Kupilka a Zebra – viac spätý s prírodou

Kupilka a Zebra od Doprírody.sk. Priznám sa, že pred testovaním som sa s týmito značkami nikdy nestretol. Cestu ku mne si vždy našli bežné ešusy, hrnčeky či príbor, jednoducho to, čo outdoorový obchod v danom momente dal. Keď som si na otestovanie odnášal hrnček a kombinovanú lyžičku s vidličkou od výrobcu Kupilka a hrniec Zebra, rozhodol som sa, že si o značkách a ich filozofii najprv niečo prečítam. Nakoľko som zistil pomerne zaujímavé fakty, rád sa s nimi podelím. Už na prvý pohľad nepôsobia ako moderné outdoor produkty, pôsobia oveľa viac ako niečo tradičné, až staré, ale v tom dobrom slova zmysle. Vďaka ich koncepcií možno začnete vnímať pobyt v prírode ináč ako len športový výkon.

Čo sa týka produktu od Zebry, mám dilemu ako ho vlastne správne volať – pre mňa osobne je ešus niečo do litra, Zebra túto hranicu hravo prekonáva, takže odteraz dostáva pre potreby recenzie pomenovanie hrniec 🙂 Kombinovaná lyžička s vidličkou síce v angličtine nesie označenie spork, ja ju budem volať ľúbozvučne a kostrbato lyžičkovidlička. Mimochodom samotná Zebra je ale vlastne 2 v 1, nakoľko súčasťou balenia je aj integrovaná miska.

Malé upozornenie pred samotnou recenziou. Pre lepšie dotvorenie obrazu si občas pomôžem porovnaním s bežným outdoorovým príborom/riadom.

Materiál a vyhotovenie

Fínsky výrobca Kupilka je pre mnohých z nás asi veľká neznáma, ale korene výrobcu siahajú až do roku 1775, takže predpokladám že veľmi dobre vedia čo robia.  Produkty zaujmú hneď pri prvom dotyku. Materiál totižto nie je plast, kov, či drevo. Jedná sa o zmes dreva a plastu – názov materiálu je Kareline a výrobca sa pýši, že pri výrobe nevzniká žiadny oxid uhličitý a tieto výrobky sú ekologické. Toto je samozrejme pozitívny fakt. Čo sa funkcie, dizajnu a vyhotovenia týka, lyžičkovidlička a pohárik sú na dotyk veľmi príjemné.

Nedokážem sa ubrániť pocitu, že predlohou boli ručne vyrezávané a tradičné poháre, príbor, či iný riad. Výrobca navyše deklaruje, že vďaka vlastnostiam materiálu nie je problém používanie v extrémnych mrazoch či vysokých horúčavách a výrobky sú veľmi dobre odolné aj proti rozbitiu. Ďalšou dobrou vlastnosťou by mala byť jednoduchá údržba, či odolnosť voči pachom, čo je oproti niektorým plastom alebo drevu skutočne výhoda.

Doteraz som na turistiku nosil kombinovanú vidličku s lyžičkou z umelej hmoty z francúzskeho športového supermarketu. Oproti Kupilke je v dizajne integrovaný ešte nožík. Jeho absencia na Kupilke ale vôbec nevadí, pretože na skutočné krájanie používam (a zároveň aj odporúčam) poriadny nožík. Natieranie zvládnete bez problémov aj bez skutočného nožíku, či integrovaných zúbkov.

Pri hrnci Zebra je vyhotovenie extrémne jednoduché, plne prispôsobené funkcií a bez výstrelkov. Po odňatí pokrievky narazíte na perfektne zapasovanú misku a po jej vybratí sa môže začať variť. Materiál je nerez a vďaka tomu by sa jedlo nemalo tak ľahko pripáliť. Na hrnci je veľká rúčka, ktorá z hrnca robí kotlík, nakoľko môžete hrniec za túto rúčku zavesiť nad pahrebu/oheň a dopriať si tak naozajstný zálesácky zážitok. Nespornou výhodou nerezu je jednoduchá údržba. Na varenie na ohni/variči je možné použiť aj samotnú misku. Upozornenie, miska nemá žiadne uško, takže ak bude horúca, bude sa s ňou veľmi ťažko manipulovať. Pre predstavu dopĺňam foto s 0,75l ešusom.

Testovanie

Na prvotné otestovanie som si vybral prechádzku a varenie neďaleko stredoslovenskej obce Veľká Lúka. Na prvý pohľad sa lesné cestičky a lúky nemôžu porovnávať s majestátnou Krížnou, ktorá na tento kraj dohliada, ale nie každý deň sa chcete štverať do strmého kopca a užívať si plnotučnú horskú turistiku. Druhý krát som výbavu zobral na jeden z Hikemates kopcov – na karpatskú Vysokú.  

Nakoľko som bol lenivý a hlavným zámerom bolo spraviť niekoľko fotiek západu slnka, ako výstupový bod som zvolil Vývrat a nie Kuchynu. Odtiaľ je to hore len niečo cez tri kilometre.

Príprava čaju v Zebre (áno, bolo ho o niečo viac) bola príjemným spestrením čakania na lepšie svetlo počas fotenia. Ako sa teda ukázalo, ku kľudným vychádzkam sa Zebra a riad od Kupilky veľmi hodia.

Zebru som naplnil vodou, postavil na plynový varič a započúval sa do ticha lesa. Nakoľko bolo drevo naokolo ešte stále veľmi vlhké a nemal som istotu, že nájdem vhodné ohnisko, schopnosť variť na priamom ohni som neotestoval. Nakoľko je hrniec naozaj dosť veľký (3 litre), nechcelo sa mi variť kotol polievky a tak som zvolil obyčajné špagety, ktoré potrebujú dosť vody ale aj tak som hrniec naplno nevyužil. K priebehu varenia nemám absolútne žiadnu výhradu. Počas varenia sa okrem Zebry dostala k slovu aj lyžičkovidlička a hneď som si uvedomil veľmi dôležitý fakt. Ako je aj z porovnávacej fotky vidno, lyžičkovidlička je dlhá a toto sa veľmi hodí, ak varíte väčšie množstvo, potrebujete ho občas premiešať a nechcete si pri tom obariť či zamazať končeky prstov. Práve pri premiešavaní počas varenia, alebo následne pri mixovaní ďalších ingrediencií sa dĺžka skutočne ukázala ako veľmi praktická. Pri konzumácií fungujú obe funkcie bez problémov. Lyžička lyžičkuje, vidlička vidličkuje.

Vyzdvihnúť musím fakt, že ani jeden z výrobcov nepoužíva formulku „jednoduchá údržba“ ako povinné klišé. Zvyšky po špagetách išli veľmi dobre umyť studenou vodou ako z hrnca, tak z taniera. Lyžičkovidličku som taktiež opláchol studenou vodou a utrel servítkou. Toto je naozaj veľmi podceňovaná záležitosť, ale ak sa vám robia v rannej káve mastné oká z vifónu z pred roka aj napriek tomu že ste ešus umývali v umývačke, toto jednoznačne oceníte. Najmä ak ste na dlhšej turistike.

Nebojte sa, na hrnček som nezabudol. Z neho som pil čaj. Tak ako je konkrétne testovaná Zebra na moje potreby priveľká, hrnček mi prišiel malý. Jeho objem je okolo 2 deci a keďže som zvyknutý na väčšie, urobil som si tie čaje po sebe dva. Ako mierne mínus testovaného poháru teda dávam objem, vyzdvihnúť ale musím vlastnosť materiálu Kareline, ktorý sa neprehrieva. Populárne kovové hrnčeky s uškom vám síce môžu nahrať zopár lajkov na Instagrame, ale krátko po zaliatí čaju ich máte problém udržať v ruke. Toto sa s Kupilkou nestane. Na záver ešte jedna praktická záležitosť. Je ňou dlhšia rúčka. Vďaka nej môže hrnček pomôcť aj ako naberačka. Práve v kombinácií s veľkou Zebrou si viem predstaviť nad ohňom pripravený napríklad guláš, alebo kvantum cestovín a následne ich bez rozsýpania či vylievania porozdeľovať pomocou improvizovanej naberačky.

Malé upozornenie, riad Kupilka je síce stavaný do extrémnych teplôt, na priame varenie sa ale použiť nemôže 🙂

Pre koho sú Zebra a Kupilka vhodné?

Ako som už naznačil, ku pomalým prechádzkam mi tieto výrobky perfektne zapasovali. Nikde som sa nehnal, v kľude si navaril a v ešte väčšom kľude sa najedol a napil. Mám dojem, že v dnešnej uponáhľanej dobe je ešte aj turistika a pobyt v prírode často až príliš zrýchlený a bokom nezostávajú ani výrobcovia. Variče, ešusy, riad, všetko prispôsobené na čo najvyšší výkon a minimálne straty a prestoje. V mnohých prípadoch je to samozrejme vítané a žiaduce, sám tento štýl väčšinu času preferujem, ale sú ľudia čo hľadajú práve presný opak a chcú byť viac súčasťou prírody a viac si to v nej užiť. A to sa pri šprinte nedá.

Aj tu teda platí, že pred nákupom musíte zvážiť svoje nároky. Ak ste ortodoxný turista z podskupiny rýchlik-gramista, poobzerajte sa po nejakom turbo ešuse. Ak ste zálesák, ktorý rád pripravuje jedlo na ohni, prípadne na vás padla voľba provianťáka pre väčšiu grupu, alebo sa jednoducho nikam neženiete a máte chuť si naozajstne navariť, Zebra je presne pre vás. Čo sa týka riadu od Kupilky, taktiež ho vnímam ako takú pohodovú alternatívu k tradičnému outdoorovemu sortimentu, aj napriek tomu, že funkčne absolútne v ničom nezaostáva, v údržbe či tepelnými vlastnosťami dokonca mnohé iné produkty prekonáva. V tomto prípade ide naozaj len o pocit, ktorý tieto produkty vyvolávajú. Materiál je veľmi príjemný a perfektne sa udržiava. Ak vám vyhovuje objem poháru, nebudete ľutovať. Ak chcete väčší, žiadny problém, je v ponuke. Lyžičkovidlička je výborná záležitosť, s ňou nemôže urobiť chybu nikto. V mojom batohu na najbližší výlet budú.

PS na záver: Keď už pôjdete na Vysokú, zastavte sa aj pri Bobrej hrádzi 🙂


Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *