Primus Lite + plynový varič: RECENZIA

Plynový varič patrí k povinnej výbave pre všetkých fanúšikov viacdňových túr, ale aj bežného turistu, ktorý chce svoje výlety obohatiť o vlastnoručne pripravenú teplú stravu či nápoj namiesto návštevy chaty. Obzvlášť v zimných mesiacoch, kedy sa niečo teplé počas túry naozaj hodí a zahreje aj ruky pri samotnom varení.

Nám sa do rúk dostal varič Primus Lite +, teda vynovená verzia už známeho variča s varnou nádobou Primus Lite. Testovanie mala na starosti Zuzka a Tomáš, ktorý varič Primus Lite + testovali od jesene až do jari v najrôznejších teplotných podmienkach, počasí a nadmorskej výške.

Varič s varnou nádobou Primus Lite + je na trhu už niekoľko rokov a vďaka svojej prepracovanosti, detailom, odolnosti a kvalite si určite zaslúži aj tvoju pozornosť. Poďme sa naň spolu pozrieť do detailu.

Technické parametre Primus Lite +

Primus Lite Plus (Lite+) je efektívny systém pre outdoorové varenie. Sada pozostáva z variča, z nádoby na varenie o objeme 0,5 litra, pokrievky (a hrnčeka v jednom), stojančeku na bombu a z obalu nádoby.

Výkon: 1500 W
Hmotnosť: 402 g
Rozmery: 13 cm (výška), 10 cm (priemer)
Objem nádoby: 0,5 l
Typ karťuše: závitová
Palivo: plyn
materiál obalu nádoby: G-1000 ECO Lite (65% polyester, 35% bavlna) a z vnútra korok
materiál nádoby: anodizovaný hliník s nehrdzavejúcou povrchovou úpravou

  • integrované piezoelektrické zapaľovanie
  • spotreba paliva 100g plynová bomba / 59 minút
  • vrchnák poslúži aj ako nádoba na pitie
  • súčasťou balenia je aj stojanček na plynovú bombu a závesný systém

Farebné prevedenia: modrá, zelená, žltá, čierna, ružová

Čo sa vylepšilo na plynovom variči Lite + od poslednej verzie Lite

Od poslednej verzie, ktorá sa volala Lite, Primus urobil niekoľko vylepšení. Okrem tvaru vrchnáku variča, ktorý je zároveň dvojdecovím hrnčekom so sitkom, zmenili aj jeho materiál – je ekologickejší. Takisto sa zmenil stojanček plynovej karťuše – je praktickejší a menší.

Vnútro ochranného obalu vylepšil korok, ktorý má izolačnú funkciu a pri manipulácii s horúcim hrnčekom sa nepopáliš. Samotnej nádobe bol doplnený „zobáčik“ pre ľahšie prelievanie tekutín. Na záver sa zmenilo ovládanie prívodu plynu na horáku. Od klasického umelého „štuplíka“, vsadili na tvarovaný „drôt“, ktorý sa dá zaklopiť a tak ušetrí kúsok miesta.

6 rozdielov medzi verziami plynového variča LITE Plus a staršou verziou LITE

Primus vyrába dve verzie plynových varičov s označením LITE: LITE a LITE +.

Plynový varič Primus Lite + a Primus Lite
  1. model LITE + je o 52 g ťažší ako model LITE
  2. rozdiel v tvare vrchnáka – Model LITE + má vrchnák vypuklý a vieš sa z nej napiť. Objem nádobky je 2 dcl. Model LITE má vrchnák len ako pokrievku.
  3. rozdiel v ochrannom termoobale. Model LITE + má korkové vnútro, LITE má vo vnútri umelý materiál pripomínajúci fleese.
  4. model LITE + má redukčné kolíky. To znamena, že vieš naň položiť akúkoľvek nádobu (napríklad koťogo). Model LITE ich nemá.
  5. model LITE + má redukovateľné uško varnej nádoby. To znamená LITE verzia má uško prišité (nedá sa regulovať)
  6. rozdiel v cene. Model LITE + je aj cez svoje vylepšenia zhruba o 30 až 40 € drahší ako model LITE.

Varič Primus Lite + do detailu

Váha a veľkosť

Varič Primus Lite + je ľahký a spratný. Na varenie toho samozrejme potrebuješ oveľa viac ako samotný varič (minimálne bomba, nádoba, zapaľovač, hrnček, atď.), preto sa cení, ak sa všetko toto náradie dá čo najspratnejšie zbaliť. Všetko, čo na varenie potrebuješ sa zmestí priamo do vnútra nádoby. Nádoba sa dá vďaka univerzálnemu popruhu (ktorý slúži aj ako uško) zafixovať, aby v batohu držalo všetko pohromade, ako v jednom baíčku.

Dva v jednom

Varič Primus Lite+ má veľkú výhodu v tom, že pozostáva zo samostatnej varnej nádoby oddeliteľnej od variča, ktorý sa tým pádom dá použiť aj s inými nádobami na varenie. Je teda univerzálny, čo je jeho veľká výhoda na rozdiel od jeho najsilnejšieho konkurenta, expedičného variča od značky Jetboil.

Multifunkčnosť a prepracovansť do detailu

Máme radi, keď sú produkty multifunkčné. Túto črtu značka Primus priam stelesnila v tomto variči. Vrchnáčik variča slúži zároveň ako hrnček. Vnútri varnej nádoby máš odmerku, aby si si presne vedel/a odmerať množstvo tekutiny. Uško nádoby slúži aj ako putko na jeho fixáciu. Varná nádoba má malý sosáčik, ktorý výrazne uľahčuje prelievanie tekutín. Varná nádoba bez obalu sa dá použiť aj na piecke či inom varnom telese. Ochrana proti vetru, alias výmenník tepla, ktorá je integrovaná na spodnej strane varnej nádoby a jej úlohou je krytie plamena pri varení výrazne znižuje spotrebu plynu pri varení.

Praktickosť

Máme radi funkčné vychytávky. A ako pre nefajčiara je pre mňa večný problém zapáliť oheň, keďže si zapalovač pravidelne zabúdam a nemám za sebou survivor campy :). Elektrické zapaľovanie alebo piezzo je vychytávkou modernejších varičov. Dáva iskru, ako ju možno poznáte z plynových šporákov. Aj Primus Lite + disponuje takýmto zapaľovaním. 

Prepracované detaily

Odmerka, zabudovaná šáločka, oprateľný tepluvzdorný obal, rúčka alebo fixačný popruh, náhradné diely či možnosť zavesenia sú črtami, ktoré posúvajú tento varič o level vyššie.

Jednoduchá údržba

Keďže sa varná nádoba dá „vyzliecť zo svojho obalu, vieš ju veľmi jednoducho umyť vodou. Keď sa ti v nej niečo pripáli, ideálne je nechať to odmočiť a následne bez problémov umyť. Látkový obal s korkovou výstužou vieš jednoducho oprať v rukách, ak by sa ti zašpinil, napríklad pomocou prírodného žlčového mydla, ktoré odstraňuje flaky.

Odolnosť

Povrch vnútornej strany varnej nádoby je relatívne hladký a odolný. My sme na varenie používali drevené alebo plastové lyžičky, ktoré odporúčam aj tebe miesto kovových príborov, ktorými si dno nádoby (asi) vieš po častom miešaní oškrieť či poškodiť.

Má varič Primus Lite + nedostatky?

Citlivá súčiastka

Zuzka: Ako malú slabinu tohto variča vnímam tri miniatúrne kolíky, ktoré je potrebné našróbovať na varič, ak ho chceš použiť na varenie s inou nádobom alebo napríklad moka kanvičkou alias koťogom. Tým, že sú malinké, je ľahké ich vytratiť. Našťastie v Primuse na tento detail mysleli a už v samotnom balení je pribalený náhradný kus. Ak by sa ti aj ten podarilo stratiť, je možnosť si kolík doobjednať cez obchody, ktoré produkty značky Primus predávajú.

Citlivou súčiastkou môže byť aj elektronické zapalovanie, piezzo. Tu sa ale netreba vôbec obávať, pretože je ako náhradný diel ľahko vymeniteľné.

Piezoelektrické zapaľovanie

Thom: Bola to moja prvá skúsenosť s piezoelektrickým zapaľovaním. Doteraz som mal vždy klasiku – zdroj ohňa po ruke. Na mojom prvom testovaní sa mi stala vec, že „piezo“ nie a nie fungovať. Doma bolo všetko v poriadku, ale v teréne to nešlo. Našťastie som mal zápalky, takže hladný som neostal. Neskôr som skúmal, čo sa mohlo stať. Prišiel som na to, že „drôtik“ ktorý hádže iskru musí byť čo najbližšie k horáku. Mne sa pri preprave v nádobe musel odtiahnuť. Akonáhle som ho neskôr dal do správnej polohy – blízko horáka, všetko fungovalo ako malo. Nabudúce, keď sa ti nebude dať zapáliť piezom, vyskúšaj tento trik. Malo by to opäť fungovať.

Čo si vieš pomocou varného systému Primus Lite + pripraviť?

Doma som síce kulinár, no na tých pár dní na horách viem nasadiť skromnejší prístup. A to hlavne z titulu šetrenia na váhe v batohu. Na variči som vo väčšine času varila vodu, z ktorej som potom čarovala čaj (vreckový alebo z čerstvo nazbieraných byliniek), instantné polievky a instantné jedlá. Na raňajky si nosievam kaše a vločky zalievateľné vodou. Objem varnej nádoby je presne vhodný na varenie pre jednu osobu.

Na prípravu všetkých týchto jedál som si vystačila s varičom Primus + plus a jeho varnou nádobou. Ak si ale gurmán a nemáš problém s kilami navyše, v nádobe pripravíš v podstate všetko, s troškou masla alebo oleja.

Aj správny výber bomby je podstatný

Primus ponúka tieto tri špeciálne plynové zmesy:

  • Letný SUMMER GAS – špeciálna letná zmes pre optimálny výkon a najnižšiu spotrebu pri letných teplotách od +15 do + 40 stupňov Celzia.
  • Zimný WINTER GAS – špeciálna zimná zmes použiteľná v podmienkach od +10 do – 22 stupňov Celzia
  • Univerzál POWER GAS – univerzálna zmes, ktorá má najefektívnejšie použitie od + 25 do -15 stupňov Celzia
Plynové zmesy od Primusu – Letný, zimný a univerzálny

Testovanie

Varič sme testovali počas jesenných a zimných výletov v nadmorskej výške cca do 2000 m.n.m. Ani na jednom výlete ma nesklamal.

Varič ako „must have“ vo výbave

Zuzka: Turistický varič má skutočne veľa praktických využití. Vďaka nemu si nielen pripravíš teplú stravu, ale aj ušetríš eurá za čaje, polievky či kávy na horskej chate. Alebo príjemne zahreješ skrehnuté ruky, či získaš pitnú vodu uvarením snehu či prevarením vody, ktorú máš k dispozícii. Varič Primus Lite+ som mala možnosť testovať v najrôznejších podmienkach počas troch ročných období. Každý voľný víkend a deň sa snažím aktívne využiť a o to väčšie nároky kladiem na moju výbavu. 

Vhodný na všetky ročné obdobia

Zuzka: Systém je podľa popisu trojsezónny, no počas mojej recenzie sa mi osvedčil aj v zime pri teplotách do -10 stupňov. Tu je akurát potrebné vybrať si správnu bombu.

v balení je k dispozícii šnúrka na zaveseni

Thom: Vo svojej doterajšej turistickej kariére sa snažím postupne „odľahčovať“ svoju výbavu. Od obuvi, cez oblečenie až po výstroj. Preto hmotnosť variča potešila a pri malej 100g plynovej bombe som ocenil aj váhu a zbaliteľnosť celého kompletu varenia. Všetko viem dostať do nádoby a remienkom bezpečne zatvoriť.

Po varení rýchlo vychladne

Thom: Naozaj som nečakal, že vonkajšia časť nádoby, ktorú ohrieva horák po zahasení plameňa veľmi rýchlo ochladne (takmer okamžite). Oceníš to vtedy, keď si ráno potrebuješ „zvrtnúť turka do skla“, pobaliť sa a ísť ďalej.

Káva chutí na horách najlepšie
Výmenník tepla

Thom: Výrobca tvrdí: „Maximálne efektívne varenie zabezpečuje prietokový horák, ktorý vďaka výkonu 1500 W uvarí 0,5 litra vody za menej ako 3 minúty.“ A po testovaní mžem toto tvrdenie potvrdiť. Voda je uvarená rýchlo a efektívne.

Detail na výmenník tepla

Myslím si, že okrem výkonného horáka, vynikajúco slúži aj výmenník tepla. Má za úlohu efektívnosť pri horení plameňa a plní tiež funkciu ochrany pred vetrom. To má za následok zvýšenú rýchlosť zohriatia varnej nádoby a jej obsahu, a šetrenie plynu.

Doplnky, ktoré by sa ti mohli hodiť – ochrana pred vetrom

Zuzka: Podmienky vonku vedia byť veľmi prísne. Samotný varič je na ne vďaka výmenníku tepla pripravený, no určite mu dopomôžeš, ak pri varení vytvoríš závetrie. Aby si šetril/a plynom a urýchlila varenie na čo najvyššie maximum (najmä keď vieš, že budeš variť prioritne v exteriéri), odporúčam ti dodatočnú ľahučkú stienku proti vetru.

Je veľmi praktické zaobstarať si prepravné vrecúško, v ktorom vieš varič niesť aj zavesený zvonku na batoh. Primus má na tento účel k dispozícii napríklad toto multifunkčné odolné vrecko, do ktorého sa ti zmestí komplet celé vybavenie na varenie a pomocou rolovateľného topu ho jednoducho pripneš na batoh.

Kde kúpiš varič Primus Lite +?

Varič Primus Lite + nájdeš napríklad v outdoor predajniach Sportrysy.

Extra výhody, ktoré sa cenia

Keďže značka Primus všeobecne zastáva #eko filozofiu, jej produkty sú čo najudržatelnejšie. Preto je možné objednať a vymeniť časti variča, ktré by sa ti aj po uplynutí záručnej doby mohli na variči pokaziť. Počas záručnej doby, teda počas obdobia dvoch rokov si vieš náhradný diel na varič objednať a vymeniť bez ohľadu nato, či ide o technickú chybu produktu alebo dôsledok tvojej nesprávnej manipulácie.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *