Batohy od značky NORTHFINDER – ako si vybrať ten správny?

Vieš o tom, že slovenská turistická značka NORTHFINDER vyvinula a priniesla na trh novú kolekciu turistických batohov v 3 rôznych veľkostiach? V ich ponuke nájdeš skvelý batoh na kratší výlet po práci peši alebo na bicykli, na krátku jednodňovú turistiku, na víkendovú prespávačku alebo batoh na viacdňové treky. A ja Ti o nich v tejto recenzii poviem viac.

Niečo o značke NORTHFINDER a jej vzniku

Slovenská značka NorthFinder bola založená v roku 1994 v Nitre so sídlom v Lužiankach. Ich ponuka sa postupne vyvíjala od voľnočasového oblečenia až po technologicky pokročilejšie outdoor produkty na turistiku a skialp. Novinkou značky NorthFinder sú turistické topánky. Topánky TRISUL spolu s ostatnými novými modelmi patria do druhej generácie v rámci vývoja tejto značky.

northfinder_hikemates

Testovačka batohov

Mojou úlohou tentokrát bolo takmer pol roka testovať všetky 3 veľkosti batohov, aby som Ti ich mohla detailnejšie predstaviť a pomôcť Ti nájsť ten pravý. Tak poďme postupne na to.

Turistický batoh Northfinder Annapurna – objem 20 litrov

Moje dojmy z používania

Šikovný a ľahký pomocník na každý deň

Je najmenším z kolekcie, má minimalistický dizajn a aj napriek tomu je dostatočne veľký na všetko, čo potrebuješ na jednodňový výlet do prírody. Pohodlne sa nosí, ľahko schne, dá sa zohnúť a ľahko oprať v práčke a neváži takmer nič. Predajca uvádza na stránke že tento batoh má 800 gramov, ale ja som ho doma odvážila a váži okolo pol kila, čiže ešte menej, než je oficiálna váha.

Vrecká a úchytky na všetko, čo na turistike potrebuješ

Vpredu máš dve vrecká na vodu a termosku a dve vrecká na nejaké osobné veci. V prípade, že by pršalo, tak si na batoh môžeš ľahko navliecť obal, ktorý ľahko vytiahneš zospodu, a všetky Tvoje veci ostatnú v suchu. Nechýba mu ani uchytenie na paličky (a to zvonku aj zvnútra) ani úchytky na hrnček a iné drobnosti.

Nielen vodu máš vždy poruke

Samozrejmosťou batoha je, že si do neho vieš vložiť hydrovak a tak budeš mať vodu vždy poruke. Ja ešte hydrovak nemám, ale asi hneď zajtra pobežím do obchodu a nejaký si konečne zaobstarám, nech tento batoh využívam naplno. Do batoha sa dostaneš ľahko zhora cez hlavné vrecko v ktorom nájdeš ďalšie vnútorné vrecko a aj priestor na hydrovak. Veľmi dobrý pocit mám aj zo tých zipsov, ktoré sú na batohu použité. Zatiaľ behajú veľmi hladko a nevidím na nich ani najmenší náznak opotrebenia.

Nastaviteľný bedrový pás a píšťalka na hrudnom páse

Okrem váhy, je veľkou výhodou tohto batoha aj nastaviteľný bedrový pás. Napriek tomu, že je to menší batoh, tak v ňom dokážeš odniesť celkom ťažkú váhu a na to sa Ti bedrový pás pri správnom používaní určite dosť hodí. Na bedrovom páse sa nachádzajú ďalšie dve vrecká na nožík, mobil alebo iné drobnosti, ktoré chceš mať určite hneď nablízku a na hrudnom páse nechýba ani píšťalka.

Ideálny pre single turistu na 1 deň

Tento batoh určite odporúčam „single turistovi“ na výlet po práci peši alebo na bicykli, na jednodňovú turistiku alebo na ľahkú letnú prespávačku na horskej chate alebo útulni, kde so sebou nemusíš brať celú výbavu na spanie.

Pre ešte viac detailov o batohu si pozri moje fotky:
Kde všade som batoh testovala?

Používala som ho takmer každý deň počas krátkych výletov do prírody, alebo na bicykli. Bola som s ním napríklad aj na celodennej turistike na hranici taliansko-slovinských Álp, alebo počas nášho komunitného výstupu na Borišov, kde sme aj prespali a úplne v pohode som s ním prežila tieto jarné dni na horách. Avšak počas celodennej zimnej alebo počas víkendovej zimnej turistiky, Ti kvôli zimnej výbave asi stačiť nebude a zrejme budeš potrebovať väčší batoh.

A ak si chlap, mám pre Teba jeden odkaz. Na výber máš síce aj modrú farbu, ale nemusíš sa báť ani tejto žltej, pretože pristane aj Tebe, a budeš dobre viditeľný, aha.

Malý bonus – pomocník nielen do hôr, ale aj do mesta

Keďže každý deň chodím do práce cca 30 minút peši, alebo 10 minút na bicykli a nosím si so sebou klasický kancelársky notebook vrátane celého príslušenstva a krabičiek s jedlom na celý deň, nenosím to nikdy v taške na jednom ramene, ale používam batoh, pretože je to pre môj chrbát oveľa zdravšie riešenie. Vyskúšala som teda, či sa do tohto batoha zmestí všetko čo na 1 deň v práci potrebujem a bola som milo prekvapená.

Vďaka tomu, že aj tento najmenší batoh má bedrový pás, tak mi to pomáha odľahčiť chrbát a trapézy maximálnych spôsobom, čo považujem za veľkú výhodu. Vďaka jeho farbe, ho nosím kľudne aj ku šatám a myslím si, že to vyzerá celkom dobre, čo povieš?

Turistický batoh Northfinder ANNAPURNA – veľkosť 30 litrov

Moje dojmy z používania

Najobľúbenejší batoh v zime

Má strednú veľkosť a je ideálny vtedy, keď sa vyberieš na jednodňovú alebo dvojdňovú zimnú či letnú turistiku. Rovnako pohodlne sa nosí, ľahko schne, dá sa zohnúť a ľahko oprať v práčke a váži necelý 1 kilogram. Práve jeho váhu považujem za jeho najväčšiu výhodu.

Vrecká na všetko, čo na turistike potrebuješ

Vpredu máš dve vrecká na vodu a termosku a jedno vrecko na nejaké osobné veci. Vďaka zipsu na pravej strane, sa vieš dostať do batoha aj zboku a vytiahneš si tak ľahko nejaké veci zospodu batoha, a nemusíš pritom z neho všetko vybrať. Na vrchu batoha je príklop, na ktorom je vrecko z jeho vonkajšej aj vnútornej strany.

Obal proti dažďu a úchytky sú tiež samozrejmosťou

V prípade, že by pršalo, tak si na batoh môžeš ľahko navliecť obal, ktorý ľahko vytiahneš zospodu, a všetky Tvoje veci ostatnú v suchu. Nechýba mu ani uchytenie na paličky (a to zvonku aj zvnútra) ani úchytky na hrnček a iné drobnosti.

Nielen vodu máš vždy poruke

Takisto ako pri prvom batohu, tak aj do tohto batoha si vieš vložiť hydrovak a tak budeš mať vodu vždy poruke. Do batoha sa dostaneš ľahko zhora po odokrytí príklopu. Na tomto batohu nie je cez hlavný otvor zips, ale je tam šnúrka na stiahnutie. Vo vnútri batoha nájdeš priestor na už spomínaný hydrovak.

Nastaviteľný bedrový pás a píšťalka na hrudnom páse

Okrem váhy, je veľkou výhodou tohto batoha aj nastaviteľný bedrový pás, na ktorom sa nachádzajú ďalšie dve vrecká na všetko, čo chceš mať určite hneď nablízku. Na hrudnom páse zase nájdeš píšťalku.

Ideálny pre single turistu na víkend alebo na výlet pre rodinku s dieťaťom

Tento batoh určite odporúčam „single turistovi“ na dlhý jednodňový alebo víkendový výlet v zime alebo v lete. Takisto ho môžeš použiť ak si napríklad otec rodinky na nejaký jednodňový výlet s dieťaťom. Určite sa tam zmestí všetko, čo budeš v ten deň potrebovať.

Pre ešte viac detailov o batohu si pozri moje fotky:
Kde všade som batoh testovala?

Na všetkých jeden a viacdňových turistikách (letných aj zimných) na ktorých som bola, som ho používala určite najčastejšie. Počas zimy, som do neho bez problémov zbalila celú zimnú výbavu, ktorú turista potrebuje počas celodenného prechodu napríklad na hrebeni Malej Fatry alebo aj na nejakú prespávačku počas celého roka. Mala som ho so sebou aj na našom celodennom letnom komunitnom výstupe, kde sme smerovali cez Chatu pod Suchým, na Suchý, na Malý Kriváň a nakoniec na Chatu pod Kľačianskou Magurou, ale tu som ho ani nemala naplnený úplne.

Turistický batoh Northfinder ANNAPURNA – veľkosť 45 litrov

Moje dojmy z používania

Väčší, ťažší a mohutnejší batoh

Je najväčším z kolekcie, vďaka čomu do neho zbalíš všetko potrebné na niekoľko dní v prírode. A keď si ho správne nastavíš na svoju výšku, myslím si, že sa Ti bude nosiť pohodlne tak ako aj mne, aj napriek tomu, že je celkom veľký.

Batoh má vzadu kovovú výstuž, kvôli čomu je jeho váha vyššia než pri prvých dvoch batohoch. Avšak práve vďaka tomu je tento batoh pevnejší a stabilnejší. Oficiálna váha je približne 2 kilogramy. Takisto ako prvé dva batohy, aj tento ľahko schne, no tento batoh sa nedá oprať v práčke, čo je pre mňa menšou nevýhodou.

Vrecká na všetko, čo na treku potrebuješ

Vpredu máš dve vrecká na vodu a termosku a jedno vrecko na nejaké osobné veci. Vďaka zipsu na pravej strane, sa vieš dostať do batoha aj zboku a vytiahneš si tak ľahko nejaké veci zospodu batoha, a nemusíš pritom z neho všetko vybrať.

Výhodou batoha je, že naspodku je ešte jedno veľké vrecko, ktoré môžeš použiť na čokoľvek, alebo ho môžeš odzipsovať a zväčšiť si tak celkovú veľkosť batoha. Ja som v ňom napríklad mala všetko letné oblečenie a keď som sa počas treku potrebovala prezliecť, tak som nemusela z batoha vyberať všetky veci, aby som sa k tomu dostala, ale otvorila som si len spodok a našla som tam všetko, čo som v tej chvíli potrebovala.

Na vrchu batoha je príklop, na ktorom je vrecko z jeho vonkajšej aj vnútornej strany.

Príklop, ktorý môžeš použiť aj ako „ľadvinku“

Už spomínaný vrchný príklop batoha sa dá odopnúť a použiť aj ako ľadvinka. Avšak toto som je ešte nestihla vyskúšať, no čoskoro sa mi to dúfam že tiež podarí a potom Ti túto recenziu ešte doplním.

Obal proti dažďu a úchytky sú tiež samozrejmosťou

V prípade, že by pršalo, tak si aj na tento batoh môžeš ľahko navliecť obal, ktorý ľahko vytiahneš zospodu, a všetky Tvoje veci ostatnú v suchu.

Nechýba mu ani uchytenie na paličky (a to zvonku aj zvnútra) ani úchytky na hrnček. Naspodku batoha a po jeho bokoch sú ďalšie úchytky, na ktoré si môžeš pripnúť karimatku alebo aj spacák a iné drobnosti.

Nielen vodu máš vždy poruke

Takisto ako pri prvom batohu, tak aj do tohto batoha si vieš vložiť hydrovak a tak budeš mať vodu vždy poruke. Do batoha sa dostaneš ľahko zhora po odokrytí príklopu. Na tomto batohu nie je cez hlavný otvor zips, ale je tam šnúrka na stiahnutie. Vo vnútri batoha nájdeš priestor na už spomínaný hydrovak.

Nastaviteľný chrbtový systém, ktorý sadne na každú výšku

Tento batoh sa oproti dvom menším líši najmä tým, že si ho môžeš nastaviť na svoju výšku vďaka nastaviteľnému chrbtovému systému. Ten je navrhnutý tak, že je tam suchý zips, ktorým si jednoducho posunieš výšku ramien podľa toho, ako Ti to bude vyhovovať. Keďže ja som dosť vysoká, veľmi mi toto nastavenie v kombinácii s bedrovým pásom na mojom treku pomohlo.

Nastaviteľný bedrový pás a píšťalka na hrudnom páse

Tak ako som už spomenula, aj tento batoh má nastaviteľný bedrový pás, na ktorom sa nachádzajú ďalšie dve vrecká na všetko, čo chceš mať určite hneď nablízku. Na hrudnom páse takisto nechýba ani píšťalka.

Skvelý pomocník na viacdňové treky

Batoh určite odporúčam „single turistovi“ na 3 a viacdňový trek alebo pre rodinku s deťmi, kde otec dokáže zbaliť výbavu na 1 deň pre celú rodinu. Mne počas môjho treku poslúžil parádne.

Pre ešte viac detailov si pozri moje fotky:

Kde všade som batoh testovala?

Tento batoh som zatiaľ použila iba raz počas 3-dňového treku, kde som najskôr s mojimi turistickými parťákmi smerovala zo Zvolena peši do Banskej Štiavnice na prespávačku pod holým nebom a druhý deň poobede som sa presunula na hrebeň do Veľkej Fatry na prespávačku na Salaši Koniarka. Celkovo som s ním za 3 dni prešla asi 70 km peši cez hory, lesy, lúky, tajchy, vrchy a hrebene a bola som s ním naozaj veľmi spokojná.

Okrem tohto treku ho však plánujem využiť aj na 3-dňovom festivale, pretože sa doň zmestí tak akurát všetko, čo budem na celý víkend potrebovať a takisto si myslím, že by táto veľkosť batoha mala postačovať aj na viacdňový trek v zime, kedy potrebuješ zbaliť celú zimnú výbavu nielen na hory, ale aj na prespávačku na nejakej horskej chate alebo útulni.

Malé prehľadné porovnanie batohov v tabuľke

Ako sa mi batohy po takmer polroku používania opotrebovali?

Žltý batoh som posledný polrok používala takmer každý deň. Tyrkysový batoh som používala takmer každý víkend a tmavomodrý batoh som zatiaľ mala len raz, počas 3-dňového treku. Za tento čas nevidím na batohoch nijaké známky opotrebenia.

Jediné čo by som však mohla spomenúť je, že žltý a tyrkysový batoh majú krásnu žiariacu farbu, čo je však trochu aj ich nevýhoda, lebo hneď vidno špinu na sieťkach na vodu a termosku, ktoré sa nachádzajú po bokoch batohov. Avšak materiál, z ktoré sú batohy ušité, je veľmi príjemný a ľahký a ešte k tomu sa aj dobre čistí.

Takže hocijakú špinku vieš ľahko utrieť aj mokrou handričkou, tak ako som to urobila aj ja, keď som mala trochu špinavé tie bočné vrecká. Navyše batohy veľmi rýchlo vyschnú od potu a dažďa, takže predpokladám že aj od prania.

Ako sa máš o batohy starať?

Opýtala som sa na to radšej priamo predajcu a odpovedali mi, že v podstate stačí počkať, kým špina zaschne, aby sme ju nerozmazávali za mokra. A potom keď je to suché, tak sa batohy dajú jednoducho vyčistiť kefkou alebo handričkou. Ale podľa mňa môžeš tie dva menšie po čase kľudne aj oprať.

Moje odporúčanie na vylepšenie batohov pre NORTHFINDER

Batohy všeobecne splnili moje očakávania a naozaj im nie je čo vytknúť. Dobre mi sedia a po takmer polročnej testovačke, by som Ti chcela povedať len o 2 nedostatkoch, ktoré by som na batohoch vylepšila.

Na všetkých mi vpredu totižto veľmi chýbala gumička/sieťka na zavesenie mokrého oblečenia, ktoré si potrebujem cestou presušiť. Tento detail som si na iných batohoch veľmi obľúbila a myslím si, by tieto batohy skvele funkčne doplnil.

A druhý menší nedostatok sa týka len toho najväčšieho modrého batoha. Ten má totižto v chrbtovom systéme zabudovanú kovovú výstuž, kvôli čomu je batoh ťažší a nedá sa oprať v práčke. Ak by bola táto výstuž nahradená nejakým iným materiálom, vďaka ktorému by bolo možné batoh ohnúť, bolo by to perfektné vylepšenie, ktoré by určite ocenili všetci turisti, a to nielen kvôli praniu, ale aj kvôli váhe, keďže na dlhom treku sa počíta každý kilogram. Alebo by mohlo pomôcť aj to, keby bola táto výstuž vyberateľná. Ale to už nechám na NORTHFINDER…

Ak máš na mňa nejakú otázku, na ktorú si v tejto recenzii nenašiel odpoveď, kľudne mi napíš do komentára, a ja Ti určite a rada odpoviem.

Pozdravuje Ťa blogerka Peťa. 🙂

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *