TIP NA TRIP VLAKOM SO ZSSK Výhľady na hrebeň Malej Fatry zo Suchého

Vrchov s názvom Suchý máme v našich kopcoch viacero. No iba jeden má na svojom vrchole krásny dvojkríž a ponúka nádherný výhľad na hrebeň Malej Fatry. Malofatranský Suchý je skvelým celoročným tipom na turistiku a vybrať by si sa sem mal/a v každom ročnom období minimálne raz, aby si zažil/a tú krásu vo všetkých farebných odtieňoch a atmosférach.

Na tejto trase ťa okrem výhľadov čaká turistika ponad Domašínsky meander, návšteva ruín hradu Starhrad, občerstvenie na krásnej pôvodnej Chate pod Suchým a vrcholovka na hrebeni Malej Fatry. Trasa je vedená ako okruh.

Výlet začínaš pohodlne priamo na vlakovej stanici

Na Suchý vieš odštartovať z malej nenápadnej dedinky Nezbudská Lúčka medzi Starhradom a hradom Strečno, kam sa najpohodlnejšie a bez zbytočných komplikácií s parkovaním prepravíš vlakmi ZSSK. Presné vlakové spojenie si pred výletom vyhľadáš na stránke Železničnej Spoločnosti Slovensko www.zssk.sk.

idemevlakom

Popri Starhrade, ponad Domašínsky meander

Naša dnešná trasa je veľmi dobre značená. Hneď vedľa vlakovej stanice sa napojíš na červenú značku a držať sa jej budeš až po Chatu pod Suchým.

Pokračujeme pomedzi pár domčekov s výhľadom na hrad Strečno, ktorý sa majestátne vypína na druhej strane rieky Váh. Posledný kúsok po rovinke medzi poliami a začíname jemne stúpať po štrkovej ceste. Tu sa nachádza aj malá studnička s pramenitou vodou, z ktorej si vieš doplniť zásoby na cestu. Pri rázcestníku Podhradské pokračujeme ďalej po červenej smerom k Starhradu. Ruiny starého hradu sú pekne zachovalé a vďaka dobrovoľníkom sa tu stále presnejšie črtajú obrysy pôvodného hradu.

Ďalšie stúpanie po hrebeni by skúsený turista nazval „prísne“. Terén je naozaj strmý, no korene stromov vytvárajú malé schodíky, po ktorých sa pohodlne stúpa vyššie a vyššie.

Po pár minútach šlapania sa nám otvoria výhľady na známy Domašínsky meander, ktorý rozdeľuje Malú Fatru na lúčanskú a krivánsku časť. Názov dostal podľa vrchu Domašín (575 m), ktorý sa postavil Váhu do cesty a prinútil ho obtekať v oblúku. Zarezávanie rieky musí byť také intenzívne, aby vyrovnávalo rýchlosť zdvihu pohoria.

Niekedy zo súboja rieka verzus skala vyjde víťazne skala a zostane trčať z koryta ako svedok víťazstva. Ako však tvrdia geológovia, ide o dočasné víťazstvo. Takto v hornej časti Domašínskeho meandra  trčali dve povestné skaly:  Margita a Besná, ktorých sa obávali najmä vážski pltníci. V roku 1938 ich preto odstrelili.

Z lesa rovno k Chate pod Suchým

Naša trasa pokračuje od hradu po červenej značke ďalej strmo po hrebeni. Tu si stačí zvoliť správne, nie príliš rýchle tempo a hneď sa ti bude lepšie kráčať. Ešte zopár sto metrov v príjemnom sklone a sme pri chate!

Chata pod Suchým poskytuje nocľah a občerstvenie pre turistov v Malej Fatre už dlhé roky a stále si zachováva krásny pôvodný drevený vzhľad. Ako aj na ostatných chatách, aj tu nájdeš tie najlepšie domáce špeciality od mäsových pochúťok, cez syry či domáce jedlá ako vynikajúce parené buchty, preslávený chatársky boršč či tvarohové knedle.

Keď sa ti podarí výlet zrealizovať počas zimných mesiacov, zažiješ na chate aj veľmi príjemnú vianočnú atmosféru, ktorú priam rozprávkovo dokresľuje svet za oknom schovaný pod snehom.

Na chate to doslovne žije. Mačičky, kozičky a psíky sa pritúlia ku každému pocestnému vo viere, že sa im ujde aspoň kúsok z jeho pripravenej desiaty. Keď sa usadíš na vonkajšej terase, budeš mať o pozornosť zvieratiek postarané a musíš si dať pozor, aby ti vôbec niečo z desiaty zostalo :).

Keďže naša trasa na chate nekončí, pokračujeme bez dlhej prestávky ďalej na Suchý. Až na samotný vrchol nás ďalej vedie červená značka. Trasa od chaty vyššie je veľmi rôznorodá a krásna. Lesy striedajú lúky a kosodrevina, ktorú v zime pokrýva snehová perinka. Úsek od chaty po vrchol trvá približne do dvoch hodín.

Vrcholovka na Suchom

Výhľady z vrcholu sú priam dokonalé. Biely hrebeň Malej Fatry a krásna námraza na vrcholovom kríži. Zo Suchého vidíš krásny a majestátny fatranský Malý Kriváň a úsek hrebeňa nazývaný aj Ťavie hrby. Vrchol je často veterný, preto sa tu nezdržuj príliš dlho. Nás z vrcholu ťahala hlavne vidina teplého čaju a sladkých buchiet, ktoré na nás čakajú na chate.

Odmena na chate

Za tento skvelý výkon si jednoznačne zaslúžime sladkú odmenu! Na chate sa poriadne zohrejeme pri praskajúcom krbe, presušíme mokré topánky a oblečenie, a po modrej značke sa pomaličky vyberieme späť. Ak chceš zažiť noc na horskej chate, určite ti odporúčame rezervovať si nocľah vopred a vychutnať si rannú kávu na terase s vychádzajúcim slnkom.

Naspäť po modrej

Spiatočná trasa po modrej značke je jednoduchšia, terén tvorí dlhá rovná kamenistá cesta, ktorá nás privádza späť k rázcestníku Podhradské. Tu sa napájame na našu pôvodnú trasu a pokračujeme späť na vlakovú stanicu.

Alternatíva – prechod k Chate pod Kľačianskou Magurou

Ak sa ocitneš na vrchole plný/á síl, miesto cesty späť smerom k Chate pod Suchým sa môžeš vybrať opačnou stranou k Chate pod Kľačianskou Magurou a pokračovať až na železničnú stanicu vo Vrútkach. Vďaka veľmi dobre napojeným turistickým trasám je táto alternatíva veľmi jednoducho realizovateľná a miesto návštevy jednej horskej chaty budeš mať na svojom zozname rovno dve. Trasu tejto alternatívy nájdeš na mapy.cz. Má však približne 23 km, tak si dobre rozlož sily.

Pre koho je táto trasa vhodná?

Trasu tohto výletu nájdeš na mapy.cz. Táto trasa patrí k celodenným túram s dĺžkou 18 km a prevýšením 1180 výškových metrov. Ak si chceš výlet rozdeliť na viac dní, stačí ak si zarezervuješ miesto na horskej Chate pod Suchým. Trasa je vhodná pre každého turistu a turistku s lepšou kondičkou. No ako prechádzka iba po Chatu pod Suchým je vhodná aj pre rodinky s deťmi. Na chate sa deti môžu tešiť na priateľské domáce zvieratá, ako prítulné psíky a mačičky, kozičky či sliepky.

Nezabudni na poistenie na hory

Tak ako na každej túre v Tatrách, aj na tejto by si určite nemala zabudnúť na poistenie na hory. Získať ho vieš napríklad aj cez sezónne členstvo v turistickom klube ako je ten náš, KST Hikemates a platí celú sezónu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *