet a Woolshell. Spolupracujú s testermi, ako sú polárni bádatelia, horskí sprievodcovia alebo vojenské jednotky, aby neustále zdokonaľovali svoje produkty.

Udržateľnosť je základ

Značka Aclima dbá na kvalitu, trvanlivosť a udržateľnosť svojich produktov. Používa len certifikovanú merino vlnu z Nového Zélandu, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a zvieratám. Podporuje tiež lokálnu komunitu, spoločenskú zodpovednosť a viacero environmentálnych projektov.

Premyslený dizajn trička Aclima Lightwool Sports

Tričko Aclima Lightwool Sports je vyrobené z jemnej a ľahkej 100 % merino vlny, ktorá má len 17,5 mikrónov a hustotu len 140 g/m2. Vlna ti pomáha udržať optimálnu teplotu tela a zároveň odvádza prebytočnú vlhkosť. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa tričko nezapácha ani keď sa viackrát spotíš.

Športové tričko je súčasťou Lightwool kolekcie od Aclimy. Lightwool rada je vyrobená z ľahkej a jemnej merino vlny, ktorá je ideálna na teplé dni alebo na intenzívne športy. Postkytne ti chladiaci efekt a zároveň dobre odvádza pot.

Pre ešte lepšiu ventiláciu a priedušnosť má tričko vlnenú sieťovinu na chrbte a pod pažami. Teda na miestach, kde sa najviac potíš. Ploché švy zaručujú, že tričko ti nebude dráždiť pokožku ani po dlhom nosení. Dodá ti tak maximálny komfort a príjemný pocit.

Detaily vlnenej sieťoviny na chrbte a pod pažami

Parametre

  • Značka: Aclima
  • Model: Sports T-shirt
  • Kolekcia: Lightwool
  • Materiál: 100% merino vlna
  • Gramáž: 140 g / m2
  • Hrúbka vlákna: 17,5 mikrónov
  • Farba: pánske tričko daphne-jet black (tmavomodrá a čierna), dámske tričko Oil Blue/Atlantic (tmavozelená a svetlozelená)
  • Hmotnosť: xy gramov
  • Cena: 90 €
  • Testované veľkosti -pánske Mko a dámske Sko veľkosti zodpovedajú danej konfekčnej veľkosti do šírky a dĺžky

Vlastnosti

  • ľahký letný merino úplet s dobrou priedušnosťou skvelý na letné dni
  • veľmi rýchle schnutie vďaka nízkej gramáži merino vlny
  • ideálne pre aktivity s vysokou intenzitou a na bežné športové využitie
  • sieťovina z merino vlny na chrbte a v podpazuší pre optimálnu termoreguláciu
  • ploché švy pre príjemnejšie a pohodlné nosenie
  • odolnosť voči pachom
  • celková odolnosť materiálu

Výsledok testovania? Veľmi pozitívny!

Merino tričko Aclima Lightwool Sports T-shirt sme testovali odkedy na preskačku nastúpili teplejšie dni v tomto roku v marci a testujeme ho už približne 4 mesiace. Intenzívne, počas rýchlych výšľapov naľahko po práci, pri rannom behu, na jednodňovej turistike, ale aj viacdňovom prechode, nevyhlo sa ani boudrovaniu alebo lezeniu. Tričko Aclima Lightwool Sport je základnou vrstvou a tak ho aj celý čas nosíme.

Thom a pánsky model Aclima Lightwool Sport

Tričko som po prvýkrát otestoval na komunitnom výstupe Hikemates vo Vysokých Tatrách na Zbojnícku chatu vo februári, teda počas chladnejšieho počasia. Aj keď je určené skôr na letné mesiace, chcel som vidieť, ako sa bude chovať. Obliekol som si naň ešte dve ďalšie vrstvy a pozoroval, ako budú spolupracovať. Na moje prekvapenie to išlo celkom dobre. Tričko mi vďaka „sieťovine“ poskytovalo dobrú priedušnosť a odvetranie. Vlhkosť sa presúvala do ďalšej vrstvy. Mal som príjemný pocit na tele, tričko hrialo ako klasická merino vlna.

V teplom (už letnom) období som sa v tričku cítil najlepšie. Vždy keď som pridal do kroku, ocenil som jeho vetranie, ktoré vždy znásobil povej vetra. Výhody merina sú už známe každému. Niektorí sa však stále obávajú, že ich bude tričko hrýzť. Toho sa tu obávať nemusia, pretože tento úplet je naozaj jemný.

Zuzka a dámsky model Aclima Lightwool Sport

Tričko Aclima Lightwool Sport sa počas testovania stalo mojim pravidelným parťákom pri outdoor aktivitách. Jeho vlastnosti skvelo postačovali pri rannom bežeckom výkluse a rovnako aj na turistike či lezení.

Teplotnú škálu by som charakterizovala na cca 12 stupňov a vyššie na úplný komfort pri nosení. Ako klasickej zimomravej žene mi pod touto teplotou bola už trošku zima, čo ale nie je prekvapivé, nakoľko je toto tričko s jeho nižšou gramážou určené práve na teplejšie mesiace.

Tričko naozaj rýchlo schne, dokonca tak rýchlo, že som nepotrebovala náhradné tričko na prezlečenie, pretože toto na mne pri pauze na chate vyschlo. Aj keď nie som na vlnu citlivá dovolím si tvrdiť, že tento merino úplet je naozaj veľmi jemný, na dotyk veľmi príjemný a mäkký.

Veľmi sa mi páčia premyslene umiestnené priedušné sieťkové panely. Práve na týchto miestach sa v lete každý z nás potí najviac. Na chrbte, pod pazuchami, ale pri dizajnovaní tohto modelu mysleli aj na popruhy od ruksaku, vďaka čomu sú panely umiestnené aj na mieste pod nimi, za čo dávam veľké plus!

Ak sa pýtaš, či cez tieto sieťovké otvory viac cítiť chlad alebo viac fúka, odpoveď je nie a to vďaka princípu fungovania sieťoviny, ktorá vo svojich malinkých štvorčekoch

Ako funguje sieťovina?

Pokiaľ kráčaš, tričko zo začiatku jemne hreje, ako každé tričko vyrobené z merino vlny. Keď sa rozohreješ a začneš sa potiť, tvoj pot aj nadbytočná teplota je automaticky odvázdaný ďalej, a to buď vďaka vetru preč od tela alebo ak máš viac vrstiev, na ďalšiu vrstvu. Tričko teda začne plniť svoju termoregulačnú funkciu. Nepocituješ pocit mokrého spoteného trička na tele a ani chlad, na ktorý si z bavlnených tričiek zvyknutý/á. Vlnené vlákna v drese ťa udržia v teple, aj keď sa rýchlo spotíš, vďaka čomu rýchlo aj uschneš.

Správne vrstvenie

V lete je to s vrstvením jednoduché. Základná vrstva ti niekedy postačuje na celý deň. Ak prituhne, v lete a pri tomto tričku je to v podstate jedno, akú zvolíš ďalšiu vrstvu. Či bude syntetická alebo z merino vlny, tričko Aclima Lightwool Sport ti poskytne spoľahlivý základ a nebude ti ani nepríjemne chladno a ani teplo. Tričko totiž pri vysokých teplotách veľmi príjemne chladí a naopak pri nižších vďaka merino vlne zahreje.

Ktoré vlastnosti sme si najviac cenili?

Thom: Medzi pozitíva zaradím jemnosť a ľahkosť merino úpletu, ktorý sa príjemne nosí. Celkové kvalitné prepracovanie trička a doplnenie o efektívnu merino sieťovinu na tých správnych miestach. Navyše sa môžem spoľahnúť na všetky výhody kvalitného a certifikovaného merino oblečenia, na ktoré som zvyknutý.

Zuzka: Ani po niekoľkých mesiacoch intenzívneho nosenia sa tričko neopotrebovalo, začo mu dávam veľké plus. Samozrejme, jemný prací žmolok je pri merino vlne prirodzený, ten teda nepovažujem za znak opotrebenia. Okrem toho vďaka výbornej odolnosti voči pachom, ktou má merino vlna, sa nemusíš hambiť a ani báť toto tričko nosiť niekoľko dní za sebou, čo ho predurčuje na dlhšie prechody a intenzívne túry. Opomenúť nemôžem ani rýchle schnutie a ušetrené miesto v batohu za náhradné tričko.

Tričko poskytuje naozaj skvelý tepelný komfort. Chladí vtedy, keď je to kvôli vysokým teplotám alebo vysokej intenzite pohybu potrebné. Hreje tiež iba vtedy, keď je to potrebné. Dizajnérom sa akoby podarilo nájsť optimálny balans a gramáž úpletu. Premyslene umiestnené sieťové panely funkčnosť trička ešte viac vyšperkovali a dodali mu skvelú priedušnosť.

Priestor na vylepšenie?

Thom: Nenazvem to negatívom, skôr radou. Veľkosť M je na dĺžku dlhšia ako som pri tejto konfekčnej veľkosti zvyknutý, odporúčam preto pre istotu tričko pred kúpou vyskúšať.

Zuzka: Keďže som ako baba, ktorá chodí pravidelne na hory vyberavá, páčila by sa mi možnosť výberu spomedzi viacerých pestrých farieb. Rozumiem ale, že pri ekologickom farbení je farebná škála obmedzená a preto som sa skamarátila aj so zelenou, ktorú som dostala na testovanie :).

Pre koho je merino tričko Aclima Lightwool Sports T-shirt určené

Merino tričko Aclima Lightwool Sports T-shirt je všestranné určené pre všetkých turistov, bežcov, outdoor nadšencov, ktorí hľadajú ľahké a priedušné oblečenie na outdoor aktivity na letné mesiace a rovnako aj na intenzívne športové aktivity.  Tričko skvelo poslúži pri všetkých aktivitách ako turistika, beh, lezenie, bouldering či horská cyklistika.

Starostlivosť o merino oblečenie

Merino oblečenie si udržíš v dobrej kondícii, ak ho budeš prať správne. Dodržuj tieto tipy:

  • Per v studenej alebo vlažnej vode ručne alebo v práčke na jemnom programe
  • Používaj jemný prací prostriedok určený na vlnu (Nepridávaj bielidlá ani aviváže)
  • Oblečenie nevyžmýkaj ani nevykrúcaj. Nechaj ho odkvapkať a potom ho polož na rovný povrch, kde môže prirodzene vyschnúť.
  • Oblečenie nevešaj na vešiak ani neklad na radiátor, slnko alebo iný zdroj tepla. Mohlo by sa ti zdeformovať, vyblednúť alebo zmenšiť.
  • Oblečenie nežehli ani nesuš v sušičke, pretože by sa mohlo zničiť.

Ak sa budeš riadiť týmito radami, tvoje merino oblečenie ti poslúži oveľa dlhšie.

Nielen tričko s krátkym rukávom

V rámci letnej kolekcie značka Aclima samozrejme v tejto kombinácii ľahkého úpletu so sieťovinou nemá k dispozícii iba tričko s kratkym rukávom. Vyberať si môžeš z celej série produktov. Za nás určite nevynechaj merino čelenky Aclima. Priestoru zaberú ako dve papierové vreckovky a toľko poslúžia keď na hrebeni zafúka vietor alebo sa náhle zmení vonkajšia teplota. Merino čelenku maj podľa možnosti vždy so sebou :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *