letne_vlaky_zssk_hikemates

Letným vlakom máš hory ešte bližšie

Zbaľ svoj batoh a vydaj sa na dobrodružtvá po Slovensku celkom pohodlne, ekologicky a ešte aj výhodne. Opäť je tu skvelá ponuka letných vlakov ZSSK, s ktorou naberá cestovanie vlakom po Slovensku úplne nový rozmer. Stačí nasadnúť a nechať sa viesť príležitosťami. Navyše s tým správnym lístkom môžeš cestovať celé leto podľa svojich predstáv a neobmedzene.

Letné vlaky zviditeľňujú a podporujú rozvoj regiónov a smerujú do nových turistických oblastí so skvelými podmienkami na cykloturistiku, pešiu turistiku alebo návštevu historických či technických pamiatok.

Letné vlaky majú namierené za novými zážitkami

Špeciálne vlakové spojenia, ktoré ZSSK zaradili do letnej prevádzky pozostávajú zo 43 vlakov. Jazdiť budú na 10 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč Slovenskom so skvelými príležitosťami na letné dobrodružstvá. Sezóna letných vlakov trvá od 11. júna do 11. septembra a svoju cestu si môžeš jednoducho naplánovať podľa rozpisu liniek, ktorý nájdeš na stránke ZSSK.

Cestuj bez obmedzení – LÍSTOK SLOVAK

Lístok, s ktorým môžeš nastúpiť na ktorýkoľvek vlak ZSSK po dobu 31 po sebe nasledujúcich dní, v čase od 1. júla do 31. augusta 2022. To je ponuka s názvom SLOVAK pre držiteľov platných preukazov RAILPLUS (Klasik, Junior & Senior).

Pokiaľ nie si držiteľom preukazu, môžeš si zakúpiť lístok SLOVAK TÝŽDEŇ a sedem dní jazdiť krížom krážom. Výmenou za zakúpenie zvýhodneného lístku SLOVAK dostaneš úplnú slobodu v rámci cestovania vlakmi ZSSK a jeho cena ťa príjemne poteší. Akurát miestenku na IC vlaky si musíš vždy dokúpiť extra.

Tu sú naše tipy na jazdu letným vlakom

Nechaj sa inšpirovať a objav svoj nový zážitok na horách. V Hikemates sme pre teba vybrali len zlomok dostupných liniek, ktoré ťa odvezú k obľúbeným turistickým destináciám:

  • z Muráňa na skok do Národného parku Muránska planina,
  • Stakčín – vstupná brána do Polonín,
  • Červená skala pri Šumiaci pod Kráľovou Hoľou,
  • z Kremnice na Ferraty na Skalke,
  • Dobšinská ľadová jaskyňa alebo vodná nádrž Palcmanská Maša z Dobšinej.

Celodenný výlet na Muránsku planinu

Z toľkých možností na objavovanie sa naozaj ťažko vyberá. No jeden extra tip na celodenný výlet pre teba predsalen máme. Navštív Národný park Muránska planina v Slovenskom rudohorí, ktorý je najmladším národným parkom na Slovensku! A vďaka teto trase nevynecháš ani tretí najvyššie položený slovenský hrad nad obcou Muráň, krásne a vzácne kone plemena norik muránsky a kŕmenie sysľov na známom muránskom sysľovisku.

Krásny výlet z Muráňa – rovno z vlakovej stanice

Začíname v dedinke Muráň, kam sa pohodlne dovezieš letným vlakom. Lístok si vieš kúpiť aj online vopred priamo na webe ZSSK. Z Muráňa sa vyberieš po modrej značke k prvému bodu, zrúcanine hradu Muráň, ktorý je veľmi fotogenickým miestom. Zrúcanina sa rozprestiera na dolomitovo-vápencovom vrchu Cigánka (935 m.n.m.) v Spišsko-gemerskom krase. Areál hradu je naozaj rozsiahly a okrem samotnej zrúcaniny si vieš vychutnať výhľady z dvoch vyhliadok.

Hrad Muráň a hradná skala Cigánka

Podľa povesti sa hradný kapitán zaľúbil do cigánky a vzal si ju za ženu. No ona si nevedela odvyknúť od predošlého života a vždy, keď muž nebol doma, privolala na hrad svoju rodinu. Preobliekla sa do cigánskych šiat, nakládla oheň, po cigánsky piekla a zabávala sa. Jedného dňa kapitán prichytil ženu pri čine a hodil ju do priepasti. Od tohto času sa hradná skala volá Cigánka.

Kone na Veľkej lúke

Od hradu pokračuješ po modrej značke smerom k Veľkej lúke. Tu zavítaš do žebčína, kde môžeš pozorovať nádherné a vzácne kone plemena norik muránskeho typu. Tieto krásne kone stredného vzrastu patria medzi kone použiteľné v lesnej prevádzke i pri voľnočasových aktivitách v prírode. 

Vyše 5000 sysľov na muránskom sysľovisku

Z obce Muráň pokračuješ opačným smerom k poslednej atrakcii, na sysľovisko Biele vody, kde momentálne žije vyše 5000 malých sysľov. V súlade s pravidlami sysľoviska si môžeš priniesť aj drobnosti ako zeleninku, ktorou sysle môžeš kŕmiť.

7 dôvodov prečo jazdiť vlakom

Benefitov, ktoré so sebou prináša cestovanie vlakom je naozaj veľmi veľa. Ktoré sú pre nás tie najvýraznejšie?

  • ? Zbieraj zážitky. Cestou vlakom môžeš spoznať kopec zaujímavých ľudí alebo si z okna svojho kupé naplno vychutnávať scenériu okolitej krajiny.
  • ? Dopraj si pohodlie. Sedadlá vo vlaku poskytujú dostatok priestoru pre komfortný odpočinok aj prácu. Pri väčších vzdialenostiach máš možnosť prejsť sa bez toho, aby si si musel/a urobiť prestávku v jazde.
  • ? Nerieš obmedzenia. Vo vlaku nie sú bezpečnostné pásy a ani obmedzená kapacita batožiny.
  • ? Využi čas naplno. Cestovanie vlakom je ako stvorené pre knihomoľov, ktorý sa cestou ponoria do písaneho príbehu. Môžeš počúvať hudbu alebo si zahrať s partiou spoločenskú hru. Vlak vytvára obrovské spektrum možností, ako môžeš tráviť čas popri cestovaní.
  • ? Aj jedno chladené. Oslobodený/á od šoférovania si môžeš pokojne vychutnať pivko a odpočinúť si.
  • ? Buď ekologický. Rozhodnutím pre hromadnú dopravu podporíš ekologický prístup k cestovaniu.

Sadni na vlak a užívaj si dovolenku doma na Slovensku alebo v zahraničí

Vďaka spolupráci ZSSK, Ministerstva dopravy SR, Slovakia.Travel a krajských organizácií cestovného ruchu môžeš objavovať odľahlé zákutia slovenských regiónov, spoznať bohatú ľudovú kultúru, turistické unikáty, históriu aj skryté poklady. Myšlienkou spoločného projektu je zviditeľnenie doposiaľ neobjavených kútov Slovenska a podpora turizmu v krajine. Kompletný prehľad letných vlakov nájdeš priamo na webe ZSSK alebo v tlačovej správe.

letne_vlaky_zssk_hikemates
Okrem letných vlakov vypraví ZSSK aj medzištátne sezónne vlaky do Poľska, konkrétne do Muszyny a Łupków/Sanok, aj do chorvátskeho Splitu

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *