Tatranské Pramenisko – nenáročný TIP NA TRIP

Občas sa stane, že sa človek necíti na poriadnu turistiku, ale stále má chuť prejsť sa niekde v prírode. Ak zdieľate takéto pocity a nachádzate sa práve vo Vysokých Tatrách, nasledujúci tip na trip je práve pre vás. Túru v národnej prírodnej rezervácii Pramenisko zvládnu aj seniori či malé deti. Dokonca ju viete absolvovať aj s terénnym kočiarom. Náučný chodník Pramenisko má dĺžku len 0.8 kilometra. Je však súčasťou viac ako 3 kilometre dlhého prechádzkového okruhu, ktorý začína pri Botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici.

Ako sa dostať k náučnému chodníku Pramenisko

My sme sa do Tatranskej Lomnice dopravili autom, ktoré sme zaparkovali na platenom parkovisku hneď vedľa Múzea TANAPu. Odtiaľ je to k začiatku chodníka len chvíľka. Keďže ide o jednoduchú trasu, pribalili sme si na výlet aj naše dve ratolesti. Po ľavej strane míňame Expozíciu tatranskej prírody a popri hoteli pokračujeme doprava až sa dostávame na trávnatú lúku. Sledujeme značku náučneho chodníka. Cez drevenú lávku prejdeme na druhú stranu potoka a pokračujeme mierne do kopca až k cintorínu. V tomto bode sa nám naskytne pekný výhľad na časť Tatranskej Lomnice aj s kopcami v pozadí. Počasie však nie je práve ukážkové a vrcholky kopcov sú zahalené v oblakoch. Odbočíme doprava a pokračujeme približne 300 metrov až sa dostaneme k asfaltovej ceste. Na druhej strane cesty nás víta turistický smerovník s označením Barčova lúka, ktorý je zároveň oficiálnym začiatkom náučného chodníka Pramenisko.

Štýlový vstup na chodník

Prechádzame popri rampe a po pár metroch sa dostávame k vysokej drevenej bráne označujúcej oficiálny začiatok náučného chodníka Pramenisko. Vstup nie je spoplatnený. Pre nemecky a anglicky hovoriacich sú k dispozícii informačné materiály v drevenej schránke pri vstupe. Pramenisko nás hneď na úvod zaujme unikátnym chodníčkom tvoreným z drevených dosiek, ktorý prechádza takmer celým náučným chodníkom. V kombinácii s okolitým horským lužným lesom vytvára priestor pre veľmi pekné zábery.

Pramenisko a jeho poklady

Pri prechádzke chodníkom míňame celkovo 5 informačných tabúľ, ktoré prinášajú detailnejšie informácie o Pramenisku, miestnej faune, flóre a úlohe vody v tejto oblasti. Okrem tabúľ tu nachádzame aj dve drevené plošiny, na ktoré sme samozrejme museli vyliezť. Plošiny nie sú vysoké, majú skôr symbolický charakter a nijaké úžasné výhľady nečakajte. Deťom sa však páčili. Na trase sa nachádza aj nadrozmerná drevená napodobenina mloka karpatského, tunajšieho obyvateľa.

Návrat do Tatranskej Lomnice

Približne po hodinke sa dostávame na koniec samotného náučného chodníka Pramenisko, ktorý je ohraničený turistickým smerovníkom Zruby. Aj tu nájdeme drevenú schránku, kde zahraniční turisti môžu vrátiť informačné materiály. Naspäť sa vraciame tou istou trasou. Alternatívnym návratom je cesta ponad kemp Tatranec a potom do Tatranskej Lomnice.

Náučný chodník Pramenisko je prístupný celoročne. My sme ho navštívili v lete. Dokážem si ale predstaviť, že napríklad v jeseni to tam musí žiariť farbami. Dôležité je však spomenúť, že väčšinu času turisti strávia na drevenom chodníčku, ktorý môže byť obzvlášť po daždi veľmi šmykľavý.  

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *