Fascinující svět skialpinismu – vyber si správnou výbavu!

Tento článok je súčasťou nášho najnovšieho 6. vydania HIKEMATES MAGAZÍNU. Ak si ho chceš prečítať celý, nájdeš ho iba v našom tlačenom magazíne.

Stále populárnější skialpinismus nabízí nekonečnou svobodu. Jediné omezení je vlastní bezpečnost. Výšlap do kopce s pomocí stoupacích pásů nadchne romantiky, kteří se rádi rozhlédnou po zasněžené krajině, sjezdy prudkých žlabů milovníky adrenalinu. A dlouhé horské přechody zase ty, které lákají expedice do odlehlých míst, aniž by museli cestovat příliš daleko. 

Text: Lukáš Vavrda

Foto: archiv značek

Neexistují nejlepší lyže

Podobně jako u sjezdových lyží platí i u skialpů, že neexistují nejlepší lyže. Existují ale nejlepší lyže pro daného lyžaře. Lyží je na trhu spousta a veskrze všechny mají svého klienta, kterému poslouží nejlépe. Takže by bylo vhodnější hledat lyžaře pro danou lyži než naopak, ovšem lyže si nás nevybírají, to my je. Tak pojďme projít základní kritéria úspěšného výběru skialpové lyže i další výbavy – ať už pro první túru, nebo pro zkušeného horského vlka.

Základním předpokladem pro úspěšný výběr lyží pro skialpinismus je pochopení a jasné stanovení terénu, kam budeme vyrážet. Skialpinismus je sice velmi specializované odvětví lyžování, ale díky tomu, že se dá provozovat i mimo lyžařská střediska, lyžař má najednou ohromný výběr terénů a možností túr. Abychom mohli radit, jaké skialpy si vybrat, musíme si tento sport ještě roztřídit do podkategorií podle toho, kam budeme vyrážet a kudy sjíždět.

K výběru lyží si rovnou přiřaďme i další vybavení, protože nejlepší je vybírat vše při jednom. Vyhneme se tak častým problémům – že je nevhodnou kombinací těžká lyže a lehká bota, protože noha nebude mít dostatečnou oporu k přenosu sil do lyže, je celkem zřejmé. Podobných chytáků je ale u výběru více. Všechny však souvisí s terénem a stylem, jakým se v něm chceme pohybovat.

Vázaní

První moderní stoupací vázání, která ještě na trhu přežívají a mají své místo, jsou vázání rámová. Ta jsou deskou s kloubem přivrtána na lyži, s botou se pak zvedá celý rám vázání, do kterého je bota upnutá stejně, jako je tomu u vázání sjezdových. Taková vázání mají dobrou bezpečnostní funkci (i když během pár let se díky technickému pokroku tato výhoda už zcela smaže, u některých top hybridních a pinových modelů je smazána už dnes), ale jsou těžká a jejich celou váhu lyžař s každým krokem musí zvedat.

Proto se zavedla vázání pinová – do špičky a paty bot jsou vtaveny inserty, do kterých se zacvakává vpředu pastička (pata pak zůstává volná) nebo i patní piny. Otočnou patu postupně vytlačují praktičtější, hůlkou nastavitelné stupně pod patou, které částečně kompenzují sklon svahu při stoupání.

Nastavení vypínací síly

Nezávodní stoupací vázání je třeba seřídit, podobně jako ta sjezdová, tedy nastavit vypínací síly Z-Wert. Ty spočítáte spolu se servismany podle své hmotnosti, délky boty nebo lyžařských dovedností. Vliv mají ale i další aspekty jako agresivita jízdy a běžný terén. Protože někdy se nepovede nastavit Z-Wert úplně ideálně, je dobré mít v batohu šroubovák s adekvátním bitem – pozor, často je to hvězdička nebo imbus. 

Při výběru vázání tedy dbej na rozsah sil, standardní vázání mají síly v rozmezí 5 až 12, ale existují až do 16, zvlášť mohutnější lyžaři by měli sáhnout po robustnějším vázání – bezpečnostní funkce má totiž opačnou stranu a tou je předčasné vypnutí třeba při doskoku. A samovolné vypnutí lyží v oblouku může mít za následek nepříjemný pád. U některých vázání se Z-Wert nastavuje šroubkem, u jiných výměnou U dílu, ta závodní pak možnost nastavení většinou nemají.

Brzdičky

Některá vázání existují ve variantách s brzdičkami, se „sychráky“, tedy poutky, kterými se lyže připoutají k botě, nebo zcela bez brzd. Manipulovat s lyží zcela bez brzdiček je ošemetné zvlášť v prudkém terénu, kde hrozí, že o lyži nenávratně přijdeme. Podobné je to s lyží se sychrákem – při pádu sice neujede, ale může ošklivě poranit a při upínání lyží na batoh její ztráta stejně hrozí. Navíc taková lyže, připoutaná k noze, působí v lavině jako kotva a může zkomplikovat záchranu. 

Zlatým standardem jsou tedy brzdičky podobné těm sjezdovým, které se při chůzi zaaretují (lyže neodjede, protože na skluznici je pás). Ovšem opatrnost při manipulaci s lyží je namístě i tak, zvlášť na jarním firnu nebo čerstvém prašanu lyži ve zmizení hluboko v údolí nepomůže nic než opatrnost při manipulaci.

Stoupací vázání je dále charakteristické tím, že lze upravit úhel došlapu zvednutím stupně pod patou. Většina vázání má stupně tři a více, v praxi se v naprosté většině případů používají nejvýš dva, ovšem není od věci moct si vybrat, které dva zrovna tobě budou vyhovovat.

Styly a adekvátní výbava

Na skialpových lyžích toho můžeme podnikat opravdu hodně a na kvalitní výběr vhodného páru lyží, bot a vázání to bude mít klíčový vliv. Přinejmenším tyto tři položky je třeba vybírat tak, aby byly dohromady kompatibilní, tedy s podobným určením.

  • Turistika (skitouring, tour)

Nejčastější a nejmasovější forma použití skialpových lyží. Lyžařská turistika, jejíž kořeny sahají až kamsi k severským lovcům divoké zvěře, se dnes vyvinula do jakéhosi návratu ke kořenům, k přežití v divoké přírodě. Ovšem díky modernímu materiálu putování krajinou vůbec nemusí být divoké. Pokud se zvolí správná oblast a zázemí, může taková lyžařská turistika být nenáročnou formou pobytu v přírodě, člověk nemusí být nutně ani dobrý sportovec nebo lyžař. 

Cílem skitouringu je pobyt venku bez sportovních ambicí, ale v horském prostředí, kam by bez lyží bylo těžké dojít – variantou k lyžím v takovém terénu jsou jen sněžnice (které ale mají tu nevýhodu, že se musí ťapat zase dolů, na lyžích se sjede významně jednodušeji) nebo splitboard, který používají vyhranění snowboardisté, ale při sjezdu má minimálně jednu velkou nevýhodu – nedá se na něm bruslit ani odpichovat hůlkami.

Nároky na vybavení a oblečení pro lyžařskou turistiku jsou podobné jako na zimní turistiku. Lyže by potom měly být lehké, aby chůze do kopce nebyla příliš vyčerpávající, ale zároveň ne moc, aby byly příjemné i pro sjezd. Běžně se tak v této kategorii pohybujeme u lyží okolo 80 až 90 milimetrů pod patou, boty vybíráme s velkým důrazem na pohodlí chůze, tedy s velkým rozsahem komínu a pohodlnou vnitřní botičkou, a vázání středně robustní, aby bylo dostatečně odolné a spolehlivé. 

Je dobré, když bude vybavení lehké, ale vyvaruj se použití příliš odlehčených lyží, bot a vázání – extrémní odlehčení je většinou na úkor manipulovatelnosti nebo bytelnosti, a navíc je technologicky náročné, a tedy pro toto použití zbytečně drahé. Zvaž také, zda se budeš vydávat do lavinově nebezpečných terénů, nebo zůstaneš na upravených cestách. Podle toho se rozhodni, zda potřebuješ lavinovou výbavu. Pro výjimečné výlety si ji můžeš půjčit, pokud to ale myslíš vážně, měl bys mít svou, se kterou se naučíš perfektně pracovat. Každý vyhledávač je jiný a nestačí ho mít u sebe, je nutné jej umět bryskně ovládat.

…..

Pokračovanie rozhovoru nájdeš v našom najnovšom HIKEMATES MAGAZÍNE!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *