Predné Solisko – jediný dostupný vrchol Vysokých Tatier počas zimy

Počas zimnej uzávery je veľká časť turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách pre turistov neprístupná. To platí aj pre trasy k takmer všetkým tatranským vrcholom. Ale len takmer. Je tu totiž jeden vrchol, ktorý nepodlieha zimnej uzávere. Navyše ponúka krásne výhľady na okolité kopce i podkarpatské obce. A viete tu zažiť aj očarujúci východ či západ slnka. Ak vám teda praje počasie.

Túru na Predné Solisko môžeme zaradiť medzi stredne náročné. I keď množstvo snehu a počasie z nej vedia urobiť aj vcelku namáhavý výlet. My sme už výstup na Predné Solisko absolvovali viackrát, trasa nám teda bola známa. So sľubnou predpoveďou počasia a kvalitnou zimnou výbavou sa teda vyberáme na tento tatranský vrchol s cieľom užiť si tu západ slnka.

Začínaš na Štrbskom plese

Začíname na Štrbskom plese, kde je v poobedných hodinách problematické zaparkovať. Nakoniec sa nám to podarí i keď pomerne ďaleko od samotného plesa. Ďalšou možnosťou ako sa sem dostať je prostredníctvom tatranskej električky.

Okolie zamrznutého Štrbského plesa je preplnené ľuďmi, rýchlo sa teda predierame k odbočke vedúcej do lesa nad plesom. Nasleduje mierne stúpanie, slniečko nám svieti do tváre a pofukuje jemný vietor. Po pár minútach sa dostávame k vleku. Tu zvýšime opatrnosť a pokračujeme po modrej značke pričom berieme ohľad na okolitých lyžiarov.

S občerstvením na Chate pod Soliskom

Po pár minútach chôdze sa množstvo snehu zvyšuje, nasadzujeme preto návleky a nesmeky. Modrá značka sa opäť na chvíľu vychýli do lesa. Snehu je miestami po kolená, vrchol kopca sa striedavo zaťahuje a vyčisťuje od oblakov. Dostávame sa k zjazdovke a opatrne popri kraji stúpame do kopca až k Chate pod Soliskom. Ak by ste si chceli túru zjednodušiť, môžete sa k chate vyviesť aj lanovkou a odtiaľ pokračovať po červenej značke až k vrcholu.

Treba sa vedieť otočiť v správny čas, aj bez vrcholovky

Turistický smerovník pri chate ukazuje na vrchol jednu hodinu. S ohľadom na zimné podmienky očakávame možno i dlhší výstup, máme však do západu slnka časovú rezervu. Pokračujeme teda po červenej značke pomerne strmo do kopca. Poveternostné podmienky sa však každým krokom zhoršujú. Znižuje sa aj viditeľnosť, okolité kopce sa strácajú v hmle. Jemné sneženie nám neprekáža, no opakujúce sa silné nárazy vetra už áno a my sa rozhodneme výstup tesne pred vrcholom ukončiť.

Asi ako každému turistovi nám to je ľúto, ale zdravý rozum nás vyššie nepustí. Klesáme preto naspäť ku chate, kde je počasie stálejšie a aspoň odtiaľ si užívame odmedzený západ slnka. Návrat k Štrbskému plesu je rýchly, dostávame sa k nemu ešte za šera. Cestou spomíname na zimný výstup spred pár rokov, kedy bolo počasie, ako sa hovorí „stopercentné“.

Počasie nám teda opäť ukázalo, aké dokáže byť vrtkavé. Dole slnečno a takmer bezvetrie a v kopcoch zatiaľ zúria silné nárazy vetra. I keď každého turistu určite láka dosiahnuť vytýčený turistický cieľ, v nevhodnom počasí nie je hanba otočiť sa. Kopce nemajú nohy, a teda nám nikam neutečú.

Nám bol vrchol Soliska dopriaty niekoľkokrát, vďaka čomu som mohla doplniť aj vrcholové fotky do tohto blogu 🙂 . Moje túry a cesty môžeš sledovať na mojom IG profile.

Či už vám počasie v horách praje alebo nie, je vždy vhodné mať uzatvorené poistenie do hôr alebo byť členom turistického klubu, kde máš poistenie na hory na Slovensku na celú sezónu zabezpečené. Samozrejmosťou je vhodná zimná výbava: kvalitná obuv, viac vrstiev oblečenia, turistické mačky a paličky, návleky, rukavice, čiapka, teplý čaj v batohu a nejaký snack na dodanie energie. Netreba zabúdať ani na lavíny a pred každou túrou odporúčame skontrolovať aktuálne podmienky na stránke horskej záchrannej služby.

magazin_hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *