Jalovecká dolina bude pre turistov uzavretá, dôvodom je rekonštrukcia mostíkov

Mostíky v Západných Tatrách, kde turistom hrozí riziko úrazu z dôvodu ich havarijného stavu, opravia aktivisti v spolupráci s Horskou záchrannou službou a so Správou Tatranského národného parku (Správa TANAP-u). Pri rekonštrukcii využijú aj vrtuľník. Uzávera Jaloveckej doliny bude trvať od soboty 21. októbra až do odvolania.

Mostíky v havarijnom stave

Na Baníkov, najvyšší vrchol v Západných Tatrách vedie výstupová trasa cez Jaloveckú dolinu, ktorú na niekoľkých miestach pretína horský potok. Mostíky nachádzajúce sa na tejto trase sú v havarijnom stave a ohrozujú bezpečnosť turistov. ,,Oprava chodníka vrátane mostíkov zvýši bezpečnosť turistov na tejto trase a zároveň uľahčí prácu záchranárov tým, že ich prístup k zranenému v prípade zásahu bude plynulejší, rýchlejší a následný transport  bezpečnejší pre zraneného, aj pre samotných záchranárov, vysvetlil Marek Biskupič, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Pomohla aj verejná zbierka, no najmä partneri

Za iniciatívou obnovy šiestich mostíkov na tejto trase stojí Hikemates, najväčší turistický klub na Slovensku, ktorý na ich rekonštrukciu vyzbieral vo verejnej zbierke viac ako 5 000 eur. ,,O zničených mostíkoch nás informovali členovia nášho klubu, preto sme oslovili Horskú záchrannú službu a Správu TANAP-u aby sme ich spoločnými silami vymenili za nové. Tie by mali slúžiť verejnosti ďalších 10 až 15 rokov”, vysvetlil Patrik Pajta, predseda turistického klubu Hikemates. 

Opraviť sa má postupne šesť mostíkov. ,,Na začiatku doliny je desaťmetrový most, ktorý pomáha prekonať roklinu na trase, dva menšie mosty sú uprostred doliny a ďalšie tri vrátane najdlhšieho 11 metrového sú umiestnené v mieste, kde sa stretáva Jalovecká s Bobroveckou dolinou,” vysvetlil Patrik Pajta. Ako dodáva Pajta, bez podpory verejnosti a príspevku SPP a ďalších partnerov by rekonštrukcia nebola možná.

„Ochrana prírody a záujem spoznávať ju sú spoločné hodnoty, ktoré zdieľame s našimi priateľmi z Hikemates. Aj tento rok sme spolupracovali pri rôznych aktivitách. Najväčším tohtoročným projektom je obnova turistických mostíkov v Jaloveckej doline, ktorú sme finančne podporili. Veríme, že turistom budú slúžiť mnoho rokov,“

uviedol Ondrej Šebesta, riaditeľ odboru korporátnej komunikácie SPP.

Potrebný je aj vrtulník

Jalovecká dolina je jednou z mála dolín, ktorou nevedie prístupová cesta. Nosné trámy niektorých mostíkov vážia viac ako pol tony, preto pri obnove využili aktivisti aj výpomoc vrtuľníka, ten už začiatkom tohto týždňa navozil materiál a drevené trámy do doliny. Na obnovu mostíkov dohliadne aj Správa TANAP-u, ktorá s aktivistami z Hikemates spolupracovala v minulosti aj na iných projektoch.

,,Teší nás, že spolupráca s dobrovoľníkmi z turistického klubu Hikemates pokračuje ďalším spoločným projektom. Oprava mostíkov návštevníkom Tatranského národného parku zaistí nielen bezpečnejší pohyb Jaloveckou dolinou, ale výrazne sa zvýši i komfort pri prechode úsekmi, ktoré križujú potok,“ uzavrel Peter Spitzkopf, námestník riaditeľa Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. Uzávera Jaloveckej doliny bude trvať od soboty 21. októbra až do odvolania, o jej znovusprístupnení budeme informovať.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *