hikemates_mostiky

Turistické mostíky v Západných Tatrách sú v kritickom stave

Viaceré turistické mostíky v Západných Tatrách sa budú opravovať, o ich komplexnú obnovu sa postarajú aktivisti z turistického klubu Hikemates. Ich obnovu môže každý podporiť cez crowdfundingovú kampaň na platforme donio.sk.

Baníkov, najvyšší vrchol Roháčov v Západných Tatrách patrí medzi obľúbené lokality domácich aj zahraničných turistov. Výstupovú trasu cez Jaloveckú dolinu pretína na niekoľkých miestach horský potok.  ,,Problémom sú poškodené či chýbajúce mostíky cez horské potoky. Ich zlý stav ohrozuje bezpečnosť turistov, rozhodli sme sa preto postarať o ich komplexnú obnovu v tejto doline s cieľom prispieť k zlepšeniu stavu turistickej infraštruktúry v Západných Tatrách”, uviedol Patrik Pajta z najväčšieho turistického klubu Hikemates.

6 mostíkov v Jaloveckej doline, ktoré treba obnoviť

Opraviť sa má postupne šesť mostíkov v Jaloveckej doline, ktoré sú v havarijnom stave. ,,Na začiatku doliny je desaťmetrový most, ktorý pomáha prekonať roklinu na trase, dva menšie mosty sú uprostred doliny, najdlhší 11 metrový most sa nachádza v mieste, kde sa stretáva Jalovecká s Bobroveckou dolinou, a nakoniec posledné dva mostíky s dĺžkou 5 a 7 metrov”, vysvetlil Patrik Pajta.

Dolinou nevedia cesta – potrebný bude vrtuľník

Jalovecká dolina je jednou z mála dolín, ktorou nevedie prístupová cesta. I keď ide o malé objekty, nosné trámy dlhších mostov budú vážiť viac ako pol tony. Bolo by nemožné dostať ich na miesto manuálne, preto bude pri rekonštrukcii potebná výpomoc helikoptéry.

Prispieť na obnovu môže každý – cez kampaň na donio.sk

Aktivisti plánujú mostíky obnovovať postupne, ich výstavba bude závisieť od dostupných financií. Kampaň na podporu obnovy mostíkov môže podporiť každý milovník slovenských hôr a turista/turistka, prostredníctvom kampane na platforme donio.sk, ktorá funguje na princípe crowdfundingu.

Komplexná obnova týchto šiestich mostíkov v Západných Tatrách bude stáť cez

30 000 eur. Prostriedky na ich obnovu chceme vyzbierať z verejnej zbierky, ktorú sme už spustili, časť nákladov pokryjeme od partnerov. Verejnosť sa do zbierky môže zapojiť cez platformu Donio. Vopred ďakujeme za podporu!

Patrik Pajta z Hikemates

Ako môžeš tento projekt podporiť?

▶️ prispej vo verejnej zbierke na donio.sk a pomôž nám tak naplniť potrebnú cieľovú sumu a opraviť mostíky – https://www.donio.sk/turisticke-mostiky

▶️ si tesár alebo máš stavebnú firmu a vieš mostíky konštruovať? napíš email Paťovi na pato@hikemates.com

▶️ máš pílu alebo by si nám vedel dodať drevo – červený smrek – na mostíky? napíš email Paťovi na pato@hikemates.com

▶️ pridaj sa na brigádu a poď s nami mostíky opravovať – napíš Zuzke na zuzka@hikemates.com alebo sleduj info v našom FB podujatí

Fotky z opravy prvého mostíka v Jaloveckej doline v minulom roku.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *