hikemates_bystrickykraj_zahoramidolami

Za horami, za dolami – správny čas na nové zážitky

Miluješ zimu, venuješ sa zimným športom a hľadáš nové zaujímavé miesta pre všetky svoje zimné aktivity? Banskobystrický kraj môže byť pre teba tým ideálnym miestom, pretože určite ponúka všetko, čo v zime hľadáš. 

Zimné aktivity v Banskobystrickom kraji

Svoje lyže, snowboard, skialpy a po novom už aj snehové korčule môžeš vyskúšať napríklad v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku – Jasná Nízke Tatry, alebo môžeš navštíviť aj menšie a menej známe lyžiarske vleky. Áno, dobre vidíš. Snehové korčule sú v posledných rokoch novinkou na trhu. Jazdenie na nich je oveľa jednoduchšie a zábavnejšie ako jazdenie na lyžiach. Vďaka tomu, že sú kratšie, ľahko na nich zmeníš smer a vyhneš sa prekážke alebo sa po páde ľahšie postavíš. 

Ak radšej bežkuješ, môžeš sa vydať priamo do srdca Európy pri Kremnici alebo do regiónov Horehronie a Podpoľanie s výhľadmi na Vysoké aj Nízke Tatry. Keď bude na Slovensku vládnuť tá pravá zima a tajchy v okolí Banskej Štiavnice budú dostatočne zamrznuté, môžeš sa tam vyblázniť na ľadových korčuliach.

Ak ti náhodou nebude priať počasie, v krajskom meste môžeš navštíviť ďalšie krásne a menej známe miesta, ktoré ti Banskobystrický kraj ponúka.

Aplikácia Outdoor Active

Vieš, že Banskobystrický kraj spustil na svojom webe www.zahoramizadolami.sk parádnu aplikáciu s názvom Outdoor Active, vďaka ktorej nájdeš na jednej mapke všetky lyžiarske strediská, bežkárske a turistické trate, a to aj vrátane popisu danej trate, náročnosti a prevýšenia?

Okrem toho tam objavíš aj mnoho ďalších zaujímavých miest, o ktorých si možno ani netušila. Môže ísť napríklad o historické miesta, náučné chodníky, prírodné úkazy a kopu ďalších krásnych miest.

Aj vďaka tejto aplikácií sa dozvieš, že v Banskobystrickom kraji máš na výber 18 lyžiarskych stredísk a bežkovať môžeš na 68 bežkárskych tratiach. Dokopy tak na teba čaká viac ako 350 km upravených zjazdoviek a tratí.

Zimný výlet v Banskobystrickom kraji – itinerár na 5 dní

1. deň: Bežkársky okruh z Lomu nad Rimavicou na Čierťaž

Malebná dedinka Lom nad Rimavicou na pomedzí regiónov Horehronie a Podpoľanie patrí k najvyššie položeným obciam na Slovensku a najvyšším bodom obce je katolícky kostol, ktorý ti v nadmorskej výške 1020 metrov ponúka výhľady na Vysoké aj Nízke Tatry. Bežkársky okruh nad obcou poteší najmä nadšencov backcountry bežkovania vo voľnej prírode. Meria šesť kilometrov a končí sa na Čierťaži, z ktorej si takisto môžeš vychutnať výhľady na celé Vysoké aj Nízke Tatry. Zároveň si môžeš urobiť menšiu zachádzku k prameňu Ipľa, našej tretej najdlhšej rieky. Ak si chceš ešte viac vychutnať atmosféru tejto krásnej dedinky, môžeš sa na noc ubytovať priamo v obci v drevenej chate s názvom Penzión Vrchár a užiť si tak Horehronie naplno.

2. – 4. deň: Tri „kráľovské tipy“ pre všetkých turistov a skialpinistov

Je len na tebe, či ich zdoláš všetky, ale ak si chceš vychutnať krásy prírody Banskobystrického kraja, určite by si ich mala do svojho výletu zaradiť. A o ktorých troch „kráľovských tipoch“ to hovorím? Nech sa páči, tu sú:

Kráľova hoľa

Predstavovať ti ju asi nemusím. Ak je to pre teba dosiaľ neznáme miesto, treba to hneď napraviť. Podľa mňa je najkrajšia spomedzi všetkých slovenských hôľ, a keď trafíš to správne počasie, poskytne ti nádherný 360-stupňový výhľad na celé Slovensko vrátane dominantných Vysokých Tatier, ktoré odtiaľ budeš mať ako na dlani. V zime ju najlepšie zvládneš na skialpoch, ale určite aj turisticky. Nezabudni si však do výbavy pre istotu pribaliť aj snežnice. To platí pre každý z týchto troch tipov. Cestou sa môžeš občerstviť na Chate pod Kráľovou hoľou a po návrate do malebnej dedinky Šumiac sa tam môžeš ubytovať napríklad v Kráľovohoľskej chate, ktorá ti ponúkne naozaj výnimočný zážitok. 

Chata pod Hrbom

Táto horská chata leží v pohorí Poľana v Sedle pod Hrbom. Pravdepodobne ťa prekvapí informácia, že vrch Hrb je označený ako oficiálny stred Slovenska. Chata pod Hrbom sa nachádza medzi bežkárskym rajom Osrblie a bývalým kráľovským mestom Ľubietová, kde môžeš svoju túru začať. Táto novootvorená chata ti poskytne plnohodnotné ubytovacie a stravovacie služby, takže s prázdnym žalúdkom a bez nocľahu určite nezostaneš. A ak ti bude priať počasie, môžeš si tam ešte aj zajazdiť na 200-metrovej upravovanej zjazdovke s lyžiarskym vlekom.

Zdroj: FB Chata pod Hrbom
Horský hotel Kráľova studňa

Ďaleko od ruchu civilizácie a hlboko v srdci prírody vo Veľkej Fatre pod vrchom Krížna ti tento horský hotel poskytne dokonalé podmienky na načerpanie duševných aj fyzických síl. V roku 2009 bol kompletne zrekonštruovaný a v súčasnosti ponúka svojim návštevníkom plnohodnotné možnosti stravovania a ubytovania s celkovou kapacitou až 84 lôžok, pričom ubytovanie je rozdelené na turistickú a hotelovú časť. Leží na križovatke niekoľkých turistických trás vrátane Cesty hrdinov SNP.

5. deň: Návšteva Banskej Bystrice pre športovcov aj nešportovcov

Aký by to bol itinerár, keby v ňom chýbala návšteva samotnej metropoly Banskobystrického kraja? Banská Bystrica má totiž bohatú banskú históriu, obrovský počet národných kultúrnych pamiatok a ponúka ti veľa možností športového vyžitia.

V prípade toho pravého zimného počasia môžeš priamo v meste využiť umelo zasnežovaný bežkársky okruh okolo kúpaliska alebo máš na výber lyžiarske stredisko Ski Králiky, z ktorého sa môžeš na bežkách alebo na skialpoch dostať až do strediska Skalka arena v Kremnických vrchoch. 

V prípade nepriaznivého počasia si môžeš ísť zaplávať na plaváreň Štiavničky a zregenerovať sa po niekoľkých dňoch športových výkonov. 

No a v prípade, že už budeš mať športu dosť, môžeš ísť spoznávať históriu a kultúru tohto krajského mesta. Tu je zopár mojich tipov, ktoré by na výlete v Banskej Bystrici nemal nikto vynechať: Námestie SNP, Múzeum SNP, Stredoslovenské múzeum, opevnený hradný areál Barbakan a mnohé ďalšie, ktoré objavíš pri potulkách Banskou Bystricou.

Malý bonus, ktorý je možno pre teba novinkou

Vieš, čo sú krňačky? Sú to sane, ktoré kedysi naši predkovia využívali na zvážanie dreva z lesa. Ich pôvod síce siaha do Tirolska, ale veľké využitie našli aj na Slovensku, a to nielen ako pomocníci pri ťažkej, namáhavej a často i nebezpečnej práci. Najviac sa využívali na Horehroní, v Podpoľaní a v Starohorskej doline. V súčasnosti sa používajú hlavne na zábavu, o čom svedčí aj fakt, že okrem tradičných majstrovstiev Slovenska sa u nás už niekoľko rokov usporadúvajú aj krňačkové majstrovstvá sveta.

Zdroj: teraz.sk
Krňačkové majstrovstvá sveta.

A ako vlastne preteky na krňačkách vznikli? Všetko sa začalo v roku 1957 krčmovou stávkou v obci Turecká, keď si zopár chlapov v krčme povedalo, že drevo vymenia za svoje zadky a vyskúšajú, ktoré sane letia najrýchlejšie.

Keď to večer po pive a v tme vyskúšali, rozhodli sa, že skúsia zorganizovať aj oficiálne preteky. Vtedy ani len netušili, že počas nasledujúcich rokov sa krňačkové preteky stanú čoraz obľúbenejšími a to dokonca až tak, že si ich chlapi nakoniec nechali aj patentovať. Vďaka tomu sa tradičné majstrovstvá Slovenska konajú počas fašiangov už takmer 50 rokov výhradne v obci Turecká.

Okrem majstrovstiev Slovenska sa počas fašiangov už zopár rokov organizujú na južnej strane Chopku aj krňačkové majstrovstvá sveta – Veľká cena Jasnej. Štartuje sa tradične v lokalite Kosodrevina a cieľ je v lokalite Krupová. Na tomto podujatí si určite prídeš na svoje vďaka krásnym slovenským tradíciám, dobrému jedlu, ľudovej hudbe, slovenským krojom a parádnym súťažiam, kde hlavným cieľom je zabaviť sa. Tak neváhaj a za krňačkami utekaj.

Z východu na západ krížom cez Banskobystrický kraj – tieto miesta určite nevynechaj:

  1.  Horehronské lyžiarske strediská – Ski Tále alebo Ski Telgárt,
  2.  bežkárska trať okolo ikonického Chmarošského viaduktu,
  3.  unikátna kaviareň v historickom vagóne Depo Café Telgárt,
  4.  bežkárska trasa popod Kráľovu hoľu,
  5.  rekreačný wellness areál na Prednej hore aj s hotelom a penziónmi,
  6.  legendárne muránske buchty z Muráňa,
  7.  tradičný slovenský Salaš Zbojská aj s rozhľadňou Zbojská,
  8.  najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku na južnej strane Chopku – Jasná      Nízke Tatry s najlepším terénom na lyžovanie, skialp aj freeride,
  9. perfektná zimná turistika z Chopku na Ďumbier,
  10.  okolie Čierneho Balogu – železnica, lesnícky skanzen, krásna príroda, bežkárske trate, bohatý folklór a história,
  11.  podpolianske lyžiarske strediská Skicentrum Kokava – Línia, Zerrenpach Látky alebo Skicentrum Košútka,
  12.  kráľovské banské mesto s bohatou históriou – Kremnica,
  13.  bežkársky raj v Kremnických vrchoch –  v lokalite Skalka pri Kremnici,
  14.  lyžiarske strediská v okolí Banskej Bystrice – Šachtičky alebo Ski Králiky,
  15.  multifunkčná zimná Tipsport aréna v Banskej Bystrici,
  16.  malebná dedinka s tradičnými domčekmi – Špania dolina,
  17.  horská obec Donovaly a lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly,
  18.  zamrznuté tajchy v okolí Banskej Štiavnice.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Aj tento článok nájdeš v našom tlačenom Hikemates magazíne o horách a ľuďoch písanom s batohom na pleciach, v šiestom vydaní o horách na lyžiach!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *