Bezpečne na horách aj v zime

Aby sme sa všetci cítili v zime na horách čo najbezpečnejšie, a aby sme sa domov z výletov vracali bez zlých skúseností a zranení, v spolupráci s poisťovňou UNION a horským záchranárom a vodcom Jankom Kořínkom sme pripravili sériu článkov pre všetkých zimných turistov. Aby si svoje výlety mohol plánovať a užívať si ich plnohodnotne, ale hlavne v bezpečí.

Profesionálny anjel

Ján Kořínek je profesionál s veľkým P a veľmi sa tešíme, že vďaka jeho radám budeme na hory lepšie a zodpovednejšie pripravení. Od roku 2008 pracuje ako lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Poprade a je aj horský vodca UIAGM. S horami je spojený dennodenne. 

Všetko sa môže zmeniť za jednu sekundu

Hory dokážu veľmi veľa dať, ale aj veľmi rýchlo zobrať. To najcennejšie, ľudský život alebo zdravie. Dôležité je uvedomiť si, že keď ideme na hory bez poriadnej prípravy, neohrozujeme iba seba, ale aj ostatných.

Za rok 2019 vykonalo letové stredisko v Poprade 201 letov a teda zásahov v horskom teréne. Letecká záchrana je limitovaná počasím, preto keď sú podmienky neletové, na rad prichádzajú záchranári z Horskej záchrannej služby, ktorí urobia ďalšie stovky zásahov pozemne.

Štatistiky zásahov HZS

Počet zásahov horskej služby z roka na rok narastá spolu s nárastom návštevnosti horských oblastí. Od roku 2006 so 488 zásahmi sme za posledný rok 2019 dostali na úroveň 910 zásahov, čo znamená v priemere 2,5 zásahu na deň. Pričom v zime sa často jedná o záchranu zle vybavených, stratených, podchladených turistov, ktorí si zlou prípravou privodili zbytočné zranenia. Čo sa lokality týka, najviac zranení si privodíme na značených turistických trasách.

Práve týmto zásahom by sme sa ako turisti mali snažiť predísť. Treba mať na pamäti, že zásah horskej služby nie je hradený z povinného zdravotného poistenia a preto by súčasťou prípravy každého turistu malo byť aj zabezpečenie poistenia do hôr. Môžeš využiť napríklad poistenie od poisťovne Union, s ktorou Hikemates spolupracuje.

Tri základné pravidlá 

1. Vrchol je iba polovička cesty.
Výlet je skutočne vydarený, až keď sa bezpečne vrátime domov. To je heslo, na ktoré by sme mali myslieť vždy, keď sa v zime na hory chystáme. A týka sa to všetkých pohorí, nielen Vysokých Tatier. Sťažené faktory, ktoré zimné výlety so sebou prinášajú, platia rovnako aj v Malej a Veľkej Fatre, Nízkych či Západných Tatrách. Kratšie dni, šmykľavý terén, pravdepodobnosť nepriaznivého počasia, lavínové nebezpečenstvo, nízke teploty, to sú faktory, na ktoré treba byť poriadne pripravený.

2. Vedieť sa otočiť.
Musieť sa otočiť hoci kúsok pred dosiahnutím cieľa má veľmi trpkú príchuť. No vedieť zhodnotiť situáciu a určiť si prioritu, ktorou je pri každom výlete návrat domov, je podstatné. Aj schopnosť vedieť sa správne rozhodovať preto patrí ku kľúčovým, keď sa chcete bezpečne pohybovať po horách.

3. Pokora a rešpekt – vzácnosti tejto doby.
Zima na horách je nádherná, no neúprosná. Cestu ku krásnym zasneženým panorámam a do výšok nám sťažuje podmienkami. Zamrznuté chodníky, nízke teploty, záveje alebo nánosy snehu, krátke dni. Dáva nám možnosť siahnuť si na vlastné limity, prekročiť hranicu nášho komfortu. Ukazuje nám, že nie celý svet je instantný, a že nie vždy môžeme mať všetko a hneď v tej chvíli, v akej si to prajeme, že mnohokrát treba na dosiahnutie cieľa vynaložiť námahy. Inými slovami, učí nás pokore a rešpektu. A tieto dve čarovné vlastnosti sú pre pohyb na horách v zime veľmi dôležité. Určite si ich nezabudni pribaliť na každý svoj výlet. 

Keď ovládneš tieto tri pravidlá, môžeš začať s plánovaním a prípravou výbavy. O tom ale až v ďalšom článku z tejto série. 

*Zdroj štatistických údajov – ROZBOR hospodárenia s finančnými prostriedkami za rok 2019 HZS https://www.hzs.sk/uploads/wysiwyg/vyrocne_spravy/rozbor-2019.pdf

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *