peru_turistika_hikemates

Andy – trekking v majestátnych horách v Peru

3. najnavštevovanejšia krajina Južnej Ameriky láka turistov plážami, pieskovými dunami, Machu Picchu, ale aj horami, ktorých chodníky stúpajú vyššie ako 5000 m. n. m. Peru je rajom milovníkov hôr, ktorí neodolajú divokej prírode, zasneženým štítom Ánd, tyrkysovým ľadovcovým jazerám a lamám pasúcim sa okolo. Ak už poznáte európske Alpy a hľadáte nezabudnuteľné zážitky, zabookujte si letenky do Limy.

peru_turistika_hikemates

Čo vedieť pred cestou do Peru

Na vstup do Peru platí pre občanov Slovenskej republiky bezvízový styk pre turistické účely na kratšie ako 90 dní. Na letisku teda dostanete pečiatku do pasu, ktorý však musí byť platný ešte pol roka po opustení krajiny. Pri odchode dostanete druhú pečiatku ako potvrdenie opustení krajiny.

Keďže Peru leží na južnej pologuli, tamojšia zima trvá počas našich letných mesiacov, čo znamená od júna do septembra. Takisto by ste mali zvážiť cestu počas obdobia dažďov, ktoré je najintenzívnejšie od decembra do apríla a týka sa najmä oblastí ako Machu Picchu či trekingovej Mekky Peru – Huarazu. V oblastiach dažďových pralesov rátajte s vysokými teplotami a vlhkosťou, v oblastiach hôr zas so snehom a teplotami pod nulou. Peru je veľká a rozmanitá krajina, preto rátajte so všetkým.

Peruánska Alpaka.
V Peru si alpaky zamilujete.

V mnohých štátoch Južnej Ameriky sa bez španielčiny nepohnete, no to sa netýka Peru. Hoci sú stále oblasti, kde počuť iba španielčinu a kečuánčinu, Peru je v porovnaní s Ekvádorom či Kolumbiou na turizmus citeľne viac zvyknuté. To sa odráža aj na fakte, že väčšina ľudí pracujúcich v turizme je pripravená hovoriť anglicky. Základy španielčiny ale určite pomôžu.

Kordillery v Peru.
Divoká príroda Kordillér.

Pripravte sa na to, že sa budete pohybovať vo vysokých nadmorských výškach. Aj rekreační turisti pokojne pokoria 5000 m. n. m. Neponáhľajte sa a dajte si čas na aklimatizáciu. Pomáha veľa tekutín, horká čokoláda či listy koky, ktoré sa bežne predávajú na trhoch. Nevyrazte na túru hneď prvý deň a doprajte svojmu telu čas, aby si zvyklo. Bolesti hlavy a dýchavičnosť sú bežné symptómy aj po niekoľkých dňoch vo výškach.

Čo si zbaliť na cestu?

Oblečenie do každého počasia. Pri oceáne využijete plavky, kraťasy aj sandále. V horách dobré trekové topánky, páperku a čiapku. Nezabudnite ani na vetrovku do dažďa a zvážiť môžete aj rukavice. Čelovka sa zíde vždy. Ak plánujete v Peru niekoľkodňové prechody, zídu sa vám trekingové palice. Tie teleskopické bez oceľových hrotov sú povolené aj v rámci príručnej batožiny.

Kečuánka v horách.
Kone pomáhajú nosiť náklad, domácich aj turistov.

Pred odchodom si naplánujte aspoň približný itinerár, aby ste mali predstavu, čo si zbaliť. Ak vás láka stráviť v prírode aj niekoľko dní, v batohu by nemal chýbať stan, dobrý spacák a varič. Ak sa vám ale nechce chodiť s toľkým nákladom, niektoré z agentúr ponúkajú v cene treku aj výstroj, odnesenie batožiny na mulici a jedlo pripravené sprievodcom.

Pribaľte si aj adaptér, lebo na niektorých miestach nenájdete zástrčky európskeho typu. Zástrčky na dva ploché hroty sú bežné vo väčšine krajiny. Takisto myslite na to, že vo väčšine Peru sa neodporúča piť vodu z kohútika. Ak nechcete každý deň kupovať plasty, investujte do filtračnej fľašky a vodu si naberiete kdekoľvek.

Kam na turistiku v Peru?

Ak je vaším primárnym cieľom návšteva hôr, máte stovky možností a na dovolenku si vyhraďte pokojne aj celý mesiac. Nižšie nájdete niekoľko tipov, ako môžete stráviť čas v Peru:

Huaraz

Huaraz sa nachádza v severnej časti Peru, 8 hodín priamym autobusom z Limy. Je to mála dedinka obklopená Kordillerami a ponúka skvelý východiskový bod na najkrajšie miesta v Peru. Rátajte s tým, že niektoré výlety musíte absolvovať s organizovanou tour, dlhšie treky s horským vodcom. Miesta, ktoré budete chcieť navštíviť, ležia aj niekoľko hodín mikrobusom od Huarazu a autobusové spojenia do odhľahlých častí buď neexistujú, sú zbytočne zdĺhavé a komplikované, alebo v konečnom dôsledku rovnako drahé.

Národný park Huarazcan.
Lákadlom pri Huaraze je Národný park Huarazcan.

Dajte si aspoň deň na aklimatizáciu. Samotný Huaraz leží nad 3000 m. n. m. Polhodinu od mesta na nachádza mirador (výhliadka), ktorý môžete využiť ako aklimatizačný bod v prvý deň. Na túry si do vrecka zbaľte kokové listy. Pomôžu s bolesťami hlavy a dodajú energiu pri výstupoch.

Vstup do Národného parku Huarascan stojí 30 soles, niečo cez 7€. Ak chcete urobiť v parku viacero trekov, môžete si kúpiť niečo ako permanentku na viac vstupov so zvýhodnenou cenou.

Laguna 69

Je považovaná za najkrajšiu lagúnu v okolí Huarazu a mnohí mieria do tejto oblasti iba kvôli nej. Na začiatok cesty vás odvezie mini bus, ktorý si rezervujete v jednej z agentúr v meste. Rátajte s tým, že o chodník sa budete deliť s ďalšími turistami. Túra sa považuje za stredne náročnú, no potrápi vás najmä nadmorská výška. Vystúpite približne 800 výškových metrov a väčšine to zaberie asi 3 hodiny.

Spočiatku som bola voči tomuto treku skeptická a odrádzala ma predstavu davu, ktorý ma bude celý deň sprevádzať. Na moje počudovanie sa to ani zďaleka nepodobalo výstupu na Rysy v letných mesiacoch. Ľudia boli roztratení po ceste, každý udržiaval vlastné tempo a pre riedky vzduch debatil len málokto. Po celý čas nás sprevádzali nádherné pohľady na okolité ľadovce, vodopády padajúce zo skál a obed pri lagúne sa zaradil medzi naše TOP zážitky z Peru.

Laguna Churup
Lagúna Churup je stredne náročná turistika.
Lagúna Churup je stredne náročná turistika.

Menej známa a menej navštevovaná lagúna pri Huaraze. Na rozdiel od Lagúny 69 sa sem dostane aj collectivom, mini autobusom, ktorý slúži ako MHD. Cesta k lagúne vám zaberie cca. 2 hodiny a vystúpite 600 metrov. V okolí Huarazu sa nachádzajú desiatky ďalších lagún, ktoré môžete navštíviť.

Ľadovec Pastoruri

Ďalšie miesto pri Huaraze, na ktoré sa dostanete len s organizovaným zájazdom. Agentúra vám sprostredkuje výlet k jednému z posledných ľadovcom v rovníkovej oblasti, ležiacemu vo výške 5250 m. n. m. Výstup sem trvá iba 40 minút, no nadmorská výška ho robí náročnejším, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ľadovec Pastoruri je dobrá voľba na jednodňový výlet z Huarazu.

Ľadovec Pastoruri v Peru.
Ľadovec Pastoruri leží väčšinu roka pod prikrývkou hmly.
Santra Cruz Trek

Viacdňový trek v Kordillerach, ktorý je možné urobiť aj nezávisle. Výlet so sprievodcom má svoje plusy aj mínusy, preto pred cestou zvážte obe strany. Záleží na vašich skúsenostiach, výbave a odvahe. Chodník je dobre značený a prechod zvyčajne trvá 3 až 4 dni.

Santa Cruz trek v Peru.
3 noci v stane počas Santa Cruz. Zdroj: flickr.
Huayhuash Trek

Turistická perla Peru. Trek je považovaný za jeden z najkrajších viacdňový prechodov na svete vôbec. Za 8 dní vás zoberie 100 kilometrov pomedzi peruánske Andy, až do výšky 5385 m. n. m. Všetky atribúty naznačujú, že toto nie je trek pre začiatočníkov.

Huayhuash trek počas 8. dní prináša ja takéto pohľady.
Huayhuash trek počas 8. dní prináša ja takéto pohľady.

Cusco

Jedno z najnavštevovanejších miest v Peru je dnes zaradené do svetového dedičstva UNESCO. Turisti sem miernia nielen kvôli atrakciám v jeho okolí, ale aj historickému centru, ktoré ukrýva kvantum lacných obchodík a podnikov, kde pokojne strávite aj celý deň. Hoci Cusco pôsobí mestským dojmom, faktom ostáva, že leží vo výške 3400 m. n. m., takže prvý deň môžete bez výčitiek obetovať mestskej turistike. Nemali by ho obísť ani dovolenkári, ktorých do Peru prilákali hory. Čo môžete podniknúť v jeho okolí?

Cusco, Peru.
Historické námestie Cusca.
Salkantay trek

Jeden z najznámejších viacdňových prechodov v Peru. Počas 5. dní vystúpite do rovnomenného priesmyku vo výške 4600 m. n. m. Salkantay trek je obľúbenou, lacnejšou a menej turistickou alternatívou Inca trailu a končí sa návštevou legendárneho Machu Picchu.

Na ceste Salkantay treku.
Prechod Salkantay prechádza popod celoročne zasnežené štíty. Zdroj: flickr.
Inca Trail

Najnavštevovanejšia trasa v Peru, na ktorú sa nesmiete vybrať bez sprievodcu. Štatistiky ukazujú, že na cestu denne nastúpi až 500 turistov. Napriek tomu je Inca Trail azda najznámejším trekom na svete. Je pomerne krátky a nenáročný, takže je vhodný aj pre turistov s priemernou kondičkou. Za 4 dni prejdete 43 kilometrov a podobne ako pri Salkantay treku, skončíte pod Machu Picchu.

Inca trail smerujúce pod Machu Picchu.
4-dňové putovanie po Inca trail končí pod Machu Picchu. Zdroj: flickr.
Machu Picchu

Ak aj nenavštívite Machu Picchu jednou z vyššie spomenutých ciest, Stratené mesto je beztak nezabudnuteľným zážitkom. Najdobrodružnejšiu cestu ponúka najlacnejšia alternatíva jeho návštevy, o ktorej nájdete viac informácií tu.

Legendárne Machu Picchu v Peru.
Stratené mesto Inkov zahalené v rannej hmle.
Dúhová hora

Populárny jednodňový výlet z Cusca. Dúhová hora očarila tisícky turistov ikonickým sfarbením spôsobeným minerálmi v pôde. Návšteva hory Vinicunca (kečuánsky názov) je síce „masovka“, no vrch a jeho okolie ponúka nádherné výhľady na farebné hory, ktoré by bola škoda vynechať, keď už ste precestovali pol planéty. Návod, ako navštíviť Dúhovú horu nájdete tu.

Dúhová hora v Peru láka desiatky turistov.
Domáci volajú Dúhovú horu aj Montaña Siete colores, v preklade Hora siedmych farieb.

Arequipa

Arequipa, prezývaná aj Biele mesto, je mesto obklopené vulkánmi. Nachádza sa 500 kilometrov južne od Cusca a je dobrým štartovacím bodov na turistiku, rafting či návštevu okolitým sopiek.

Colca Canyon

Ak sa rozhodnete prejsť kaňonom rieky Colca, v Arequipe musíte nasadnúť na autobus, ktorý vás na začiatok cesty odvezie za 6 hodín. Kaňon je známy pre vysokú šancu spozorovať kondora, jedného z najväčších vtákov na svete. Prechod kaňonu trvá 2 až 3 dni a najnáročnejší je záver, kedy musíte v horúčavách vystúpiť viac než 1000 výškových metrov.

Colca canyon pre meste Arequipa.
Kaňon Colca prejdete za 2 až 3 dni.

Na záver

Peru ponúka nekonečné množstvo príbehov a zážitkov, ktoré tu môžete objavovať. Je to pozoruhodne veľká krajina a len jedna návšteva nestačí. Vyššie ste našli iba malú ochutnávku peruánsky dobrôt. Keď poviete svoje ÁNO krajine divo sa pasúcich alpák, viac tipov hľadajte na tomto blogu. Ak máte nejaké otázky, pokojne ma oslovte na mojom Instagrame.

Ak si netrúfate vyraziť do Južnej Ameriky, zvážte dovolenku na Madeire. Exotický, stále európsky ostrov ponúka dych berúce pohľady.

Ako na Machu Picchu čo najlacnejšie? Pešo.
Ráno cestou na Machu Picchu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *