Dámska turistická obuv BOSP Ural Pro Lime RECENZIA

Keď sa ma v Hikemates pred pár mesiacmi opýtali, či by som pre Vás otestovala tieto dámske turistické topánky značky BOSP – model Ural Pro Lime, a napísala o nich recenziu, neváhala som ani minútu, pretože som bola naozaj veľmi zvedavá, čo dokáže slovenská značka. A keďže som doteraz nenašla topánky, ktoré by som bez nejakých obmedzení mohla využiť celoročne, hneď som súhlasila.

Značka BOSP

Začiatky obuvníctva v meste Bardejov siahajú až do roka 1957, čím sa toto mesto stalo jedným z hlavných centier obuvníckej výroby v strednej Európe. Vyrábala sa tam vojenská, športová a vychádzková obuv.

Počas nasledujúcich 50 rokov, prešla táto obuvnícka spoločnosť niekoľkými zmenami. V roku 2012 sa spoločnosť rozhodla predstaviť novú značku BOSP, pod ktorou sa odvtedy prezentuje. Značka BOSP je teda skratka odvodená od názvu „Bardejovská Obuv SPeciál“.

Model Ural Pro, o ktorom je táto recenzia, bol na trh uvedený v roku 2020 a stal sa najobľúbenejším modelom vo svojej kategórii. Čo je podľa mňa ešte veľmi dôležité spomenúť, je to, že pri jeho výrobe sa používajú najnovšie technológie VIBRAM a GORE-TEX.

Moje prvé dojmy

Po prvom obutí som bola milo prekvapená, ako dobre mi sedia, a ako pohodlne sa v nich cítim. Ako keby boli vyrobené na moje nohy. Z fotiek na internete som očakávala, že budú určite väčšie než tie, ktoré som používala poslednú sezónu, čo sa mi nakoniec aj potvrdilo.

Topánky sú trochu ťažšie, väčšie a aj vyššie, než všetky, s ktorými som predtým mala skúsenosť. S tým sa však spájajú výhody aj nevýhody, o ktorých Vám ale poviem neskôr.

Čo ma tiež milo prekvapilo, bolo, že predajca BOSP dáva ku každej objednávke topánok aj trekové ponožky ako darček. A takto krásne vyzerali topánky aj s ponožkami, keď som ich vytiahla z krabice.

Špecifikácia topánok

Model Ural Pro Lime sa zaraďuje medzi turistickú obuv vhodnú pre profesionálne použitie v horskom prostredí počas celého roka. Bol vyvinutý ako klasická horská obuv s modernými prvkami.

Povrch topánky je celokožený z prírodnej nubukovej usne s mäkkým golierom a jazykom. Podšívky obsahujú membránu GORE-TEX a mäkkú perforovanú useň, ktorá spolu s priedušnými penami pomáha vymieňať vzduch medzi vrstvami obuvi. GORE-TEX má celoročné použitie a udržuje komfort nôh v náročných podmienkach.

Dôležitá inovácia tohto modelu je nová podrážka. Gumový nášľap VIBRAM z novej zmesi MEGAGRIP drží topánku aj na mokrom tvrdom povrchu. Medzipodrážka je tvorená z dvojhustotného polyuretánu, pričom mäkšia časť sa nachádza v oblasti päty a v prednej časti, a na okraji sa nachádza tvrdšia časť, aby obuv bola stabilná.

Vlastnosti topánky:
  • Useň: prírodná nubuková hrúbky 2,2 – 2,4 mm. Má vysoké hodnoty paropriepustnosti a hydrofóbne vlastnosti.
  • Podšívka: s membránou GORE-TEX Performance kombinovaná s koženým golierikom a jazykom.
  • Stielka: vymeniteľná s vrstvou pamäťovej peny, s výbornou nasiakavosťou a vysýchavosťou, antibakteriálna a anatomická.
  • Podrážka: VIBRAM so zmesou MEGAGRIP a dvojhustotnou PU medzipodošvou.
  • Ochrana: masívna gumená obruba po celom obvode topánky.
  • Norma: EN ISO 20347:2012 OB.
  • Vyhlásenie o zhode: S19215 EU – stiahnuť tu.
  • Stredná tuhosť topánky: je určená pre širokú škálu aktivít vďaka optimálnej flexibilite a stabilite.
  • 360° ochranná obsádzka: je to prídavná vrstva, ktorá chráni topánky pred poškriabaním od konárov, kameňov alebo ľadu a tým predlžuje životnosť obuvi.
  • 2-zónové šnurovanie: je to systém šnurovacích háčikov a očiek s blokovacím háčikom, ktorý umožňuje rôznou silou utiahnuť priehlavkovú časť a holennú časť a tak sa môže obuv prispôsobiť viacerým typom chodidla.
Parametre topánok:
  • Hmotnosť: 830g/polpár.
  • Vnútorná výška: 18,5 cm.
  • Vonkajšia výška: 23 cm.
  • Farba: lime.
  • Výška obuvi: členková.
  • Určenie: celoročná obuv.

Priebeh môjho testovania

Pred testovaním som si povedala, že ak mám napísať reálnu recenziu, musím im dať počas jesene poriadne zabrať v ťažších podmienkach.

Moja prvá túra však nemohla smerovať na iné miesto, než je moja obľúbená Chata pod Suchým v Malej Fatre. Niekto by si povedal, že to nie je nič extra, ale ja som sa tam rozhodla ísť s kamarátmi počas škaredého upršaného štvrtkového dňa, kedy cestou hore asi polovicu času totálne lialo. A výsledok? Legíny som síce mala kompletne premočené, ale moje nohy zostali v suchu a topánky dážď neprepustili. Táto fotka je z ďalšieho rána, kedy som si mohla znova obuť suché topánky.

Ako druhú túru som si vybrala našu novú Útulňu Jána Kruteka vo Volovských vrchoch. Toto nebola vôbec náročná turistika, avšak zaujímali ma dve veci. Vzhľadom na to, že na túto útulňu vedie niekoľkokilometrová asfaltová cesta, bola som zvedavá, či ma v týchto topánkach budú bolieť chodidlá, tak ako to býva inokedy v iných topánkach. Nuž, neboleli, čo bolo pre mňa pozitívnym prekvapením. A ani v lese na opadnutom lístí sa mi v nich vôbec nešmýkalo.

Keďže útulňa sa nachádza na východnom Slovensku, povedala som si, že najlepšie by bolo tieto topánky otestovať v Slovenskom raji. Veď ako inak zistím, či sa v nich nešmýka a či naozaj nepremočia? Tak som si to nasmerovala priamo tam a dala som im naozaj poriadne zabrať.

Po celom dni v Slovenskom raji môžem konštatovať, že topánky splnili svoj účel. Ani raz som sa nepošmykla na kameňoch alebo rebríkoch a počas prechodu potokmi a vodopádmi mi do nich tiež nenatieklo. Čiže moje nohy ostali znova v suchu až do večera a ľudia naokolo sa čudovali, že mi vôbec nerobí problém prechádzať potokom a namočiť si topánky do vody aj nad členky.

V Slovenskom raji som bola aj na začiatku tohto roka, a vtedy som mala obuté iné, avšak tiež veľmi kvalitné topánky inej značky. Teraz to teda môžem porovnať a musím sa priznať, že v BOSP topánkach sa mi chodilo oveľa pohodlnejšie a mala som aj lepšiu stabilitu na kameňoch práve vďaka tomu, že tieto topánky sú širšie a majú aj o trochu mäkšiu podrážku, s čím sa spája aj lepšia priľnavosť k povrchu.

Mala som v pláce ísť v nich aj na komunitný Hikemates výstup na Volovec, ale pôvodný termín sa zrušil kvôli počasiu a náhradný mi už nevyhovoval, takže vo Vysokých ani Nízkych Tatrách som ich ešte otestovať nestihla. Namiesto toho som topánky vyskúšala počas turistík na niekoľkých ďalších miestach, ako sú napríklad Veľká Fatra, Muránska Planina a pohoria v okolí Rajeckých Teplíc.

Nikde ma zatiaľ nesklamali a ten pocit, ktorý som mala po prvom obutí, sa mi potvrdil. Cítim sa v nich ako v papučkách a najradšej by som v nich chodila všade, pretože sa mi v nich chodí lepšie ako v teniskách. A bonus? Vďaka koži vo vnútri a veľmi príjemnému materiálu, mi aj po 3 mesiacoch používania príjemne voňajú. 🙂

Čo ma však trochu mrzí je to, že zatiaľ som ich nemala šancu vyskúšať na snehu, pretože zimnú turistiku milujem najviac zo všetkých a veľmi sa na ňu teším. Posledný mesiac som však zatvorená v kúpeľoch, takže hneď ako bude príležitosť, pôjdem ich prevetrať aj na hrebeň už zasneženej Malej Fatry a potom Vám túto recenziu ešte doplním o ďalšie informácie v zasnežených podmienkach.

Výhody a nevýhody spojené s používaním topánok

Keďže ide o reálnu recenziu, chcela by som Vám povedať niečo o nevýhodách topánok, s ktorými som sa stretla najmä na začiatku testovania a spísala som v bodoch aj všetky výhody, o ktorých som Vám už napísala aj vyššie.

Výhody turistických topánok BOSP

  • Sú naozaj veľmi pohodlné a veľmi dobre sa mi v nich chodí nielen v lese alebo na výstupe do kopca ale aj na dlhších trasách po asfalte.
  • Ani raz mi nepremočili vďaka GORE-TEX technológii a aj vďaka tomu že sú vyššie a majú podšitý jazyk, cez ktorý sa voda nedostane.
  • Skvele udržali aj teplo, tak mi v nich zatiaľ nebola ani zima a používala som pri tom iba obyčajné letné trekové ponožky.
  • Nikde sa mi v nich nešmýkalo vďaka kvalitnej VIBRAM podrážke.
  • A vďaka skvelým materiálom sa mi v nich nohy vôbec nepotili.

Nevýhody turistických topánok BOSP

V podstate mám len jednu nevýhodu, a ani si nie som istá tým, či to vôbec nevýhoda je. Pretože tak ako každé iné nové turistické topánky, aj tieto sa musia na začiatku „zabehať“. Takže je úplne normálne, že na začiatku testovania ma topánky trochu tlačili vpredu na tom mieste, kde sa ohýbajú a aj vzadu nad pätou, kým si našli to správne miesto. Ak ste sa niekedy korčuľovali, tak určite poznáte ten pocit, keď Vás otlačia korčule na píšťale a vzadu na lýtku.

Presne takýto istý pocit som mala ja počas prvých dvoch dlhších turistík. No potom si na to moje nohy zvykli a topánky sa mi trochu prispôsobili, takže odvtedy s nimi žiadny problém nemám. Preto vždy, keď si kúpite nové turistické topánky, choďte sa v nich prejsť najskôr na nejaké kratšie a ľahšie trasy, aby ste ich rozchodili a až potom si ich zoberte na náročnejšie výstupy.

Výsledok testovania a odporúčanie

Za mňa je teda výsledok testovania zatiaľ veľmi pozitívny, pretože topánky plnia svoj účel a som s nimi veľmi spokojná. Testujem ich zatiaľ 3 mesiace a plánujem v tom pokračovať aj v zime.

Odporúčam ich naozaj všetkým Vám, ktorí radi chodíte do prírody, vrátane náročnejších horských výstupov. Nemusíte sa báť vody a myslím si, že ani snehu. Vaše nohy naozaj ostanú v suchu. A ja verím, že to takto ostane ešte veľmi dlho.

Aby ste však predĺžili dobu životnosti Vašich topánok, treba sa o ne aj starať. Ja Vám určite odporúčam ich zbytočne veľmi nedrhnúť od špiny a pravidelne impregnovať. To, ako často to musíte urobiť, závisí len od Vás a od Vášho spôsobu používania topánok.

Kde si môžete tieto topánky kúpiť/objednať?

Ak máte to šťastie a bývate niekde v okolí Bardejova, môžete si ich vyskúšať a kúpiť priamo v kamennej predajni BOSP na ulici Duklianska 1379/19.

Ak si chcete topánky objednať online a do svojho vyhľadávača napíšete názov týchto turistických topánok, tak sa Vám objaví hneď niekoľko turistických stránok, kde si ich môžete kúpiť. Avšak určite najspoľahlivejšie sa k nim dostanete priamo na e-shope výrobcu BOSP a takto k nim dostanete aj spomínaný darček – trekové ponožky.

Ak stále váhate a máte ohľadne topánok nejaké ďalšie otázky, kľudne mi napíšte správu alebo komentár pod tento príspevok. Rada Vám odpoviem a podelím sa s Vami o svoj názor.

Na záver chcem už len popriať Vám aj sebe ešte veľa šťastných horských kilometrov v týchto parádnych turistických topánkach. 🙂

Vaša blogerka a testerka Peťa

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *