Komunitný výstup na Baranec

Ak máš rád hory a spoločnosť, určite si už počul o nás: Hikemates – komunite ľudí, ktorí sa radi stretávajú na spoločných výstupoch a prespávačkách po Slovensku. Ak si ešte nebol na žiadnom z nich, nevadí. V tomto článku ti poviem, ako prebiehal náš druhý tohtoročný výstup na Baranec, ktorý sa uskutočnil len nedávno, 25. februára 2024. Možno ťa to inšpiruje, aby si sa pridal k ďalšiemu výstupu, ktorý bude v polovici marcaHIKEMATES Komunitný výstup na Zbojnícku chatu.

Prečo sme si vybrali Baranec?

Je tretím najvyšším vrchom Západných Tatier a zároveň najvyšším vrcholom, ktorý je v tomto pohorí prístupný aj v zime. Ponúka nádherný kruhový výhľad na Liptov, Vysoké Tatry, Malú a Veľkú Fatru a ďalšie pohoria. Pre milovníkov krásnych výhľadov je túra na Baranec absolútnou must-do záležitosťou v Západných Tatrách.

Užitočná informácia

Parkovanie v ústí Žiarskej doliny je spoplatnené sumou 5 € na deň. Platba je možná len v hotovosti v automate na parkovisku. Preto si radšej vopred priprav hotovosť! Bankomat je ďaleko a je problém si zmeniť peniaze.

Pre koho je túra na Baranec vhodná:

Táto túra je vhodná pre skúsených turistov s dobrou kondíciou a výbavou. Vyznačuje strmým stúpaním do nadmorskej výšky 2185 metrov, preto nie je vhodná pre deti!

Ako prebiehal výstup

Minulý víkend (25. februára 2024) sme sa vybrali na nádherný výstup na Baranec. Počasie síce nebolo ideálne, ale to neodradilo 80 turistov z rôznych kútov Slovenska. Spoločne sme prekonali 1300 metrov prevýšenia na 12 kilometrovej trase (naša TRASA  na Baranec), ktorá viedla po žltej značke zo Žiarskej doliny cez Holý vrch na Baranec (a späť).

V zime je možné absolvovať celý okruh z parkoviska v ústí Žiarskej doliny – cez Baranec – Smrek – Žiarske sedlo – Žiarska chata – parkovisko v ústí Žiarskej doliny. Okrem toho sa dá vystúpiť aj na Plačlivé. Ak si skúsený turista a vyrazíš včas za pekného dňa, nemal by si mať problém. Nezabudni však, že to je 17 km a 1400 metrov prevýšenia (v zimných podmienkach). A na zostupe z Baranca smerom do Žiarskeho sedla nezabudni použiť cepín.

Na parkovisku v ústi doliny sme sa všetci stretli pri červenom Mitsubishi. Vyplnili pár dotazníkov a vyžrebovali štastlivcov nových skialpinistických/turistických rukavíc od nášho partnera NORTHFINDER.SK. My sme zasa venovali naše magazíny a knihy, takže každý tretí až štvrtý človek niečo vyhral! Počasie nám prialo len čiastočne.

Na začiatku sme si užívali pekný „jarný deň“ bez búnd či mikín a šľapali len v tričkách. No čím vyššie sme sa dostávali, tým viac sa to zhoršovalo. Na vrchole nás čakala hmla, vietor a nízka viditeľnosť. Nevideli sme ani na meter pred sebou, no to nám neubralo na dobrej nálade. Naopak, cítili sme sa ako na pravom horskom dobrodružstve!

Ďakujeme vám všetkým za účasť, za podporu, za energiu a za motiváciu. Tešíme sa na vás na ďalšom komunitnom výstupe.

Čo nám výstup dal?

Boli sme veľmi radi, že sme stretli toľko známych tvárí, ale aj nových ľudí, ktorí sa k nám pridali. Bolo super spoznať sa s vami, pokecať si a zdieľať spoločnú vášeň pre hory.

Potešilo nás aj to, že ste boli rôznych vekových kategórií, od mladých po starších, ktorí nám ukázali, že tempo nezávisí od veku, ale (asi skôr) od srdiečka..

Čo nás čaká ďalej?

Zaujal ťa náš výstup na Baranec? Skvelé! Už o pár týždňov, 16. marca 2024 (v sobotu), sa chystáme na ďalší komunitný výstup, tentokrát do Vysokých Tatier na obľúbenú Zbojnícku chatu.

Pridaj sa k nám a zaži skvelý deň v horách s partiou fajn ľudí! Všetky informácie o výstupe nájdeš na: HIKEMATES Komunitný výstup na Zbojnícku chatu.

Poďakovanie našim partnerom

Tiež by sme sa chceli poďakovať našim partnerom, ktorí nám pomohli zorganizovať tento výstup a poskytli nám rôzne benefity. Bez nich by to nebolo možné. Ďakujeme:

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *