Dachstein – krásna turistika v rakúskych Alpách

Západný Dachstein  – okrem turistiky sa aj okúpete

Modrozelené jazerá v okolí, sivé skalnaté vrchy, lúky plné kvetov, mohutné stromy a v diaľke  ľadovec  v rakúskom pohorí Dachstein. To všetko čaká na návštevníkov, ktorí sa vyvezú lanovkou od Gosauskeho jazera na pasienky pod pohorím Gosaukamm v západnom Dachsteine. Nachádza sa v spolkovej krajine Horné Rakúsko v oblasti známej Soľnej komory, ktorá  je plná jazier a v Salzburgu ste  autom približne za 1 hodinu.

Z krásnych výhľadov sa tešila aj Sisi

Kabínková lanovka Gosaukambahn vás vyvezie do výšky takmer 1 500 metrov.  Množstvo turistických ciest poskytuje výborné východisko na túry. Nechýbajú ani cyklistické cesty. Ak máte malé dieťa pokojne ho po kamienkových cestičkách odveziete v športovom terénnom kočíku, ktorý si požičiate na hornej stanici.

Naša skupina je bez detí a sprievodkyňa Betty nás vedie po lúkach, na ktorých sa v zime lyžuje. Sviežo zelená tráva je popretkávaná krásnymi kvetmi, nechýba tmavomodrý encián, či fialové orchidey. Smerujeme k Zwieselalmhütte, chate a oblasti, kde chodil cisár František Jozef  I. so svojou milovanou Sisi. Obdivujeme okolité hory a údolia. Ozajstný balzam na dušu.

Mapku oblasti nájdete tu.

Výborné domáce syry,  srvátka a  štrúdľa

Strmším lyžiarskym svahom pokračujeme ku chate Rottenhofhütte, kde je malé hospodárstvo. Rakúska rodina tu má firmu a vyrába  syry – od  mäkkých čerstvých až po dlhozrejúce.  V chate je reštaurácia a možnosť ochutnať syry a srvátku s mangovou príchuťou. Chutí naozaj výborne. Niektorí z nás si dávajú štrúdľu s domácim tvarohom alebo  jablkami a poliatu s vanilkovým krémom.

Pijeme litre sódy s citrónom, pretože vonku je 35 stupňov. Kamenná chata však poskytuje príjemný chlad na oddych.  Ešte nám majiteľka ukazuje výrobňu syra.  V syrárni treba dodržiavať zvýšenú čistotu, aby sa vyrábané produkty neznehodnotili. Opatrne, aby tam nevleteli muchy,  nakukneme do miestnosti, kde na policiach ležia žlté bochníky.  

Dobrodružná cesta k lanovke

Vyrážame na cestu späť ku hornej stanici lanovky. Ideme  inou trasou, Betty chce, aby sme čo najviac videli. A to sa  naozaj podarilo. Obdivujeme kvety na pasienkoch, ale po 30 minútach všetci zbystríme pozornosť. Pred nami je na rozsiahlej lúke veľké stádo hovädzieho dobytka. No už sa nechceme vracať o obchádzať pasienok. Betty si berie odlomený  konár zo stromu a vedie nás okolo stáda. Prechádzame cez mokraď, kde predtým ležali kravičky „Milky“.  

Vlhké jamy po kopytách nás nútia ich preskakovať. Takže môžete zažiť aj adrenalín. Nestíhame ani fotiť. Konečne je stádo pod nami a stúpame hore na planinu. Vraciame sa k lanovke Gosaukammbahn. Cez okienko opäť obdivujeme ľadovec na Dachsteine. Takmer 10 km túra  po zelených lúkach v letnej horúčave  je za nami. Tak už šup, osviežiť sa pri jazere Gosausee.

(mi)

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *