Výnimočný výkon vo všetkých aspektoch RECENZIA okuliarov Oakley Radar EV Path

Keď sa v outdoore venuješ mnohým aktivitám, najlepšie je hľadať si univerzálnu výbavu, ktorá pokryje čo najväčšie spektrum z nich. Ak hľadáš všestranné slnečné okuliare, ktoré využiješ na bicykli, pri behu, skialpoch, turistike, bežkovaní, či dokonca na bežné nosenie a svojou kvalitou splnia tvoje náročné očakávania, určite hoď očko na okuliare RADAR EV PATH od značky OAKLEY. Ponúkajú bezpečné, pohodlné nosenie, vynikajúcu optiku a množstvo štýlu, čo vysvetľuje ich obrovskú popularitu.

Výhody: Vynikajúca optika, bezpečné uchytenie, osvedčený dizajn
Nevýhody: Druhá šošovka na výmenu nie je k dispozícii

Čo ich skutočne odlišuje?

Keď som okuliare prvý krát rozbalila, na prvý pohľad vyzerali rovnako ako akékoľvek iné špotové okuliare a mňa pochytila neistota, čo vlastne napíšem do tejto recenzie. Skutočný rozdiel som však videla doslovne na vlastné oči pri prvých behoch na tienistých miestach či zjazdoch so zapadajúcim slnkom. Kontrast terénu a zvýraznenie farieb, ktoré sa mi naskytli boli naozaj úžasné a neporovnateľné so žiadnymi okuliarmi, ktoré som si doteraz nasadila. Viditeľnosť v nich je výrazne lepšia napríklad v tienistom lese alebo počas zamračeného počasia.

Dizajn a konštrukcia

Dizajn je elegantný a aerodynamický, čo nielen vyzerá skvele, ale aj plní účel zlepšenia výkonu. Rám je neuveriteľne odolný, poskytujúci bezpečné nasadenie bez pocitu prílišnej ťažkosti na tvári. Nosník a náušníky zabezpečujú pevný úchop, aj počas intenzívnych aktivít. Ich veľkosť je štandardná a výkon naozaj prekvapivý.

Tvar je super pohodlný. Nedráždia ani nedrhnú a zostanú na svojom mieste aj po hodinách nosenia, často v drsnom teréne. Šošovka je veľká a ponúka skvelé pokrytie, ale nie je prehnaná, čo opäť zachováva klasiku s jemným štýlom, ktorý je pre značku príznačný. Sú ľahké a takmer máš pocit, že ich nemáš na sebe, čo podľa mňa hovorí veľa.

Technológie

Extended View

EV je skratka pre „Extended View“, v preklade predĺžené videnie a hovorí ti, že šošovka je o niečo vyššia – približne o 6 mm dlhšia v porovnaní s inými modelmi. V praxi „EV“ (rozšírené videnie) znamená, že môžeš mať na biku hlavu sklonenú v zastrčenej polohe a stále cez ne vidieť bez prekážok.

Path

Path alebo v preklade „cesta“ označuje tvar šošovky. Tvar šošoviek Path rozširuje horné pole videnia, poskytujúc vynikajúce pokrytie a minimalizuje slepé miesta. Spodný okraj je konkávna krivka, zatiaľ čo šošovka z iného modelu Oakley’s Pitch má veľmi mierne konvexnú krivku, takže siaha nižšie. Ak sa nevieš rozhodnúť, ktorá šošovka je pre teba vhodnejšia, šošovky Radar EV Path a Pitch sú vzájomne zameniteľné, takže ich môžeš kedykoľvek neskôr zmeniť.

Vynikajúca optika

Šošovka Prizm

Technológia šošoviek Prizm je revolučná. Zvyšuje kontrast a viditeľnosť, čo uľahčuje rozpoznávanie zmien v teréne a navigáciu v rôznych svetelných podmienkach. Oakley hovorí:

Prizm je revolúcia v optike šošoviek postavená na desaťročiach vedeckého výskumu farieb. Šošovky Prizm poskytujú bezprecedentnú kontrolu prenosu svetla, výsledkom ktorej sú farby presne vyladené tak, aby maximalizovali kontrast a zlepšili viditeľnosť.

K dispozícii je niekoľko odtieňov šošoviek Prizm a s rôznymi profilmi priepustnosti svetla pre rôzne podmienky, takže si môžeš vybrať tie najvhodnejšie. Prizm Sapphire, ktoré som testovala, je odtieň najlepší na jasné svetlo a do popredia vyskakuje zelená a žltá. Vďaka tomu sú jemné zmeny terénu skutočne zrejmé a celý svet sa stáva živším miestom!

Ventilácia

Šošovka je vybavená štyrmi malými otvormi pozdĺž horného okraja, ktoré pomáhajú znižovať zahmlievanie. Zahmlievanie šošovky na okuliaroch pri zmene tempa alebo teploty je prirodzený jav – s tým sa nedá nič robiť – dôležité ale je, ako rýchlo toto zahmlenie zo šošovky zmizne. Pri tomto modely prieduchy pomôžu s cirkuláciou vzduchu a okuliare sa zvyčajne vyčistia v priebehu niekoľkých sekúnd.

Vymeniteľné „sklo“

V balení dostaneš iba jednu šošovku. Druhú si vieš podľa vlastných preferencií dokúpiť. Výmena medzi nimi je jednoduchá: stlačíš bočné strany nosovej časti, aby si ich uvoľnil/a, šošovku vytiahneš z rámu v strede. Dostupné sú možnosti polarizačných alebo fotochromatických šošoviek.

O Matter

Rám je vyrobený z materiálu, ktorý Oakley nazýva O Matter – pravdepodobne preto, že to znie zaujímavejšie ako „plast s obsahom nylonu“ – zatiaľ čo náušníky a poťahy použité na pažiach sú z materiálu nazývaného Unobtainium. Je to hydrofilná guma, ktorá je pri navlhčení lepkavejšia. Nemala som žiadne obavy, že tieto okuliare skĺznu ani pri vysokom výkone. V skutočnosti sa vždy cítili super bezpečne buď na mojej tvári, alebo keď boli uložené na prilbe, ruky vo ventilačných otvoroch. Keď sme u toho…

HDO alebo High Definition Optics

Šošovky Oakley High Definition Optics® (HDO®) optimalizujú bezpečnosť a výkon, aby splnili , ako uvádza Oakley, nekompromisné požiadavky profesionálnych športovcov, ktorí sa neuspokoja s ničím menším, než s najčistejším, najostrejším a najpresnejším videním. Ponúkajú pravdivejšie a presnejšie videnie v porovnaní s konvenčnými šošovkami, ktoré zväčšujú predmety a spôsobujú, že objekty vyzerajú posunuté z ich skutočnej polohy.

Výhľad bez skresľovania

Napriek zakriveniu priamo po stranách vašej tváre šošovka takmer vôbec neskresľuje v zornom poli. Všetky šošovky Oakley ponúkajú technológiu HDO, čo znamená čistotu videnia. Bežné šošovky dokážu skresľovať reálnu veľkosť predmetov, ktoré máš vo výhľade. Presnosť HDO poskytuje menej skreslené videnie v celom zornom poli. Refrakcia znamená, že pri bežných šošovkách nie sú predmety v skutočnosti tam, kde ich vidíš. HDO ponúka skutočnejší vizuálny obraz, takže tvoj mozog nebude musieť pracovať nadčas.

Odolnosť

Oakley je značka známa odolnosťou a trvácnosťou svojich produktov a model Radar EV Path nie je výnimkou. Rám pôsobí robustne a šošovky sú odolné voči poškriabaniu. Odolnosť voči nárazom poskytuje istotu počas dobrodružných outdoor aktivít. Po niekoľkých mesiacoch testovania na mojom kuse nie je vidieť žiadne opotrebenie a nemajú škrabance. Samozrejme, že je potrebné ich po použití vždy pekne odložiť do obalu, aby sa predišlo stretu s ostrými predmetmi, ale to jeu už na každom používateľovi.

Testovanie

Okuliare som mala k dispozícii niekoľko mesiacov a stihla som ich prevetrať pri pravidelnom behu, na biku a na turistike.

Detaily produktu:
  • Značka a model: slnečné okuliare Oakley Radar EV Path
  • Šošovka Prizm Sapphire
  • Veľkosť: štandardná
  • Ľahký materiál rámu O Matter
  • Unoobtainiové náušníky a nosové chrániče
  • Balenie vrátane pevného ochranného púzdra a vrecúška vhodného aj na čistenie šošovky
  • UV ochrana: Všetky šošovky Oakley blokujú 100% UVA, UVB a UVC lúčov a škodlivého modrého svetla až do 400 nm
  • Náhradné diely k dispozícii – áno
  • K dispozícii aj dioptrická šošovka na predpis

Aké som postrehla nevýhody?

Na okuliaroch sa nedá nastaviť nosník, čo ma trošku prekvapilo, no zároveň mi jeho aktuálne nastavenie od výroby nijak neprekážalo. Možno malá drobnosť, druhá šošovka by bola skvelá, aj keď len čistá šošovka na zimné a/alebo nočné použitie.

Aké som postrehla výhody?

Okrem naozaj excelentnej viditeľnosti , rýchleho odhmlievania sa a skvelého držania na mieste ako ich nasadíš ma potešio balenie vrátane ochranného obalu a vrecka. Skvelá je aj možnosť zadovážiť si náhradné diely a tým si okuliare opäť v prípade potreby vynoviť. Mnohých outdooristov s dioptrickými okuliarmi poteší aj možnosť nechať si na zakázku vyrobiť dioptrické šošovky a tým si zvýšiť kvalitu videnia kdekoľvek v outdoore.

Tieto okuliare tak ako aj iné modely od značky Oakley nájdeš na eshope mthiker.sk.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *