Odborníčka z Northfinder radí: Ako sa správne obliecť na skialp

Katka je dlhoročná skialpinistka s bohatými skúsenosťami a zároveň navrhuje aj skialpové oblečenie pre slovenskú značku Northfinder. V tomto rozhovore sa s nami podelí o svoje rady ohľadom pohodlného a funkčného obliekania na skialpovú túru. Zameria sa na dôležité aspekty, na ktoré by sme mali pamätať pri plánovaní túry v rámci oblečenia, a zhodnotí najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri vrstvení v rámci tohto krásneho outdoorového pohybu.

Katka ako dlho skialpuješ a ako sa to spojilo s tvojou prácou v Northfinderi, kde pracuješ už 3 roky ako designérka?

Keď som mala 22, spolu so skialpovaním som sa dostala aj k lyžovaniu. V detstve som získala len základy ako každý školák. Moje skialpové začiatky neboli kontinuálne, pretože popri dvoch deťoch a materskej som sa na lyže nevedela dostať pravidelne. Keďže sa pohybujem vo svete outdooru už dlhšie, vnímala som vývoj oblečenia súvisiaci so skialpom. Rovnako vnímam potreby užívateľa skialpového oblečenia, ktoré musí mať 100% funkčnosť.

Vyštudovala som produktový design, takže som vôbec nerobila s oblečením. Počas školy som však začala brigádovať v jednom športovom obchode, kde ma oblečenie a ich materiály začali veľmi fascinovať. Práve vďaka tomu, že sa podobným športom aktívne venujem, viem ako má funkčné a praktické oblečenie vyzerať. Následne som sa dostala na stáž do Švajčiarska k jednej dlhoročnej outdoorovej značke. Vďaka tomu som nadobudla veľa skúseností do mojej súčasnej práce.

Aké prvky vás inšpirovali pri návrhu oblečenia? Mení sa teraz móda v outdoore rýchlejšie?

Pozeráme sa na potreby zákazníka a samozrejme sa pozeráme aj na trendy v outdoore.

Napríklad v talianskych Alpách sa nosia obtiahnuté veci, no v Škandinávií to je voľnejšie oblečenie. Čo sa týka Slovenska, to je taký mix. Nemáme jednoliate špecifiká vkusu v rámci skialpu, veľa záleží od značky. Orientujeme sa na funkčnosť oblečenia a prispôsobenia sa na slovenské podmienky a samozrejme aj na dostupnosť. Hlavná črta nášho oblečenia sú určite hybridné konštrukcie, hlavne druhá a tretia vrstva oblečenia. 

Hybridná bunda by mala byť viac obtiahnutá alebo voľnejšia?

Určite viac obtiahnutá, aby spĺňala svoju funkčnosť. Čiže, rovno na termo tričko si dám hybridnú bundu. Nenosím ju však ale ako 3. vrstvu, ale namiesto 2. vrstvy. Zároveň ma chráni aj proti vetru. Za mňa je to ideálna voľba, lebo pekne spolupracuje s telom v rámci funkčnosti a vtedy je správne zvolená veľkosť, ktorá prilieha, dôležitá. 

Ako by sme sa mali obliecť na skialp po jednotlivých vrstvách a koľko vrstiev mi treba? Poďme si to rozdeliť a popísať po jednotlivých vrstvách. Je vrstvenie dôležité?

Pri skialpe je správne vrstvenie oblečenia kľúčové, aby ste boli nielen dobre chránení pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ale zároveň, aby ste sa cítili pohodlne počas celej aktivity. Poďme sa na to pozrieť postupne. Čo sa týka vrchnej časti, začiatok správneho vrstvenia tvorí prvá – základná vrstva, ktorá by mala byť dlhá a tesne priliehavá.

Typickým kandidátom je termo tričko, ktoré má schopnosť efektívne odvádzať pot z tela. Toto termo tričko je neoddeliteľnou súčasťou vrstvenia, pretože nielen pomáha udržiavať teplo tela v chladných podmienkach, ale zároveň aj rýchlo schne v prípade, že sa začnete pri vyššej intenzite výraznejšie potiť. Jeho schopnosť odstraňovať vlhkosť je neoceniteľná, pomáha udržiavať pokožku suchú a pohodlnú, zároveň zlepšuje celkovú termoreguláciu organizmu. Týmto spôsobom predstavuje prvú ochranu proti vlhkosti a podporuje pohodlný pohyb počas celej skialpovej trasy. 

Druhú vrstvu ideálne volíme hybridnú, teda opäť čo najfunkčnejšiu. Po výstupe na vrchol pomáha odvádzať pot, a zároveň ma chráni pred nepriaznivými podmienkami ako slabý vietor, či sneh. Hybridná bunda kombinuje rôzne materiály a technológie, tak aby poskytovala optimálnu ochranu a pohodlie počas skialpovania. „Hybridná“ znamená, že bunda kombinuje rôzne typy materiálov v rôznych častiach bundy na základe potrieb a požiadaviek.

Na miestach, kde sa najviac človek potí, sa nachádzajú funkčné materiály, ktoré odvádzajú pot a sú prievzdušné. Vodeodolný materiál sa pre zmenu nachádza na miestach ako rukávy, kapucňa, či hrudník, kde pri pohybe prichádza do kontaktu s padajúcim snehom. Tiež je vetruvzdorný a chráni exponované časti tela aj pred vetrom. Bunda má teda termoregulačné vlastnosti, priedušnosť, odolnosť voči vetru, ktoré prispievajú k pohodliu a výkonnosti pri skialpovaní.

Celkovo hybridná funkčná bunda na skialp ponúka kombináciu ochrany, pohodlia a výkonu pre športovú aktivitu v náročných podmienkach v horách. Táto vrstva by mala byť schopná udržať teplo a zároveň by mala byť priedušná, aby sa zabránilo prehriatiu.

Tretia vrstva oblečenia je dôležitá pri zjazde alebo v horších poveternostných podmienkach. Je žiadúce mať túto vrstvu vždy so sebou v batohu, pretože počasie v horách sa môže veľmi rýchlo zmeniť.  Keď hrozí neočakávaný dážď, sneh alebo silný vietor, je nevyhnutné mať pri sebe nepremokavú a vetruodolnú hardshell bundu.

Tieto bundy môžu mať známu technológiu Gore-tex, alebo Pertex Shield membránu, ktorú používame my. Dôležité je pozerať sa aj na priepustnosť materiálu, ktorá by mala byť aspoň 20 000 a viac. Zároveň si overte, či má vaša vonkajšia vrstva zipsy pod pazuchami a kapucňu, pretože tieto črty umožňujú reguláciu telesnej teploty a ochranu hlavy a tváre. 

V prípade mínusových teplôt je vhodné mať aj izolačnú vrstvu. Táto vrstva je dôležitá pri zjazde, keďže v tomto momente je pohyb menší a telesná teplota môže klesnúť. Zároveň ju využijete aj počas oddychu na vrchole kde dokáže udržať teplo, ktoré si vybudujete počas aktivity.

Pri mrazoch a vetre je tiež vhodné kombinovať izolačnú bundu s neprefúkavou vrstvou navrch. Pri výbere je ideálne zobrať voľnejšiu teda väčšiu veľkosť hardshell bundy a izolačnú bundu vo svojej štandardnej veľkosti. Tieto opatrenia sú kľúčové pre pohodlie a bezpečnosť voči nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Čo sa týka doplnkov v rámci vrchnej časti tela ako to vidíš, aby sme zabránili strate tepla vytvoreného počas aktivity?

Jednoznačne bufka, čelenka a rukavice. Aj tieto veci treba správne používať a ideálne skombinovať buffku cez krk až hore k hlave a prekryť ju čelenkou. Vtedy zamedzíme tomu, aby teplo odchádzalo, samozrejme, využívam to vtedy, keď je vietor či sneží a teploty sú pod nulou.

V pekné slnečné počasie úplne stačí len čelenka alebo čiapka. Čo sa týka rukavíc, tie sú za mňa neoddeliteľnou súčasťou pretože nás chránia aj pri možnom páde od odrenín. V batohu nosím aj teplejšie rukavice, ktoré používam pri zjazde.

Aké chyby robia ľudia pri výbere vrchnej vrstvy, či vrstvení?

Najväčšou chybou pri prvej vrstve je určite bavlnené tričko. Tento materiál sa pri aktivite sa premočí a neschne. Spotíš sa a rýchlo strácaš telesné teplo, čo môže spôsobiť podchladenie. Správna prvá vrstva je základ! Chyby, ktoré robia ľudia pri druhej vrstve je, že veľakrát absentuje. Oblečú si na termo rovno izolačnú vrstvu a hardshell. Začnú šlapať a vôbec sa nevyzlečú, všetko úplne prepotia a potom to už nie je možné vydržať, tak sa začnú vyzliekať. To je ten moment keď sú už možno na kosodrevinou, alebo niekde vyššie, kde môže poriadne fúkať a opäť rýchlo prechladnú.

Dôležité je teda vedieť, že v tomto prípade je menej viac a kedy si jednotlivé vrstvy dať dole. Ideálne po 10 minútach šlapania sa človek zohreje a od toho momentu dokáže šliapať v tom čo mu je aktuálne príjemné až na vrchol. Samozrejme pri zmene počasia, radšej pridávať vrstvy ako naopak. No keď sa človek prepotí úplne je to už neskoro, niet čo zachraňovať, ak nemá náhradné oblečenie so sebou. Samozrejme je iné sa potiť štandardne pri aktivite a prehriať sa. Človeku začne byť až fyzicky zle a rýchlo sa vyčerpá. 

Poďme sa teda pozrieť na spodnú vrstvu. Čo je dôležité pri výbere, aké vlastnosti by mali mať?

Určite by nohavice mali byť hybridné alebo by nemali chýbať odvetrávacie zipsy, ktoré využívame pri výstupe na ventiláciu. V neposlednom rade by sa mal spodný diel nohavíc dať komfortne rozšíriť na lyžiarku a pogumovanie pod ním by malo zabraňovať prechodu snehu pod nohavice, či do lyžiarky zvrchu. Táto časť by mala mať aj zároveň odolnejší teda silnejší materiál, odolný voči oderu pri používaní mačiek, či od hrany lyží. Ideálne keď sú nepremokavé a zároveň dobre priedušné, aby zvládli náročné podmienky tohto športu.

Softshellové materiály sú populárnou voľbou, pretože ponúkajú spojenie flexibility a ochrany pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. V rámci vrstvenia nohavíc pri výstupe je to jednoduché pri nižších teplotách termo nohavice a hybridné skialpové nohavice. Pri zostupe je ideálne mať v batohu celorozopínacie kraťasy alebo sukňu pre dámy. 

Všimli sme si, že vaše jednotlivé názvy oblečenia korelujú s názvami slovenských kopcov. Čo vás inšpirovalo?

Keďže sme slovenská firma, chceli sme vyzdvihnúť slovenské kopce a prírodu.

Kto testuje vaše veci pred tým ako idú do výroby a predaja?

Veci nám testuje samotná Horská záchranná služba z Tatier. Je super, že to prejde cez ľudí, ktorí sa nachádzajú v tých najextremnejších podmienkach v rámci Slovenska a zároveň aj v situáciách, kde oblečenie musí fungovať na 100%. Testerov však máme aj v zahraničí, napríklad v Peru, kde naše veci dostávajú poriadne zabrať. Oblečenie a výbava sú teda vystavované tým najextrémnejším podmienkám a potom vieme jasne doladiť zmeny pred samotnou veľkovýrobou.

Čo by si chcela na záver odkázať skialpinistom na Slovensku?

Okrem toho že skitouring je krásny šport, je blahodarný aj pre dušu. Verím, že každý kto to skúsil, potvrdí, že lieči hlavu. Hlavne však pokorne a bezpečne. Nezabúdať na lavínovú výbavu a aj ju vedieť používať, rešpektovať počasie a hory samotné.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *