Červená skala – Podbiel TIP NA TRIP

Ak hľadáš krátku túru na Orave, s krásnymi výhľadmi na menej navštevovanom mieste, určite ti odporúčam navštíviť kopček s názvom Červená skala, nad malebnou dedinkou Podbiel.

Ako nás napadlo ísť na Červenú skalu?

Dá sa povedať, že rozprávková obec Zuberec, je ako náš druhý domov. Chodíme do tejto krásnej dedinky niekoľkokrát do roka. Často sem naša cesta vedie cez ďalšiu malebnú oravskú obec, v ktorej stojí niekoľko rozprávkových dreveničiek, cez Podbiel. V Podbieli nás vždy zaujmú nie len tieto dreveničky, ale aj krásna, do červena sfarbená skala, ktorá sa týči nad touto obcou. Podľa sfarbenia tejto skaly, dostal kopček aj svoje pomenovanie – Červená skala. Zakaždým, keď sme išli okolo, sme si povedali, že si raz Podbiel pozrieme aj z hora, z Červenej skaly. A teraz to vyšlo 😊 Ideme na túričku na Červenú skalu.

Kde zaparkovať auto?

Auto zaparkujeme pri futbalovom ihrisku v Podbieli. Kúsok od futbalového ihriska sa totižto nachádza rázcestie „Záhradky“, odkiaľ by naša cesta mala viesť po modro značenej turistickej trase až do nášho cieľa, na vrch Červená skala.

Nemilé prekvapenie hneď na začiatku túry

Prejdeme sa po zasneženej dedinke k spomínanému rázcestiu. Keď k nemu prídeme, čaká nás nemilé prekvapenie. Skoro celá oblasť, cez ktorú vedie turistická trasa je ohradená elektrickým plotom a pasú sa na nej kamošky kravičky. Na rázcestí je vytlačený nápis na papieri, ktorý oznamuje, že trasa vedie popri železničnej trati. No nič. Otočíme sa a zídeme dole k železničnej trati, kde už vidíme, ďalšie podobné, náhradné, značenia. Necháme sa viesť týmto náhradným značením a po chvíľke vchádzame na cestičku lemovanú stromami a kríkmi. Tu začína mierne stúpanie.

Nálezisko amonitov

Prichádzame k informačnej tabuli, na ktorej je napísané, že táto oblasť je nálezisko amonitov. Amonity sú morské hlavonožce, ktoré majú vonkajšiu schránku (ulitníky). Vďaka ich výskytu v tejto lokalite vieme, že tu v určitom období bolo more. Dočítame sa aj, že v blízkosti tejto tabule, pod Červenou skalou, môžeme nájsť skamenené otlačky týchto živočíchov. My sme žiadne otlačky nenašli, ale ty možno budeš mať šťastie a nejaké nájdeš 😊

Pri tejto tabuli je aj vyhliadka, z ktorej vidieť obec Podbiel a tiež kúsok tejto Červenej skaly.

Stúpame v zasneženom lesíku

Odtiaľto nás už vedie značenie náučného chodníka. Prejdeme cez drevený mostík. Krásne nám sneží, kocháme sa okolitou zasneženou prírodou. Pomaly stúpame vyššie a vyššie. Pod zasneženou perinkou sú mokré listy, miestami blato alebo ľad, čiže sa nám pod nohami dosť šmýka, ale pomalým tempom postupujeme. Prechádzame popri, z dreva vyrezanej, sovičke. Neskôr nás čaká pár drevených schodíkov a pomaly prichádzame do cieľa.

Výhľady ako z pohľadnice

V cieli, na kopčeku Červená skala, sa nám otvoria prenádherné výhľady na zasneženú dedinku Podbiel, okolité kopce a rozprávkovo zasnežené Roháče. Je tu aj niekoľko lavičiek a altánok, aby si tu turisti mohli v kľude vychutnať tieto prenádherné výhľady.

Drevený kríž s pietou Sedembolestnej Panny Márie

Na Červenej skale je tiež osadený mohutný kríž, ktorý je vysoký 12,5 m a váži 1,9 tony. Drevený kríž s drevostavbou Sedembolestnej Panny Márie sú vyhotovené z červeného smreka. Pietu Sedembolestnej Panny Márie vyhotovil rezbár Róbert Veselý.

Viac o slovenských horách, mojich túrach a výletoch si môžeš pozrieť aj na mojom profile @krizanka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *