Na Chatu pod Chlebom zo Šútova

Ahoj, máme pre teba ďalší TIP na jesenný TRIP! 

Prečo si vybrať túto trasu? Panoramatické výhľady už cestou hore, jedlo ako od babičky na najvyššie položenej chate v Malej Fatre, fotogenický vodopád a pramene. Zoznam lákadiel je naozaj dlhý. Trasa sa oplatí absolvovať v každom ročnom období, keďže Malá Fatra sa vždy zladí do iných farieb a naberie úplne iný nádych, obzvlášť teraz na jeseň. Zvládnuť by ju mal každý turista či turistka s bežnou kondičkou, ktorým neprekážajú strmšie stúpania a klesania. Ak strmé pasáže zrovna nepreferuješ, nezabudni si pribaliť turistické paličky. S nimi to pôjde ako po masle. 

Začínaš a končíš rovno na vlakovej stanici

Výlet na vychýrenú Chatu pod Chlebom začínaš na naozaj nenápadnej vlakovej stanici Šútovo-Ratkovo, kde vystúpiš z osobáku. Je to jednoduchý výlet, na ktorý sa netreba zložito baliť a brať kilá ťažkej výbavy, preto je s jedným ruksakom a pohodlnými topánkami perfektne absolvovateľný priamo z vlakovej stanice. Na trase neminieš studničku a pramene so sviežou horskou vodou, a tak si nemusíš brať ani litre tekutín. Keďže sa jedná o frekventovanú trasu, osobáky sem jazdia pomerne často a spojenie sa dá veľmi dobre naplánovať. Na vyhľadanie spojenia či zakúpenie lístkov na vlak môžeš použiť web ZSSK, ktorý ti pri plánovaní skvelo poslúži.

Trasa

Trasa je od začiatku značená zelenou farbou. Začína sa povedľa cesty, a potom cez malebnú dedinku Šútovo.

Na tento výlet si treba vyhradiť celý deň. Samotné šlapanie by ti malo dohromady trvať približne 6 hodín. Celá trasa má 15.5 km pri stúpaní 1030 výškových metrov. Závisí však už iba na tebe, či využiješ aj možnosť vybehnúť na niektorý z okolitých vrcholov, alebo si výlet predĺžiš prenocovaním na chate.

Na konci Fatranskej ulice sa z dedinky Šútovo napojíš na lesnú cestu, až kým prídeš na prvú križovatku, Zajacová, kde sa spájajú viaceré chodníky. Pokračovať treba po zelenej až priamo k Chate pod Chlebom. Terén je jednoduchý, no na niektorých kúskoch dá poriadne zabrať, pretože je strmý. Najstrmší úsek zvaný Generál je bývalá zjazdovka. Vedľa chodníka si preto môžeš všimnúť aj stožiare z lyžiarskeho vleku, ktorý ale momentálne nepremáva.

Chata pod Chlebom je najvyššie položená turistická horská chata v Malej Fatre s celoročnou prevádzkou. Podľa čoho nazvali Chatu pod Chlebom? No predsa podľa vrcholu Chleb, ktorý sa majestátne vypína nad chatou. Z chaty to máš kúsok aj na najvyšší vrchol tejto časti pohoria, na Veľký Kriváň. Nie ten z nášho štátneho znaku, ale ten fatranský. Ak by si si tam chcel vybehnúť, z našej trasy je to zachádzka okolo hodinky. Výhľady na celý hrebeň za túto námahu navyše určite stoja, odporúčame to všetkými desiatimi.

Prečo sa vybrať na Chatu pod Chlebom?

Táto chata má krásnu polohu. Stojí približne v polovičke hrebeňa Krivánskej Malej Fatry a preto je perfektná na nocľah napríklad aj pri hrebeňovke. Aj tvoj výlet si môžeš vďaka nocľahu na chate rozdeliť na dva dni, a užiť si napríklad krásny západ či východ slnka hore na hrebeni. Ak chceš malý tip, neber si zbytočne veľkú desiatu a radšej si dopraj občerstvenie na chate. Skvelo tam totiž varia a aj pečú domáce štrúdle. Ako od babičky! Parené buchty a domáce bryndzové halušky s lokálnou bryndzou tiež stoja určite za to.

Po príjemnom oddychu na chate sa pomaličky vyberieme na cestu dole. Tu sa mení farba značenia na modrú. Priamo od chaty popri studničke s pitnou vodou, (malá rada – tento prvý úsek popri studničke treba obísť zľava, nakoľko tam je celoročne veľmi rozmočená pôda. Pokračuj miesto toho od chaty ešte asi 10 metrov doľava po štrkovej ceste a napoj sa na menšiu obchádzku)  najprv traverzneš popod vrchol Chlebu a pri najbližšom rázcestníku pokračuj ďalej po modrej smerom nadol. Cestou budeš míňať krásne Mojžišove pramene a hlbšie dole v doline aj 38 metrový Šútovský vodopád. Na konci trasy ťa ešte prekvapia dve chaty s občerstvením, chata Vodopád a chata Fatranka. Na chate Vodopád máš s Hikemates členstvom 10% zľavu na ubytovanie aj stravu. 

Ak rád otužuješ, kľudne sa zastav na Šútovskom jazere, ktoré je na skok. Už ťa čaká iba trasa po žltej až priamo do Šútova a po zelenej späť na stanicu, kde nič nie je, takže sa pre istotu občerstvi už pod Šútovským vodopádom ?. Prajeme super výlet a pohodlnú cestu vlakom!

Praktická info

Chata pod Chlebom je momentálne otvorená v obmedzenom režime, nakoľko je v prerábke. Ubytovanie v týchto mesiacoch nie je možné, jedlo a nápoje podávajú bez obmedzenia.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *