Majestátna Vysoká s horským vodcom

Nie nadarmo ju poznáme ako kráľovnú Tatier. Nádherný kríž zdobiaci vrchol Vysoká sa vyníma na fotke každého turistu, ktorý sa sem odvážil vystúpiť. Má nezameniteľný tvar a je ozdobou tatranských panorám.

S dvoma vrcholmi sa vypína ponad tatranské doliny a láka každého turistu. To je Vysoká. So svojimi 2647 metrami dominuje Zlomiskovej doline a patrí do spoločnosti najkrajších 6 vrcholov vysokých nad 2500 metrov.

Týči sa v hlavnom hrebeni medzi Mengusovskou a Bielovodskou dolinou, presnejšie nad ich odvetviami Rumanovou, Dračou a Českou dolinou. Z jej koruny sú nezabudnuteľné výhľady hlavne na tatranský sever do Ťažkej doliny. Týmto smerom padá strmou skalnatou až 500 metrov vysokou stenou. 

Výstup na kráľovnú Tatier s horským vodcom

Aká je krásna, taká je aj náročná. Jej vrchol sa nachádza na neznačenej trase a preto ti k výstupu naň odporúčame horského vodcu. Medzi skúsenými turistami je tento výstup veľmi cenenývedie technicky náročným terénom, kde je horský vodca vítaným spoločníkom. Miestami je terén veľmi exponovaný a bez schopnosti istenia by bol výstup zbytočne riskantný. Okrem toho je terén veľmi ťažko čitateľný a neskúsený horolezec by jednoducho zišiel z trasy.

Gerlachovský štít: trvanie túry   Trvanie túry: 8-10h

Gerlachovský štít: prevýšenie   Prevýšenie:  1100 m

Gerlachovský štít: dĺžka túry   Dlžka túry:   12 km

Gerlachovský štít: náročnosť     Náročnosť:   I-II UIAA

Prevýšenie: 1100 m z Chaty pri Popradskom plese


Náročnosť:

– technicky náročný terén, exponované pasáže
– dobrá kondícia a skúsenosti s vysokohorskou turistikou

Veľkou výhodou výstupu na Vysokú je najmä jej nižšia frekventovanosť. Málokedy je na vrchole „plnka“, vďaka čomu si tu vieš vychutnať neopísateľnú atmosféru dokonalého pokoja a ticha ponoreného tatranského štítu.

Trasa začína na Popradskom plese

Výstup na Vysokú je náročná, celodenná túra. Dobrá kondícia a taktiež skúsenosti s technickým terénom sú potrebné. Na vrchol Vysokej vedú mnohé trasy, aj lezeckého charakteru. Dve bezpečné a jednoduchšie trasy sú na výber aj pre turistov. Jedna je zaužívaná ako výstupová a druhá ako zostupová trasa. Obe začínajú pri Popradskom plese, kam sa dostaneš buď asfaltovou cestou zo zástavky tatranskej železnice „Popradské pleso“ alebo zo Štrbského plesa po červenej značke.

Výstupová trasa na vrchol Vysokej vedie cez nádhernú dolinu Zlomísk, cez Dračie sedlo a centrálny žľab až na vrchol. Zostupová trasa vedie cez takzvanú štrbinu Kohútik a sedlo Váhy k najvyššie položenej chate vo Vysokých Tatrách, na Chatu pod Rysmi.

Výstup je možný aj s nocľahom pri Popradskom plese

Majláthova chata alebo Horský hotel Popradské pleso ponúkajú pri Popradskom plese nocľah, vďaka čomu vieš ušetriť 1-1,5. hod. v deň výstupu.

Z Popradského plesa pokračujeme Zlomiskovou dolinou a po cca 2 hodinách prichádzame do Dračieho sedla. Po krásne vyšľapanom chodníčku naberieš rýchlo výškové metre a po chvíli sa dostaneš z pásma kosodreviny. Cesta je po veľkých pohyblivých balvanoch. Krásny chodník, ktorým si doteraz kráčal/a sa niekde stratil a ďalej ťa povedú iba kamenní mužíkovia, ktorí sú všade okolo.

Z Kotlinky pod Dračím sedlom pokračuješ juhozápadným zárezom do centrálneho žľabu a ním do Štrbiny Vysokej. Cesta rýchlo ubieha a zo sedla si vychutnáš krásny výhľad na Mengusovskú dolinu so Štrbským plesom. Po pravej strane sa už črtá vrchol Vysokej s jej centrálnym žľabom, ku ktorému sa postupne približuješ. Asi 30 metrov pod Štrbinou je potrebné nasmerovať sa doľava a po skalnej platni zaistenej železnými pomôckami doslova vyliezť až na severozápadný vrchol Vysokej, ktorý je o čosi vyšší ako juhovýchodný vrchol.

Severný vrchol sa pýši nádherným krížom. Pár rokov dozadu vymaľovaný modrou farbou, teraz neutrálnou sivou. Nesie iniciály „VR“, na pamiatku horolezca Václava Raifa, ktorý tu zahynul. Na vrchole máš dostatok miesta na príjemnú prestávku a načerpanie síl pred zostupom. Počas oddychu sa môžeš kochať výhľadmi na Gerlachovský štít, Satan, Rysy a iné menej známe tatranské štíty.

Zostup vedie obvykle cez Štrbinu pod Kohútikom do Sedla Váhy na Chatu pod Rysmi a späť na Popradské pleso. Odtiaľ po značkovanom chodníku na Popradské pleso.

História a dobývanie Vysokej

Na oba štíty Vysokej prvý krát vystúpili budapeštiansky geograf Móric Déchy a horskí vodcovia Ján Ruman-Driečny ml. zo Stôly a Martin Spitzkopf z Novej Lesnej. Prvý výstup za zimných podmienok urobili 11. apríla 1903 Karol Jordán, Harry Berceli a vodcovia Pavol Spitzkopf st. a Ján Franz st.

Čo všetko na výstup potrebuješ?

Vysoká je s horským vodcom dostupná v zime aj v lete a výbava na tieto výstupy sa podstatne líši.

POTREBNÁ VÝSTROJ V LETE:

  • vysoké turistické topánky (vibram podrážka)
  • batoh
  • nepremokavé oblečenie
  • rukavice
  • čapica
  • jedlo a pitie 1,5 l/osoba
  • rezervná mikina (polartec alebo merino)
  • magnézium alebo hrudka soli proti kŕčom

POTREBNÁ VÝSTROJ V ZIME:

  • zimné lezecké vybavenie: mačky, cepíny na lezenie v ľade, lezecký úväz , prilba
  • lavínové vybavenie: lopata, sonda, lavínový vyhľadávač
  • batoh cca 30 l na jednodňové túry
  • čelovka
  • nepremokavá bunda a nohavice
  • zimná horolezecká obuv vhodná na uchytenie mačiek
  • teplá vrstva (fleecová bunda a nohavice)
  • 1 tenšie a 1 hrubé rukavice
  • čapica, okuliare (slnečné aj lyžiarske), opaľovací krém a balzam na pery
  • rezervná zateplená bunda (páperie, duté vlákna)
  • jedlo a na pitie okrem vody ideálne aj sladký teplý čaj v termoske

Vysoká patrí k najkrajším a najfotografovanejším štítom Vysokých Tatier. Jej symetrický dvojvrchol je z každej strany impozantný a pohľady z nej patria medzi najkrajšie v Tatrách. My ti na výstup z vlastnej skúsenosti, ktorá bola viac než pozitívna odporúčame horských vodcov TatryGuide.

Bez poistenia na hory to neriskuj

Výstup na Vysokú patrí k tým rizikovejším bez ohľadu nato, ktorú trasu si zvolíš. Preto určite nepodceň poriadnu prípravu a okrem vybavenia v batohu si nezabudni zabezpečiť aj poistenie na hory od Union poisťovne, minimálne na deň výstupu. Toto poistenie ti pokryje náklady spojené so zásahom Horskej záchrannej služby, ak by bol potrebný.

Krátkodobé poistenie od Union poisťovne na deň výstupu vybavíš online za pár minút ešte v rýchlosti aj ráno na parkovisku. Alebo ak si na horách často a nechce sa ti na poistenie myslieť extra pred každým výletom, staň sa členom / členkou nášho turistického klubu! Členstvo ti zabezpečí poistenie na celú sezónu, ktorá trvá od 01.04. do 31.03. každý kalendárny rok.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *