Mapy.cz už aj v našom vyhľadávaní!

Nová úžasná správa pre všetkých z Hikemates a ostatných, ktorí radi trávia čas potulkami prírodou. Hikemates nadviazal spoluprácu s Mapy.cz. Tí pozornejší si to už mali možnosť všimnúť na našom portáli hikemates.com v sekcii “Objav túry”, kde sme pred viac ako mesiacom implementovali mapy práve z renomovaného portálu Mapy.cz. Prečo sme sa pre tento krok rozhodli a čo všetko táto spolupráca prinesie si prečítaš ďalej v článku.

ⒸErik Wittner, 2021

Prečo Mapy.cz a čo ponúkajú

Pred mapy.cz sme používali profesionálne mapové podklady z mapbox.com. Ich nevýhodou bolo, že neobsahovali žiadne turistické trasy, ktoré sme tam museli pracne dopĺňať. Zároveň nás táto služba stála rádovo tisíce eur ročne, čím odoberala financie na rozvoj portálu a nášho turistického klubu.

Mapy.cz pôsobí na internetovom portáli a aj v smartfónoch prostredníctvom aplikácie. Poskytujú užívateľom pohodlnú orientáciu v krajine a spoľahlivú navigáciu do cieľa, nech už sú kdekoľvek. Tento progresívny portal si razí cestu konkurenciou a to aj vďaka svojím početným funkciám a jednoduchosťou ovládania.

Mapy.cz sú vždy aktuálne

Ako aplikácia tak aj webový portál ponúka svojim užívateľom prácu s turistickými, satelitnými ale i klasickými dopravnými mapami. Pri navigovaní miestnymi komunikáciami si ťa získa napríklad prehľadom prác na ceste, či obmedzeniami, ktoré ťa môžu na trase postretnúť. Doslova sledujú aktuálnu dopravnú situáciu medzi začiatočnou a konečnou destináciou a podľa toho určia tú najlepšiu trasu do cieľa (zatiaľ len pre ČR, no čosko aj u nás). Poteší ťa aj tmavý mód, hlasové navádzanie v českom jazyku, či počasie priamo na trase. Na cestách, ale aj trailoch, mapy.cz ťa privedú spoľahlivo do cieľa.

Interaktívna 3D mapa

Na internete nájdeš aj interaktívnu 3D mapu, ktorá ti ako turistovi, ktorý nenechá nič na náhodu priblíži reliéf terénu. K tomu si pri každej vytvorenej trase vieš pozrieť aj prevýšenie, ktoré ťa čaká. Vďaka vektorovému podkladu majú mapy detailne vykresľovanie pri akomkoľvek priblížení. S istotou určíš polohu a hranice zelených oblastí lesov, lúk, či modré vodné plochy, nájdeš všetky typy zón miest a obcí a ich časti. Nájdeš v nich aj lokálne pomenovania extravilánu, ktoré ťa bližšie informujú o oblasti na ktorú sa pozeráš.

Mapy.cz jednoducho spĺňaju vysoké nároky užívateľa a ponukajú všetky aspekty kvalitnej mapovej služby. To všetko doplnené o prehľadný font písma, sýte farby, či vyvážený kontrast. Mapy.cz sú úplne zdarma, bez nutnej registracie. Ak ich ale chceš využívať naplno, a mať svoje obľúbené miesta či trasy uložené do budúcna, je tu aj tá možnosť.

Turistika a Mapy.cz

Ako turistický klub sme si samozrejme všímali outdoorové prvky, ktoré Mapy.cz ponúkajú, a vedeli by sme ich využiť pri plánovaní a trávení času vonku. A tu je treba spomenúť, že majú naozaj obrovské pokrytie turistických a cyklistických chodníkov v Česku a na Slovensku. Tiež sú pravidelne aktualizované a nechýbajú v nich ani nenápadné, no dôležité prvky ako sú napríklad zimné uzávery.

ⒸErik Wittner, 2021

Super na nich je, že ich vieš mať v mobile vždy so sebou vo forme aplikácie, ktorá má mnoho užitočných funkcií. O tejto appke sme ťa už informovali v čánku Top 6 aplikácii na výlety do prírody, kde sme ju zaradili na druhé miesto, hneď za appku horskej záchrannej služby.

Najlepšia aplikácia do hôr a na horské cestičky u nás je jednoznačne Mapy.cz. Nájdeš na nej turistickú mapu, so všetkými funkciami čo k turistike človek potrebuje. Mapa ti ukáže všetky turistické aj cyklistické chodníčky.

Plánovanie trasy

Prostredníctvom plánovača trasy sa dozvieš, ako dlho ti trasa v teréne bude trvať a nájdeš v nej aj kopec nových POI (point of interest).

„Tieto POI sú napríklad smerovníky, útulne, altánky, studničky, vodopády, autobusové alebo vlakové zastávky či pamiatky. Väčšina z týchto POI sú v appke aj s fotografiami, ktoré vám pomôžu lepšie sa zorientovať. Mapa vám presne ukáže vašu polohu a v prípade, že si nie ste istý kadiaľ sa vydať, stačí na mape určiť bod, kam sa chcete dostať a mapa vás zavedie správnou cestou, no dá vám aj na výber z rôznych alternatív.

Pri vytváraní trasy si môžete pozrieť aj výškové prevýšenie, ktoré počas jej prechodu absolvujete. Taktiež vám vie povedať aké počasie vás čaká a vy sa už rozhodnete, či si pribalíte pršiplášť. Trasy a body na mape si môžete uložiť a triediť, aby ste sa k nim nabudúce opäť dostali.

Výhodou Mapy.cz sú aj offline mapy. Ak stratíte signál, mapy ktoré ste si stiahli vás stále rovnako dobre dovedú do cieľa. Ďalším zaujímavým vybavením appky je Výlet po okolí. Táto funkcia vám ukáže rôzne trasy vo vašom okolí, ktoré môžete absolvovať ak ste napríklad na mieste, kde okolie nepoznáte. Vybrať výlet si môžete sami v závislosti od dĺžky trasy.

Mapy.cz sú kompletne zadarmo čomu sa ja určite teším, keďže ich využívam pri každom výjazde. Takisto som s týmito mapami nemal ešte žiadnu zlú skúsenosť a považujem ich za najspoľahlivejšie turistické mapy minimálne na Slovensku a v Česku.”

Benefity spolupráce s mapy.cz

Táto spolupráca by mala priniesť užívateľom nášho portálu hikemates.com jednoznačne vyššiu kvalitu máp a ďalšie výhody. Z nich je treba spomenúť napríklad vytváranie trás užívateľmi. Tieto trasy sa momentálne dajú vytvoriť len na portáli Mapy.cz, ale po novom to bude možné aj u nás. Takto vytvorenú trasu si potom len jednoducho uložíš na našom webe a nebudeš musieť prepínať medzi dvoma stránkami. Neskôr sa k týmto trasám budeš môcť pohodlne vrátiť a ak bude treba tak si ich budeš môcť upraviť. To isté platí aj pre POI (point of interest).

User-friendly mapy ti uľahčia plánovanie

Už teraz si na našom portáli vieš viacero benefitov tejto spolupráce pozrieť a to napríklad v už spomínanej sekcii “Obajv túry”. Tam je už dlhšie mapovým podkladom práve ten od Mapy.cz. Taktiež tam nájdeš vyhľadávanie túr, kde podľa lokality ktorú zadáš nájdeš trasy rôznej obtiažnosti, časového rozpätia či stúpania na trase.

Aby to bolo jednoduchšie vyznať sa v tom a nepreklikávať túru čo túru a hľadať takú, ktorá by ti čo najviac vyhovovala, pripravili sme pre teba filter. Doň zadáš svoje požiadavky na danú lokalitu a hneď ti vyskočí zopár ideálnych túr pre vás. Pri týchto túrach si vieš pozrieť detaily, v ktorých nájdeš veľa užitočných geografických informácií, ale aj fotiek, či komentárov od ľudí čo danú trasu už absolvovali a podelili sa o svoje zážitky.

Takže aj do budúcna a vlastne stále sa snažíme zlepšovať naše služby aby sa ti pohodlnejšie hikovalo. O ďalších novinkách ťa budeme informovať, lebo určite sa je na čo tešiť.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *