Spoznaj tatranskú prírodu s mobilnou aplikáciou Lesmír

Mobilný sprievodca Lesmír ti na výlete ukáže skryté krásy tatranskej prírody. Lesmír funguje ako digitálny sprievodca, ktorý ťa na ceste turistickými chodníkmi automaticky upozorní na zaujímavé miesta. Dopraj si úplne nový zážitok z bežného výletu v prírode.

Mobilný sprievodca prírodou

Aplikácia obsahuje náučné videá, ktoré sa používateľovi automaticky zobrazujú na rôznych zastávkach turistickým chodníkom. Každý lesmírny chodník je zameraný na inú tému a vedie inou trasou v prírode. Chodníky sa líšia dĺžkou, prevýšením a tiež náročnosťou – Lesmír tak môžeš využiť na príjemný a nenáročný výlet s deťmi, alebo aj náročnejší výstup do hôr.

Vstúp do sveta kamzíkov

Do aplikácie pred pár dňami pribudli 3 nové náučné chodníky v Tatrách, ktoré je možné navštíviť. Stredne náročný chodník na trase z Hrebienka až na Zbojnícku chatu je venovaný kamzíkom v slovenských horách. Ako vlastne kamzíky žijú a prečo v našich podmienkach už niekoľkokrát takmer vyhynuli? Odpovede na tieto otázky ti dajú náučné videá na chodníku Do výšin za kamzíkmi v aplikácii Lesmír. Ak budeš mať šťastie, možno nejakého kamzíka aj uvidíš.

Spoznaj tatranskú prírodu s mobilnou aplikáciou Lesmír – Do výšin za kamzíkmi

Chodník: Do výšin za kamzíkmi

Trasa: Hrebienok – Zbojnícka chata
Dĺžka (cesta tam): 5,8 km
Čas chôdze (cesta tam): 2:30 h
Náročnosť: 3 / 5
Stúpanie: 705 m

Návšteva medvedej ríše

Na trase z Lysej Poľany po Litvorové pleso ti Lesmír predstaví život slovenských medveďov. Na chodníku napríklad uvidíš, ako si medvede značkujú svoje teritórium – hneď pri chodníku je totiž medvedí strom, na ktorom je možné vidieť stopy po pazúroch či medvediu srsť. Na náučnom chodníku Medvedí rok zistíš, čo robia mláďatá medveďov počas dňa, čím sa medvede živia a aj to, ako sa správať pri rôznych typoch stretnutí s medveďom.

Spoznaj tatranskú prírodu s mobilnou aplikáciou Lesmír – Medvedí rok

Chodník: Medvedí rok

Trasa: Lysá Poľana – Litvorové pleso (Bielovodská dolina)
Dĺžka (cesta tam): 12 km
Čas chôdze (cesta tam): 4:30 h
Náročnosť: 5/5
Stúpanie: 920 m

Ako funguje les?

Stredne náročný chodník na trase z Bobroveckej Vápenice do Hlbokej doliny je venovaný ekosystému lesa. Jednoduchými príkladmi ti Lesmír objasní tie najdôležitejšie procesy, ktoré v lese prebiehajú. Čo všetko žije v lesnej pôde, ako funguje „lesný internet“, čo sú „lesné peniaze“ – to všetko zistíš počas cesty chodníkom Vesmír lesa.

Spoznaj tatranskú prírodu s mobilnou aplikáciou Lesmír – Vesmír lesa

Chodník: Vesmír lesa

Trasa: Bobrovecká Vápenica – Hlboká dolina (možnosť pokračovať na Salatín)
Dĺžka (cesta tam): 7 km
Čas chôdze (cesta tam): 3:30 hod
Náročnosť: 3 / 5
Stúpanie: 680 m

Spoznaj prírodu so sprievodcom

Okrem nových chodníkov nájdeš v aplikácii Lesmír aj ďalšie náučné trasy v Tatrách, ktoré môžeš navštíviť. Ak sa chystáš na výlet s deťmi alebo máš chuť na nenáročnú prechádzku v prírode, vyskúšaj chodník Živá rieka, ktorý vedie okolo rieky Belá a je venovaný prostrediu a informáciám o tejto divočiacej rieke. Na trase zo Štrbského plesa môžeš navštíviť chodník Les očami tetrova hlucháňa.

Najdivokejšie územie na Slovensku spoznáš na chodníku Návrat divočiny v Tichej doline a život vlkov ti Lesmír priblíži na trase z Bobroveckej Vápenice do Sedla Predúvratie (chodník Po stopách vlkov). Okrem Tatier môžeš s náučnými lesmírnymi chodníkmi spoznávať aj prírodu v okolí nášho hlavného mesta.

Ako používať Lesmír

Stiahnutie a používanie aplikácie je zadarmo. Stačí si nainštalovať aplikáciu do mobilu a pred cestou si stiahnuť náučný chodník do aplikácie – ideálne ešte doma na Wi-Fi, kvôli veľkosti dát. Pri používaní Lesmíru nepotrebuješ mobilný signál – všetko funguje offline. Aplikáciu nájdeš na Google Play a tiež App Store. Vyskúšaj Lesmír a objav zaujímavosti slovenskej prírody priamo v teréne!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *