Najznámejšie horské chaty na Slovensku – poznáš ich všetky?

Na Slovensku máme takmer 100 horských chát, hotelov a útulní v bezprostrednom dotyku s prírodou. Niektoré z nich sú otvorené celoročne, iné len sezónne. Na niektorých môžeš prespať, na iných sa zase občerstviť. Poznáš ich?

Ak by sme si dnes mali spomenúť na všetky horské ubytovania na Slovensku, museli by sme si uvariť najprv poriadne veľkú kávu. Preto dnes napíšeme len o  tých najznámejších a prezradíme aj, aké výhody môžeš na týchto chatách získať s členstvom Hikemates.

Skialpový výstup na Chatu pod Soliskom

Vysoké Tatry

Najznámejšie horské chaty nájdeš, ako inak, v centre turistického ruchu – vo Vysokých Tatrách. Najvyššie položenou chatou na Slovensku je Chata pod Rysmi. Nachádza sa vo výške 2 250 m n.m. a je otvorená len v letnej sezóne, čiže každý rok od 15. júna do 31. októbra. Každá chata má inú atmosféru, na tejto chate je doslova nezabudnuteľná. Zohraný tím chatárov navarí, zahrá na hudobných nástrojoch, aj požičia čelovku. Večer odporúčame oddýchnuť si a dobiť baterky, pretože väčšina posádky vstáva v skorých hodinách, aby stihla východ slnka z vrcholu Rysov.

Táto chata je dokonca svetoznáma. A možno budeš prekvapený/á, vďaka čomu. Je to kadibúdka s najkrajším výhľadom široko ďaleko. Jedálniček na chate je kvôli jej nadmorskej výške a potrebe vynášok obmedzený na zopár jedál, no parené buchty či bryndzové halušky chutia po náročnom výstupe ako od hviezdičkového šéfkuchára. Malý tip, fľaškovaná voda je na chate veľmi drahá, oplatí sa priniesť si dostatok vlastnej vody.

Letný východ slnka na Rysoch

Druhou najvyššie položenou chatou, ktorá je ale otvorená celý rok, je známa Téryho chata. Tzv. Térynka sa nachádza vo výške 2 015 m n.m. a vedie k nej trasa, ktorá je dostupná celý rok. Z chaty sa dostaneš na technicky najnáročnejší turistický úsek slovenskej strany Tatier, Priečne sedlo, ktoré je míľnikom viacerých turistov.

November na Téryho chate

Pre menej zdatných, nenáročných turistov sú v Tatrách celoročne dostupné chaty pri Popradskom a Zelenom plese. Chata pri Zelenom plese známa aj ako Brnčalka sa môže pýšiť najlepšími horskými raňajkami. Odporúčame preto nocľah (so zľavou pre všetkých #hikemates členov) so západom slnka, ktorý je spoza Belianskych Tatier naozaj krásny. V Tatrách nájdeš aj chaty s výlučne víkendovou prevádzkou – tou je napríklad Chata Plesnivec v Belianskych Tatrách. Ak si náročnejším turistom, ktorý si rád užíva nadmorské výšky, ideálnym východiskovým bodom bude pre teba aj Žiarska chata v Západných Tatrách (1 324 m n.m.).

Nízke Tatry

Najznámejšou chatou v tejto oblasti je pravdepodobne Chata M. R. Štefánika, prezývaná aj Chata pod Ďumbierom alebo Chata hrdinov SNP (1 740 m n.m.) Je útočiskom turistov, ktorí prechádzajú po hrebeni Nízkych Tatier, v zime je populárnou zastávkou skialpinistov. Chata je otvorená celoročne.

Výhľad na Ďumbier z Chopku

Ďalšou historicky významnou chatou s celoročnou prevádzkou je Kamenná chata pod Chopkom. Je treťou najvyššie položenou horskou chatou na Slovensku a vo výške 2 000 m n.m. ju nájdeš v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku – v Jasnej. Je to top zmodernizovaná chata, ktorá je skôr bufetom pre lyžiarom zo strediska ako horská chata s atmosférou. V Demänovskej doline dnes nájdeš už aj modernejšie horské chatky, ako napríklad Chatu Björnson v škandinávskom štýle.

Malá Fatra

Najvyššie položená horská chata v Malej Fatre je Chata pod Chlebom vo výške 1 423 m n.m. Ideálna ako útočisko po ceste po malofatranskom hrebeni, slúži turistom celoročne a je ľahko dostupná aj vďaka sedačkovej lanovke lyžiarskeho strediska Vrátna. Na chate je dostupné ubytovanie, aj teplá strava. Momentálne sa chata prerába a poskytuje iba stravu a nápoje cez okienko. Táto chata je ideálna na prespanie, keď sa chystáš prejsť hrebeň Malej Fatry za dva dni.

V Krivánskej Malej Fatre sa nachádza aj Chata Vrátna (740 m.n.m.), ktorá je však následkom povodní zatvorená. Ľahko dostupnou je aj Chata pod Suchým (1 705 m n.m.), ku ktorej prídeš prechodom zo Strečna na Nezbudskú Lúčku popri Starom Hrade. Chata poskytuje celoročne ubytovanie aj občerstvenie. Je to krásna drevená chata s veľkými izbami a skvelým jedlom prevažne od lokálnych pestovateľov a chovateľov. Nezabudni si dať domáci horec!

Spoločný výstup na Chatu pod Suchým

Veľká Fatra

Aj pohorie Veľká Fatra ponúka celoročne otvorené horské chaty, napríklad Chata pod Borišovom vo výške 1 300 m n.m. sa nachádza v centrálnej časti pohoria – v sedle medzi Borišovom a Ploskou. Chata poskytuje ubytovanie v podkroví, občerstvenie, a ponúka množstvo suvenírov. Skloniť hlavu môžeš v ktoromkoľvek ročnom období aj v horskom hoteli Kráľova Studňa. Dostupný je po ceste Hrdinov SNP vo výške 1 277 m n.m.

Za zmienku určite stoja aj horské chaty v Pieninách, Chata Kubínska hoľa na Orave, alebo Chata pod Inovcom a mnoho ďalších. S členstvom Hikemates si na horských chatách užiješ zľavy až do 50%.

Chata pri Popradskom plese

Máš aj ty svoje obľúbené chaty? Ktoré to sú? Sleduj nás: Horské ubytovne si postupne priblížime v ďalších článkoch.

Tento článok pre #hikemates pripravila bloggerka Jesika Žáková. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *