Madeira – ideálna dovolenka pre turistov

Madeiru mnoho ľudí pozná ako Ostrov večnej jari. Známa je aj prívlastkom Havaj Európy a hoci je portugalským ostrovom, leží omnoho bližšie k Afrike než k Európe. Jej izolovanosť v Atlantickom oceáne robí Madeiru unikátnou a exotickou destináciou.

PLÁŽE versus PRÍRODA na ostrove Madeira

Aj keď ju obmýva oceán, tí, ktorí by ju chceli navštíviť so zámerom „plážovej dovolenky“, by mohli ostať sklamaní. Veľkú časť ostrova tvoria skalné útesy a ak aj nájdete relatívne dobrý prístup k vode, kúpanie vám znemožnia silné vlny. Napriek tomu sa tu nachádza niekoľko pláží prevažne s čiernym sopečným pieskom. Naraziť však môžete na výzvu v podobe chladnej vody.

Madeira je ideálnou voľbou v prípade, že obľubujete aktívnu dovolenku a láka vás dych berúca príroda. Ponúka nespočetné množstvo trekov rôznej náročnosti, takže si na svoje prídu rekreační aj vášniví turisti. Dobre rozvinutý turizmus prináša širokú paletu agentúr ponúkajúcich dobrodružné zážitky, čím môžete svoju dovolenku obohatiť napríklad o coasteering, canyoning či adrenalínové zjazdy na horských bicykloch.

V nasledujúcom článku vám prezradíme pár tipov, čo na Madeire určite nevynechať, nalákame vás autentickými fotkami a na záver si povieme, akú sumu si musíte našetriť v prípade, že sa necháte presvedčiť ?. Poďte objavovať

1) PICO ARIEIRO TO PICO RUIVO – Madeira

Mnohí ho označuje za najkrajší trek ostrova a naozaj sa nie je čomu čudovať. Chodník vás prevedie cez dva najvyššie vrchy Madeiry, počas ktorých sa často zabudnete dívať pod nohy. Epické scenérie sa vynárajú naozaj na každom kroku a neustále fotografovanie môže predĺžiť vašu turistiku aj o hodinu.

Ak ste si z úvodných viet pomysleli, že ide o náročnú celodennú turistiku, nenechajte sa oklamať. Parkovisko, na ktorom trasa začína, sa nachádza len pár metrov pod Pico Arieiro a turistika tak, paradoxne, začína klesaním. Najviac sa zapotíte, keď začnete stúpať opäť na vrchol, tentokrát do výšky 1862 m.n.m., kedy sa ocitnete na najvyššom bode ostrova – Pico Ruivo.

Pre cestu späť môžete zvoliť 2 alternatívy. Buď sa vrátite spať na Pico Arieiro, čo je tá náročnejšia alternatíva, alebo zíde dole do dedinky Achada do Texeira. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, rezervujte si cca. 4 hodiny v pohodovom tempe. Samozrejme, turistiku môžete absolvovať aj z tohto východiskového bodu. To, že je Pico Ruivo pomerne ľahko dostupným najvyšším vrcholom a aj samotný Pico to Pico trek je len stredne náročný, očakávajte, že na chodníku s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete sami. Avšak rozhodne to stojí za to.

2) LEVADA CALDEIRAO VERDE – Madeira

Na Madeire na nachádza množstvo chodníkov vedúcich popri levadách, tzv. levada walks. Levady sú umelo kanále, ktoré tvoria kilometre dlhú zavlažovaciu sieť prinášajúcu vodu z horských prameňov naprieč celým ostrovom. Ich história siaha až do druhej polovice 15. storočia a svoju funkciu plnia dodnes. Dnes už sú chodníky popri levadách vyhľadávané najmä turistami, nakoľko väčšina z nich vedie k vodopádom, resp. popri nich.

Inak tomu nie je ani pri levade, ktorá končí pri vodopáde s názvom Caldeirao Verde. Vodopád vás nadchne najmä výškou, z ktorej dopadá na zem – uctihodných 100 metrov. Trek môžete začať neďaleko dedinky Santana a užijete si tak 12 kilometrov dlhú prechádzku.

Výhodou levada walks je skutočnosť, že ich charakterizuje len veľmi mierne stúpanie. Najmä preto sú túry popri levadách (ale aj Madeira ako taká) v hojnom počte vyhľadávané aj dovolenkármi – dôchodcami.

3) LEVADA DO MOINHO + LEVADA NOVA – Madeira

Dve samostatné levady, ktoré je možné spojiť do pekného okruhu, pričom východiskové body oboch začínajú blízko pri sebe. My sme začali na tej prvej a milo nás prekvapila tým, že sme na nej narazili na minimum ľudí. Po hodine a pol kráčania sme prišli do bodu, v ktorom chodník prekračuje malú horskú rieku. Široko ďaleko nikto, tak sme sa mohli schladiť na bez plaviek ?.

 Po prekročení rieky Levada do Moinho plynulo naväzuje na Levada Nova. Po pár minútach prichádzate na najkrajšiu časť treku – chodník prechádza poza vodopád a niekoľko sto metrov sa kľukatí popol skalnú stenu. Na tejto levade už narazíte na o niečo viac ľudí, no celá trasa bola podstatne menej turistická ako vyššie spomenutá.

4) MIRADOURO DO VEU DA NOIVA

Miesto, na ktorom počas svojej cesty po severe Madeiry musíte pribrzdiť. Je ním výhľad na majestátny vodopád padajúci z skaly priamo do oceánu. Divadlo, ktorému sa oplatí venovať 10 minút.

5) SEIXAL – Madeira

Na Madeire narazíte aj na pláže. Za jednu z najkrajších sa považuje Seixal beach a to hlavne vďaka skalným útesom, ktoré sa dvíhajú na jej konci. A to by na Madeire nemohlo byť, aby tam nebol navyše ešte aj jeden vodopád. My sme tam boli v máji a kúpali sa len tí najodvážnejší.

6) PORTO MONIZ – Madeira

Malé mestečko na pobreží, navštevované najmä vďaka Piscinas Naturais – prírodným bazénikom s (údajne) teplou vodou. Voda by tu mala byť síce stojatá a tým pádom teplá, no aj tak sa teplota nevyšplhala nad 18 stupňov. Kilometer od mesta sa môžete poprechádzať po pláži výhľadom na skaly vystupujúce z oceána.

7) PONTA DO SOL – Madeira

Ďalšie z prímorských mestečiek s nezameniteľnou atmosférou. Zastavte sa na kávu či na zmrzlinu a prejdite sa popod farebné domčeky na pobreží. Podobnou alternatívou je aj neďaleká Ribeira Brava. Môžete tu načerpať pocit nefalšovanej prímorskej dovolenky.

8) FUNCHAL – Madeira

Hlavné mesto a srdce Madeiry. Tu sa začína a končí každá madeirská dovolenka. Miesto, kde to žije domácimi aj turistami. Straťte sa v úzkych historických uličkách, vojdite do obchodíkov, zastavte sa na obed či kávu, navštívte galériu alebo múzeum Cristiana Ronalda. Funchal ponúka zmes kultúry a histórie, ktorému sa oplatí obetovať aspoň dva dni. Nás úplne očarila historická štvrť s úzkymi uličkami a lokálnymi reštauráciami po oboch stranách, s omamnou vôňou čerstvého jedla všade okolo. Za návštevu stojí aj trh s tropickým ovocím. Na Madeire totiž rastie napr. aj avokádo, banány či mango.

CENY na ostrove Madeira

Madeira rozhodne nepatrí do kategórie lacných dovoleniek. Priemerná cena tých menej náročných ubytovaní je cca. 25€ za noc, záleží na oblasti, v ktorej chcete zostať. Ak vás cestuje viac, môžete ušetriť za zdieľané AirBnB.

Achillovou pätou tejto dovolenky je doprava. Keďže je autobusová sieť v celku mizerná, drvivá väčšina turistov je odkázaná na prenájom auta, na čom požičovne, samozrejme, zarábajú požičovne. Je bežné, že za prenájom auta na týždeň zaplatíte viac ako 400€ a často sa stáva, že tie najlacnejšie sú vybookované vopred. Low cost alternatívou môže byť cestovanie stopom. Tak sme to urobili my a nemali sme prakticky žiadny problém dostať sa tam, kam sme potrebovali. Týmto spôsobom sme precestovali celý ostrov dookola a sčasti aj vnútrozemie, a to len vďaka milému vodičovi, ktorý sa rozhodol robiť nám v rámci cesty guida.

Jedli takisto nie je položka, na ktorej by ste mohli ušetriť. Za miestne špeciality zaplatíte v priemere 15€, rovnako záleží od miesta. Určite nevynechajte miestnu pochúťku Bolo de Caco. Madeira vyrába aj vlastný rum, madeirské víno a tradičný alkohol Poncha, ktorý je zmesou čerstvej šťavy z pomaranča a citrónu, bieleho rumu, medu a cukrovej trstiny. Nie je príliš silný, no rozhodne žiadna limonáda ?.

Úzke historické uličky Funchalu

Tiež rátajte s tým, že za letenky nezaplatíte 20€ ako pri tých navštevovanejších dovolenkových destináciách. Letíte síce Ryaniarom, no prijateľnejšiu letenku si väčšinou musíte vykladať. My sme leteli spiatočne z Bratislavy na dva prestupy v oboch smeroch za necelých 90€.

NA ZÁVER

Madeira je bezpochyby neobyčajnou destináciou, na ktorú týždeň zďaleka nestačí. Vďaka príjemnej klíme ju môžete navštíviť po celý rok. Domáci jazyk je portugalčina, po anglicky sa dohovoríte bez väčších problémov. Ak sa rozhodnete vyraziť, pripravte si na týždennú dovolenku cca. 600€ na osobu. A keby ste potrebovali pri plánovaní tripu poradiť, pokojne mi napíšte na môj Instagram @k.nanistova, rada pomôžem.

Nezabudni na cestovné poistenie

Ak sa chystáš na dovolenku za morom a horami, určite nezabudni na cestovné poistenie, ktoré by malo byť základom tvojej povinnej výbavy, tak ako na slovenské hory. Jednoducho si ho vieš vyklikať u nášho partnera Union Poisťovňa, ktorý pokrýva aj poistenie na hory pre všetkých našich členov.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *