utulna_slavicek_brigada_hikemates

Brigáda na útuli Sláviček ZažiÚtulne #hikemates

Od 25. októbra 2023 je krásna drevená a minimalistická útulňa Sláviček otvorená pre každého pocestného turistu a turistku. Strechu nad hlavou poskytuje neďaleko Muránskej planiny, pod vrchom Tŕstie, na diaľkovej trase Márie Széchy, ktorá vedie z Fiľakova k Muránskemu hradu. Presnú polohu útulne nájdeš tu.

Keďže otvorenie útulne prebehlo na jeseň a po zime sa ukázali prvé nedostatky vedeli sme, že po zime bude potrebných niekoľko skrášľovacích a praktických úprav v jej okolí. Počasie nám zo začiatku neprialo, no po niekoľkých prekladaniach termínu sa nám konečne brigádu podarilo úspešne zorganizovať!

Skvelá partia dobrovoľníkov je základ

Cez prihlasovací formulár sa nám zapísalo pomerne máličko ľudí, no nakoniec sa zozbierala hojná skvelá partia. Časť spojila brigádu s prespaním na útulni a časť sa rozhodla prísť ráno na oficiálne miesto stretnutia a nechať si vyviesť batohy. Za vývoz a pomoc s náradím veľmi pekne ďakujeme miestnym ochranárom a lesníkom.

Na našich podujatiach máme zatiaľ skúsenosť s jedným nepísaný pravidlom. Ľudia, ktorí sa ich zúčastňujú sú naozaj skvelí, do pohody, pripravení pomôcť ako sa len bude dať a pridať svoj kúsok do celkovej skvelej atmosféry. Inak to nebolo ani v prípade tejto brigády. Okrem ohromnej práce sme sa nasmiali, pokecali, povymieňali si kopu inšpiratívnych tipov na výlety či praktických tipov na výbavu.

Večerný výstup

K útulni vedie niekoľko trás, my sme sa vydali z Tisovca. Autá sme nechali zaparkované na verejnom parkovisku pred mestským úradom v Tisovci a vo štvrtok večer nás čakala pomerne strmá, 6,6 km dlhá trasa smerom na útulňu. Trasu nájdeš tu. Dve a pol hodinky ( písané boli tri) za šera a svetla čeloviek sme aj s ťažkými batohmi s jedlom a výbavou na prespanie zvládli pomerne svižne.

Čo všetko sa nám podarilo?

Útulňa sama o sebe je po prvom polroku svojho používania v skvelom stave. Pocestní turisti ju zo skúseností nechávajú čistú, upratanú, s pripraveným drevom, tak ako má byť. Na naše pozitívne prekvapenie je na útulni stále aj náradie, ktoré sme tam po jej otvorení nechali rovnako ako naše magazíny a knihy. Dobrí ľudia teda stále nevymreli :).

Upraviť bolo teda potrebné hlavne okolie útulne, aby svojich návštevníkov vľúdne vítali už z diaľky a aby si bolo kde pekne sadnúť aj mimo interiéru samotnej útulne.

Po príchode na útulňu nás ale čakalo jedno malé prekvapenie v podobe roboty navyše. Tráva v okolí útulne totiž vyrástla aspoň do metra a pol, čo by nám veľmi znepríjemňovalo celkovo pohyb ale hlavne jednotlivé práce, ktoré na nás čakali. Operatívne sme si preto od milých chlapov z miestnych Lesov požičali kosy a hlavne za ich pomoci pokosili okolie útulne.

Nové ohnisko s lavičkami

S krásnym výhľadom do doliny, smerované na západ stojí nové ohnisko s lavičkami, ktoré pozýva každého návštevníka stráviť pekné pokojné chvíle okolo večernej vatry. Potrebné bolo najprv predĺžiť plochu pred útulňou aby sa ohnisko a lavičky vošli. Nájsť vhodný peň na lavičky a spraviť pekné ohnisko z kameńov bez využitia v okolí útulne.

Úprava svahu za útulňou

Pri realizácii stavby sme opomenuli na úpravu svahu, ktorý sa na ňu zo zadu nakláňa. Preto nás čakala celkom slušná makačka, odkopať aspoň meter a pól do dĺžky a upraviť sklon svahu tak, aby sa k útulni čo najmenej približoval. Nebezpečný tu bol totiž sneh. Ak by ho napadlo veľa, sadol by presne do medzery medzi svahom a útulňou a tým znehodnocoval jej drevom pôsobením vlhka a mokra.

Bez toalety to nejde

Aby bolo okolie útulne čo najlepšie udržiavané, je potrebné dať jej návštevníkom možnosť nechať svoje potreby nie kdekoľvek a všade v jej okolí, ale najlepšie presne v jednej diere. V lese pri útulni sme vybrali vhodné miesto a vykopali základnú dieru, na ktorú príde tesár v blízkej dobe posadiť drevenú konštrukciu latríny.

Aby k nej každý čo najjednoduchšie trafil, pripravili sme aj krásny chodníček, ktorý k nej každého privedie :).

Voda vie narobiť šarapatu

Kúsok nad útulňou z pravej strany sa nachádza studnička s pitnou vodou. Prameň vody z nej tečie v tesnej blízkosti útulne. Po zime, keď je v ňom najviac vody sa prameň rozvodňuje a spôsobuje blato a mokro cestou k hlavnému vchodu.

Aj tento problém bolo potrebné podchytiť ešte kým nenarobil žiadnu reálnu škodu. Prameň sme preto prehĺbili, aby sa menej vylieval do šírky a miestami sme ho vyložili kameňmi. Pri kopaní latríny sme natrafili aj na dreveno-železné menšie dvere, ktoré skvelo poslúžili ako dodatkové spevnenie mostíka cez tento potôčik. Naozaj skvelá a milá náhoda!

Opekačka a skvelé darčeky pre všetkých dobrovoľníkov

Ako malý prejav vďaky sme pre našich dobrovoľníkov pripravili malú obedovú opekačku. Klasika ako špekačky, slanina, cibuľka, chlieb, horčica, kečup. No po odvedení takej dobrej a hlavne namáhavej práce to chutilo skoro ako obed v mischelinskej reštaurácii :)).

A vďaka partnerom sme našich dobrovoľníkov aj celkom pekne vystrojili! Nielen pitný režim, ale aj pracovné tričká sme dostali od partnera Kofola. Praktické mini lekárničky od partnera Poisťovňa Union. A ľahučké turistické fľaše od značk Primus Equipment.

Tyčinky Tekmar super potešili. Rukavice od marcus.sk. Skvelú praženú, doma namletú kávu v koťogu sme si pripravili vďaka Maťovi z Habesh Coffee v Žiline.

ĎAKUJEME

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí priložili ruku k dielu, všetkým partnerom, bez ktorých by sme brigádu nezorganizovali a partnerovi SPP, bez ktorého by útulňa ani nestála.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *