Šanca prežiť v lavíne existuje, ale najdôležitejšie je sledovať počasie a snehové podmienky, hovorí odborník zo Strediska lavínovej prevencie

Začiatok zimnej turistickej sezóny prekvapil malou nádielkou snehu. Napriek tomu, už v prvej polovici decembra, si lavína v Školskom žľabe pod Chopkom, v Nízkych tatrách vyžiadala svoju prvú tohtoročnú obeť. V uplynulých dňoch snehu pribudlo a zvýšilo sa aj lavínové nebezpečenstvo. Lavínami a odporúčaniami pre turistov, horolezcov aj skialpinistov sa zaoberá Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Na stránke www.laviny.sk publikujú aktuálne predpovede lavínového nebezpečenstva, ale aj zaujímavé informácie o lavínových nehodách. O rozhovor sme preto požiadali Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie a zaujímalo nás ako sa majú turisti prispôsobiť zimnému obdobiu, ale aj to, čo môžu urobiť, aby minimalizovali nebezpečenstvo v zimných podmienkach.

Smrteľná lavína vo Vodárenskom žľabe, január 2019. Hĺbka zásypu obete. Foto (c) SLP

Je tu ostrá turistická zimná sezóna, čo by sa malo zmeniť na správaní turistov v horách?

Turisti by si mali uvedomiť, že podmienky sa v zime veľmi rýchlo menia a môžu byť veľmi rozdielne aj v rámci jednej doliny. Napríklad túra, ktorá za bežných okolností trvá dve hodiny sa v čerstvom prašane môže predĺžiť aj dvojnásobne. Dôležité je aj to, že napríklad na podhorí vo výške 1000 m môže byť nad nulou a kašovitý sneh, kdežto o 500 m vyššie môže byť sneh zmrznutý na kosť a pohyb bez mačiek je nemožný. Do úvahy treba samozrejme brať aj to, že dni sú výrazne kratšie a teplota po zotmení veľmi rýchlo klesá. Ďalším ohrozením sú lavíny, to je kapitola sama o sebe. Zhrnul by som to asi tak, že by mali jednoznačne zvýšiť opatrnosť.

Akú výbavu by mali nosiť bežní turisti v zimných mesiacoch?

Záleží na tom aké sú v danom období podmienky a na tom, či sa pohybujú v lavínovom teréne alebo nie. Určite by ale mali dbať na dostatočne teplé oblečenie. Ak idú do lavínového terénu, mali by si so sebou vziať základnú lavínovú výbavu (lopatku, lavínovú sondu a lavínový vyhľadávač). V prípade, že je ľadovo a šmykľavo, mali by si určite pribaliť mačky, prípadne čakan. 

A čo skialpinisti. Tí by si mali do batoha pribaliť čo?

Pre nich platí asi to isté čo pre turistov.

Vy určujete lavínové nebezpečenstvo pre jednotlivé pohoria. Mohli by ste turistom vysvetliť, ako čítať vaše predpovede a ako sa podľa nich riadiť?

Áno, vydávame. Jednoducho, treba používať zdravý rozum a čítať s porozumením. Lavínové správy, ale nie sú všeliek, je to len časť skladačky, ktorá môže turistom pomôcť pri rozhodovaní. Dôležité je dávať si veci do súvislostí, sledovať počasie, podmienky a samozrejme posudzovať riziko priamo v teréne.

Lavínový batoh s airbagom. Ilustračné foto (c) LD/Hikemates

Pri ktorých stupňoch lavínového nebezpečenstva je ešte bezpečné ísť do hôr?

To sa nedá takto jednoducho povedať. Smrteľná lavína môže padnúť už pri druhom stupni (z 5 dielnej stupnice). Dokonca pri prvom stupni (najnižšom) sa môže objaviť malá lavína, ktorá môže človeka strhnúť, prehnať cez skalné prahy a tým pádom aj zabiť.

Ako sa pripraviť na zimnú túru? Čo okrem počasia a stupňa lavínového nebezpečenstva by si mal turista predtým ako sa vydá na cestu pozrieť?

Výstrahy, predpoveď počasia, prípadne prečítať náš blog, ktorý vydávame každý piatok na stránke rescueservice.sk.

Zisťovanie lavínových podmienok v mieste pádu lavíny v Školskom žľabe. December 2019. Foto (c) SLP

Sú niekde prístupné lavínové mapy, ktoré môžu turistovi uľahčiť pohyb v zimnom teréne.

Áno, na mapy.hiking.sk.

Môže turistovi pomôcť a zvýšiť jeho bezpečnosť ak absolvuje lavínový kurz?

Kvalitný lavínový kurz určite pomôže. 

Lavínový kurz, vyhľadávanie zasypaného sondami. Ilustračné foto (c) LD/Hikemates

Prejdime teraz priamo do terénu. Akými úsekmi je bezpečnejšie v zime chodiť? Žľabmi, alebo piliermi? Ako to bežný turista odlíši?

To sa nedá jednoznačne povedať, závisí to od konkrétnych podmienok. Z hľadiska lavín ale bývajú žľaby nebezpečnejšie, pretože sa tam sneh často akumuluje, hrebene naopak bývajú zväčša vyfúkané. Veľmi ale záleží na smere vetra. Totiž žľaby na náveternej strane môžu byť vyfúkané do trávy prípadne s minimom snehu a naopak záveterné sú často nabité snehom s nebezpečnými snehovými doskami vankúšmi.

Minulý rok lavína zabila turistu v Soliskovom žľabe. Akú chybu turisti urobili. Dalo sa tejto nehode predísť?

Vtedy boli špecifické podmienky, bolo málo snehu, málokto čakal veľké lavíny. Boli v zlom čase na zlom mieste. Chybou však bolo že nemali lavínovú výbavu, čo by záchrannú akciu výrazne uľahčilo a urýchlilo.

A čo robiť ak už turista spustí lavínu, je šanca zachrániť sa v nej?

Šanca určite je, veľa lavín končí dokonca bez zranení. Jednoznačné odporúčanie nie je, dobré však je hýbať sa v nej, snažiť sa dostať z prúdu lavíny a zostať na povrchu, je to však veľmi ťažké, kvôli rýchlosti a sile lavíny.

Foto (c) SLP

Lekárnička a poistenie by mali byt samozrejmosťou, však?

Jednoznačne!!!

Treba v zime niečo do lekárničky doplniť?

Existujú napríklad rôzne ohrievacie vrecúška, prípadne alufólia navyše sa môže zísť. Okrem toho by som si možno pribalil jelení loj do veľkých mrazov alebo krém na opaľovanie na jar.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Slavo Reagovať

    Aj z vyššie spomenutých dôvodov, aj z dôvodu väčšieho rozhľadu v tejto téme som sa koncom roka prihlásil na lavínový kurz pre začiatočníkov. Už sa naňho teším. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *