Biele zlato dolovali v Hallstatte už pred 7000 rokmi

Ponorenie sa do fascinujúceho sveta pod zemou

História ťažby soli v Hallstatte  v Hornom Rakúsku je svetovým unikátom. Ľudia tu vedeli získať soľ už v neolite – teda pred neuveriteľnými siedmimi tisícročiami. Vďaka tomu je  Salzwelten (Svet soli) v mestečku Hallstatt najstaršou soľnou baňou na svete. Ľudia, vybavení tým najjednoduchším náradím, kopali v hore tunely až do hĺbky 200 metrov a dokonca stavali schody na prepravu „bieleho zlata“ z hlbín bane. 

Prirovnanie so zlatom je viac než na mieste, keďže soľ bola mimoriadne cenná surovina. Ľudia ju v priebehu stáročí používali  na konzervovanie potravín. A kto mal čo jesť, mohol prežiť. Nálezy na pohrebisku v údolí Hallstatt svedčia o slanom blahobyte praveku

Do Sveta soli priamo z parkoviska v Hallstatte

V mestečku nasadáme na lanovku Salzbergbahn, ktorá vyvezie návštevníkov takmer ku vchodu do soľnej bane.  Vietor jemne povieva a z hora vidíme jazero pod nami, aj s romantickými farebnými domami na brehu. Kocháme sa  výhľadom.

Vstupujeme do objektu, kde každý návštevník bane dostane biele oblečenie  – nohavice a bundu. Oblečení v rovnošatách vchádzame do chodieb bane. V stup pod zem je ochutený soľou a zábavou. Prvé dobrodružstvo je drevená 64 m šmykľavka, po ktorej baníci schádzali do podzemia. Veľká zábava pre deti, aj tých skôr narodených.

Sprievodkyňa približuje dávnu históriu. Návšteva Salzwelten je ako  jeden a pol hodinová cesta 7000 ročnou históriou. Dotýkame sa nahrubo otesaných skál tunela,  pokračujeme po šmykľavke a v hĺbke  400 m je pomocou moderných technológií oživená ťažba soli v dobe bronzovej. Na získavaní soli sa podieľajú všetci – muži ťažia soľ a ženy a deti ju vynášajú v košíkoch po schodoch na zemský povrch.

Najstaršie drevené schodisko v Európe v kine doby bronzovej

Drevené schody majú takmer  3 400 rokov. Po týchto schodoch už samozrejme nikto neprejde, ale pravekú pracovnú pomôcku obdivujeme v kine s názvom Doba bronzová. Kino a doba bronzová?  Sprievodkyňa vysvetľuje:  „V roku 2002 našli  schody v prehistorickej časti soľnej bane. 

Výskumy vedcov z Prírodovedeckého múzea vo Viedni odhalili, že cez toto schodisko v roku 1344 pred našim letopočtom,  ľudia vynášali „biele zlato“ z bane. Dnes si cenný exponát opäť našiel svoje miesto 400 metrov pod zemou v kine  Doby bronzovej.“

Živá animácia, ktorá sa premieta na originálny exponát, oživuje ťažkú ​​každodennú prácu baníkov z doby bronzovej. Človek takmer verí, že je priamo uprostred toho, čo sa stalo pred  takmer 3400 rokmi. Kino doby bronzovej tak s pomocou high-tech stavia most z minulosti do súčasnosti.  Pri ideálnych konzervačných podmienkach v tuneli sa praveké schody  zachovajú ešte dlho pre ďalšie generácie.

Začalo to krompáčom vyrobeným  z jeleních parohov

To, že Hallstatt je miestom s dlhou históriou  je zrejmé už z názvu miesta. Výraz „Hal“ pochádza z čias Keltov. Nazývali tak miesta, kde sa ťažila soľ.  Tu vysoko nad dnešným Hallstattom sa ľudia  usadili 5000 rokov pred naším letopočtom a začali ťažiť soľ. Svedčí o tom aj archeologický dôkaz.  

V roku 1838 sa v štôlni –  Kaiser Franz Josef Stollen našiel predmet vyrobený z jeleních parohov, ktorý sa pravdepodobne používal na ťažbu soli už v mladšej dobe kamennej. Takže asi pred 7 000 rokmi. Potvrdili to aj vedci vo Viedni, keď vek krompáča zisťovali pomocou rádiouhlikového datovania.  Kým sa však začala rozsiahla ťažba soli, prešlo niekoľko tisícročí.

Soľ je naozaj slaná

Dlhými chodbami v bani putujeme ďalej. Kto chce, môže si do  dlaní nabrať sypkú soľ.  Ochutnávam a je parádne slaná. Po viac ako hodinovej prehliadke sa blížime k baníckemu vláčiku, ktorý nás vezie spať na denné svetlo. Návštevníci prechádzajú do  miestnosti na prezliekanie, kde odovzdávame našu bielu rovnošatu. Vraciame sa  k lanovke, ktorá nás zvezie až k autu. 

Ešte stihneme  krásny výhľad do údolia  a na okolité hory. Celá prehliadka od vystúpenia na parkovisku a cesta  tam a späť v lanovke  trvala asi 3 hodiny. Výlet do Sveta soli stojí za to a pri návšteve oblasti Soľnej komory v Hornom Rakúsku (viac aj na www.kamkam.eu) je vhodným spestrením medzi vysokohorskými túrami.

Milica Šarmírová

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *