Handrička Kula Pee Cloth – príroda bez vreckoviek

Turistické chodníky bez papierových vreckoviek, to je krásna predstava hlavne počas letnej sezóny. Ak však nechceš aby to bola len predstava, mám pre Teba zaujímavé riešenie: handričku Kula Pee Cloth na cikanie, ktorá nám dopomôže k čistejšej prírode.

Túto handričku som testovala posledné 3 mesiace a moje dojmy nájdeš v tejto recenzii.

Prvé dojmy z testovania – Handrička Kula Pee Cloth

Keď mi prišiel do schránky balík od Hikemates tímu, či by sme so Simou skúsili otestovať milé cikacie handričky, tak som sa najskôr zasmiala, pretože som si nevedela predstaviť, čo s tým budem robiť a čo Vám mám o tom napísať.

Ale hneď potom som si uvedomila, že by som tomu mala dať aspoň šancu, pretože vždy keď idem niekam na turistiku a vidím v okolí turistických chodníkov tie rozsiahle „prírodné toalety“, ktoré si tam sami vytvárame z hygienických vreckoviek, nepáči sa mi to a chcem to zmeniť. A keď som si predstavila, ako sa pri fotení materiálu k tejto recenzii môžeme dobre zabaviť a nasmiať, tak som si povedala, že jasné, poďme do toho a vyskúšajme to. Veď možno sa nám to zapáči.

Nuž, zapáčilo sa a teraz verím, že tým spôsobíme revolúciu v používaní toaliet v prírode. Veď pre americké alebo iné špičkové turistky je to už úplne normálna vec, ktorú si ako súčasť výbavy balia na turistiku. Na Slovensku je niečo takéto ešte „tabu“ a touto recenziou by som Ti chcela ukázať, prečo by si jej mala dať šancu aj Ty. Prihovárať sa teda budem hlavne ženám, keďže nás sa to týka oveľa viac.

Revolúcia v malej potrebe v outdoore – Handrička Kula Pee Cloth

Kula Pee Cloth alebo teda po našom je handrička, určená na cikanie v prírode, najmä pre ženy. Jej úlohou je nahradiť v prírode hygienické vreckovky, toaletný papier a vlhčené utierky, na ktoré sme pri cikaní zvyknutí. Ak si sa teda sama seba pýtala, či sa to používa aj na veľkú potrebu, a bola si z toho znechutená, tak odpoveď je NIE, pretože táto handrička je určená len na cikanie. Ak na to však používaš starý dobrý lopúchový list, alebo jednoducho nepoužívaš nič, kľudne pri tom zostaň, je to úplne v poriadku. 🙂

Táto recenzia je určená pre všetky ženy (ale aj mužov), ktorí si myslia, že hygienické vreckovky sa v prírode o jeden dva dni len tak „vyparia“. Nevyparia. Ich rozloženie trvá minimálne 3 mesiace (čiže celú hlavnú letnú sezónu). S toaletným papierom je to o čosi lepšie, ale stále to trvá minimálne 1 mesiac. No a úplne najhoršie sú vlhčené vreckovky, pretože tie dokážu prírodu potrápiť na podstatne dlhšie obdobie. Navyše, všetok tento svetlý odpad dosť ľahko rozfúka vietor na všetky strany a to naozaj nie je pekný pohľad. Veď posúď sama – pridávam Ti sem ako dôkaz fotku z mojej cesty na Kľak.

Technické parametre, technológia a odolnosť handričky

Handrička na cikanie je teda špeciálna antimikrobiálna a rýchloschnúca utierka odolná voči zápachom, ktorá eliminuje všetky doteraz spomínané negatívne javy. Dá sa používať opakovane, meria 15,8 x 15,8 cm a váži 13,5 g, takže Ti nezaberie v batohu fakt žiadne miesto. Je navrhnutá tak, aby si si ju jednoducho pripla čistou stranou na batoh a budeš ju mať nablízku vždy, keď ju budeš potrebovať.

Farebná vonkajšia strana je vodeodolná a okrem toho, že cez ňu nepretečie tekutina z vnútornej strany von, má v podstate len vizuálny efekt. Len vnútorná čierna strana je teda určená na utieranie. Niektoré ženy sa ma pýtali, či sa dá používať aj počas menštruácie. Odpoveď je ÁNO, dá sa používať aj vtedy. A to je hlavný dôvod, prečo je z vnútornej strany čierna a prečo na nej nič nie je vidno. Po použití handričky ju navyše môžeš zopnúť dovnútra a tak si na nej nikto nič nevšimne. Takúto zopnutú si ju len jednoducho zavesíš na batoh a necháš na vzduchu a slnku vysušiť.

Nemusíš sa báť ani zápachu, pretože moč začína páchnuť až oveľa neskôr, keď ho kontaminujú baktérie. Vďaka materiálu handričky, jej toto nehrozí, pretože ten je navrhnutý tak, že handrička v lete vyschne do niekoľkých minút a to zabraňuje vzniku zápachu. Handričku navyše nie je potrebné hneď ani oplachovať. Úplne postačí, keď ju opláchneš čistou vodou až na konci dňa a zavesíš ju niekam vysušiť, napríklad na strom.

Handrička má aj jeden bonus. Pásik, ktorý vidíš na fotke je reflexný a slúži na to, aby si svoju handričku jednoduchšie našla aj v tme počas noci, keď na ňu zasvietiš čelovkou.

Materiál handričky:

  • ekologický netoxický materiál (bambusová viskóza, bavlna, organická bavlna, polyester),
  • mäkká antimikrobiálna látka obsahuje striebro.

Testovanie handričky Kula Pee Cloth

Handričku som testovala na niekoľkých jednodňových výletoch do prírody, na zimnej víkendovej turistike, pravidelne si ju nosím so sebou keď idem na bicykel a dokonca som si ju zobrala aj na menšiu dovolenku k moru, pretože som potrebovala minimalizovať množstvo vecí v batohu. Na spomínanú víkendovú turistiku na útulňu som si nechtiac zabudla zobrať hygienické vreckovky tak ako vždy predtým. A práve táto handrička ma vtedy pri malej potrebe zachránila.

Všetky vlastnosti handričky, o ktorých som Ti napísala, sa mi potvrdili a nemala som s ňou naozaj žiadny problém. Aj teraz po 3 mesiacoch používania vyzerá stále ako nová a nezapácha. V recenzii sa píše, že ju stačí opláchnuť až večer po celodennom používaní, ale pokiaľ mám pri sebe dostatočné množstvo vody, tak ja si ju oplachujem priebežne malým množstvom vody vždy po použití, pretože aj mne samej sa to zdá hygienickejšie. Ale je to naozaj na Tebe, ako ju budeš používať.

Základné vlastnosti handričky, ktoré sa mi pri testovaní potvrdili:

  • skvelá savosť handričky, pretože absorbuje 10x viac tekutiny ako je jej hmotnosť,
  • farebná strana je vodeodolná, takže ruky ostanú suché,
  • handrička má plastové patentky, vďaka ktorým sa ľahko pripevní na batoh,
  • dvojitý patent umožňuje handričku pripnúť na batoh preloženú na polovicu, aby použitá strana zostala vnútri a ničoho sa nedotýkala,
  • handrička sa ľahko čistí prepláchnutím vo vode, alebo aj s jemným mydlom,
  • handrička rýchlo vyschne,
  • reflexná niť umožňuje ľahšiu identifikáciu handričky s čelovkou počas tmy.

Komu teda handričku Kula Pee Cloth odporúčam?

Handričku odporúčam všetkým ženám a naozaj nevidím žiadny problém v jej používaní. Viem, že sa možno bojíš zápalov a iných vecí, ale naozaj ju treba len vyskúšať a sama uvidíš, že sa nie je čoho báť a že jej používanie je úplne prirodzené. Je to niečo nové, na čo na Slovensku nie sme zvyknutí, ale ak Ti záleží na našej prírode, tak tomu len skús dať šancu a potom mi do Hikemates môžeš napísať, či sa Ti jej používanie zapáčilo tak ako aj mne.

Kde môžeš handričku Kula Pee Cloth kúpiť?

Značka Kula ClothTM pochádza z USA, ale kúpiť si ju môžeš už aj na Slovensku u predajcu outdoorline.sk . Viem, že možno to nie je úplne lacná záležitosť, a stále si hovoríš, že finančná návratnosť pri jej používaní namiesto lacného toaletného papiera alebo hygienických vreckoviek je veľmi dlhá, ale ver mi, že naša príroda to ocení a my ako turisti tiež, keď po nás neostane žiadna viditeľná stopa a z okolia turistických chodníkov zmiznú všetky tie lány bielych vreckoviek a naše lesy zostanú čisté a zelené bez rušivých elementov.

Potrebuješ ešte viac info?

A ak sa chceš dozvedieť ešte viac o tejto handričke, prikladám Ti sem aj link na originálneho predajcu, kde nájdeš aj dve zaujímavé videá o tom, ako handričku používať: https://kulacloth.com/pages/faqs.

Poďme spolu dopomôcť k čistote našej prírody. 🙂

Ak ti čistota našej prírody nie je ľahostajná, určite si nenechaj ujsť všetky infošky na webe https://bezstopy.info/ a pomôž nám šíriť túto bezodpadkovú a bezstopovú filozofiu ďalej!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *