Prvý tohtoročný komunitný výstup na Babiu horu: Zážitok, ktorý stál za to!

Ak máš rád hory a spoločnosť, určite si už počul o nás: Hikemates – komunite ľudí, ktorí sa radi stretávajú na spoločných výstupoch a prespávačkách po Slovensku. Ak si ešte nebol na žiadnom z nich, nevadí. V tomto článku ti poviem, ako prebiehal náš prvý tohtoročný výstup na Babiu horu, ktorý sa uskutočnil len nedávno, 27. januára 2024. Možno ťa to inšpiruje, aby si sa pridal k ďalšiemu výstupu, ktorý bude koncom februáraHIKEMATES Komunitný výstup na Baranec.

V Hikemates sa venujeme zmysluplným projektom, ktorými prispievame k rozvoju turistiky na Slovensku:

  • sme najväčší turistický klub na Slonvesku – pridaj sa k nám,
  • vydávame tlačený magazín – aktuálne číslo nájdeš TU,
  • podporujeme údržbu a rozvoj turistických útulní,
  • organizujeme brigády, komunitné výstupy a pravidelné podujatia s myšlienkou vzdelávania,
  • našou víziou je spájať hory a ľudí.

Prečo sme si vybrali Babiu horu?

Babia hora je najvyšším vrchom Beskýd a druhým najvyšším vrchom v Karpatoch. Je to národná prírodná rezervácia, ktorá sa nachádza na hranici medzi Slovenskom a Poľskom. Nachádzajú sa tu rôzne druhy rastlín a zvierat, ktoré tvoria bohatú biodiverzitu a okrem toho sme tu komunitný výstup ešte nemali.

Chceli sme spoznať jej prírodné a bohatstvo formou zaujímavých prednášok, vďaka ekológovi Erikovi Balážovi z lesmir.sk. Počas troch zastávok sme sa dozvedeli kopec zaujímavosti ako napríklad:

  • ako rozpoznať stopy hlucháňa, ktorý je typickým obyvateľom tohto územia.
  • taktiež nám vysvetlil, prečo sú prirodzené lesy také dôležité pre prírodu aj pre ľudí, a ako môžeme prispieť k ich ochrane.

Najbližšie sa k nám Erik pripojí na komunitnom výstupe na Kôprovský štít (30. júna 2024).

Pre koho je túra na Babiu horu vhodná:

Na Babiu horu sme vyšli po žltej značke, ktorá je dlhá asi 9 km s prevýšením 979 metrov a trvalo nám to s prednáškami približne 3,5 hodiny až na vrchol. Túra je vhodná aj pre deti. Najmladší účastník mal 14 rokov. V zime si do batoha nezabudni pribaliť turistické mačky a dobrú vetrovku proti vetru. Babia hora je známa svojim častým veterným počasím. Ak sa na Babiu horu len chystáš, pozri si našu trasu.

Ako prebiehal výstup?

Výstup na Babiu horu sme začali na parkovisku na Slanej vode, kde sme sa stretli s ostatnými účastníkmi a zapojili sme sa do súťaže o hodnotné ceny. Bolo nás vyše 100 ľudí z celého Slovenska, čo je pravdepodobne druhá najvyššia účasť na Hikemates komuných výstupoch. Najmladší účastník mal 14 rokov, najstarší by nebolo slušné hovoriť. Boli sme rôzni, ale spájala nás láska k prírode a dobrodružstvu.

Na Babiu horu sme vyšli po žltej značke. Celý čas sme mali krásne slnečné počasie, až na silný vietor a hustú hmlu (ktorá sa neskôr celkom vytratila) na vrchole, ktorý nám trochu skomplikoval fotenie. Ale to nám neubralo na dobrej nálade.

Čo nám výstup dal?

Po návrate na parkovisko na Slanej vode sme sa rozlúčili s našimi novými kamarátmi a vydali sa domov. Boli sme unavení, ale šťastní. Výstup na Babiu horu nám dal nielen pekné spomienky, ale aj nové poznatky, zážitky a priateľstvá. Cítili sme sa súčasťou niečoho väčšieho, niečoho, čo nás spája a obohacuje. Cítili sme sa byť Hikemates komunitou.

Na záver sa chceme veľmi pekne poďakovať všetkým zúčastneným, vďaka vám máme ešte viac energie a motivácie robiť to, čo robíme. Ste super!

Čo nás čaká ďalej?

Ak si sa nadchol z nášho výstupu na Babiu horu, mám pre teba dobrú správu. Už o mesiac, presnejšie 25. februára 2024, sa chystáme na ďalší komunitný výstup, tentokrát do Západných Tatier na Baranec. Baranec je jeden z najvyšších a najkrajších vrchov v tejto časti Tatier, ktorý ponúka nádherný výhľad na okolité štíty. Je to výzva, ktorá stojí za to. Všetky informácie nájdeš TU – HIKEMATES Komunitný výstup na Baranec. Tešíme sa na Teba!

Poďakovanie našim sponzorom

Tiež by sme sa chceli poďakovať našim sponzorom, ktorí nám pomohli zorganizovať tento výstup a poskytli nám rôzne benefity. Bez nich by to nebolo možné. Ďakujeme:

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *