Malokarpatské sedemstovky

Vysoká 762 m.n.m. z Kuchyne a späť 

Tento článok pre #hikemates napísala bloggerka a turistka Jaja Jenčová. Jej dobrodružstvá môžeš sledovať aj na Instagrame @lesipmle.

Kuchyňa – Vývrat – Vysoká a späť 
12,2 km / 3.50h chôdze / 680 m výškových

Trasa začína v dedine Kuchyňa, parkujete na konci dediny na modrej značke. Turistická modrá značka vás najprv vedie v miernom stúpaní lúkami nad dedinou, neskôr krátko klesáte lesom k Vývratu. Tu väčšinou parkujú autá – ako ešte kratšia alternatíva smer Vysoká. Z tohto bodu je to už len viac menej intenzívne stúpanie lesným chodníkom. Dokonca prekračujete krátky úsek so zbytkami lesnej železnice.

Záverečný úsek hrebeňom je to naozaj intenzívne stúpanie, ale nie dlhé. Vidíte vrcholový kríž a teda ste na Vysokej. Za peknej viditeľnosti vás potešia parádne výhľady aj západ slnka!

Okruh z Plaveckého Podhradia
na Vápennú (Roštún) 752 m.n.m.

Plav.Podhradie – Plavecký hrad – Báborská – Amonova Lúka – Klokoč – Mesačná lúka – Vápenná – Plav.Podhradie 
14 km / 5h chôdze / 680 m výškových 

Na Vápennú vedie viacero turistických trás z rôznych smerov. Ja vyberám tento podľa mňa veľmi pekný celodenný okruh z veľa zaujímavými miestami na trase. 

Okruh začína v dedine Plavecké Podhradie. Parkovanie priamo v dedine odkiaľ už strmo stúpate lesom asi 30 min k zrúcanine hradu. Oplatí sa to tu trochu preskúmať a vydýchať sa. Zrúcanina Plaveckého hradu je celkom veľká, nachádza sa tu dokonca niekoľko ohnísk a pekných výhľadov hlavne na Záhorskú nížinu a Rakúsko. 

Od zrúcaniny nasledujte modrú značku rovinkou lesom a krátkym asi 15 min stúpaním na Báborskú. Prichádzate na Amonovu lúku, veľké priestranstvo s ohniskom aj prístreškom. Odtiaľto okruh pokračuje už po červenej značke úsekom Cesty hrdinov SNP, pekným hrebeňom Malých Karpát popod Klokoč – tu sa oplatí krátko odbočiť priamo na Klokoč za výhľadmi. Cez Mesačnú lúku vás značka zavedie hrebeňom už k hlavnému cieľu Vápenná. Vrchol Vápenná (Roštún) vás víta neprehliadnuteľnou kovovou rozhľadňou. Čas možno na olovrant s ďalšími peknými výhľadmi a odtiaľto už zostupujete naspäť po žltej značke rovno do dediny. 

Záruby 767 m.n.m. prechodom zo Smoleníc do Bukovej 

Smolenice – Smolenický zámok – Vlčiareň – Čertov žľab – Záruby sedlo – Záruby – Ostrý Kameň – Buková 
11 km / 4h chôdze / 530 m výškových 

Trasa začína v Smoleniciach na žltej značke. Skoro rovinou míňate malebný a veľmi známy Smolenický zámok na ceste k Vlčiarni. Na rázcestníku Pod Vlčiarňou odbočujete doprava na zelenú značku smer krásny úsek Čertov žľab avšak už v slušnom stúpaní. Zelená značka vás vedie až priamo na Záruby v poriadnom stupáku. V zime a ľade sú tu mačky vítaným pomocníkom.

Vrchol Záruby sám o sebe nie je nijak atraktívny. Kríž, skaly a chabé výhľady. Pokračujte ale pekným hrebeňom už po červenej značke (opäť ste na krátkom úseku Cesty hrdinov SNP) smer Ostrý Kameň. Práve v tomto smere Záruby – Ostrý Kameň sa vám z hrebeňa naskytnú krásne výhľady na zrúcaninu hradu Ostrý Kameň na skalách. Opäť pekné miesto na pauzu a už vás čaká len klesanie. Po červenej veľmi prudké, neskôr skoro rovinka po zelenej značke do dediny Buková. 

Skalnatá 742 m.n.m. zo Zochovej chaty a späť

Zochova chata – Čermák – Skalnatá a späť
9 km / 2,5h chôdze / 357 m výškových 

Štart zo Zochovej chaty od veľkého parkoviska alebo teda zastávky autobusu. Napojte sa na žltú značku smer lúka Čermák. Kráčate zatiaľ prevažne chatovou oblasťou, ale lesom. Po veľmi peknú a veľkú lúku Čermák s viacerými ohniskami aj prístreškami. Z lúky už nasledujete červenú značku priamo po Skalnatú. V závere krátky i keď krutý stupák. Skalnatá je pekný kopec s ikonickým stromom, ohniskom a výhľadmi. Veľmi obľúbený vrchol v Malých Karpatoch na východ alebo západ slnka – na túto príležitosť aj trasu obzvlášť odporúčam. Slnko tu vychádza fakt nádherne! 

Na Veľkú homolu 709 m.n.m. okruhom z Modry 

Modra námestie – Pod Peprovcom – Veľká homola – Traja jazdci – Široké –  Pod Srnčím vrchom – Modra námestie 
15,3 km / 4,5h chôdze / 600 m výškových 

Trasa začína na modrej turistickej značke. Za Modrou kráčate vinicami, neskôr lesom v stálom stúpaní smer Veľká homola. Na vrchu stojí nová 20 m vysoká rozhľadňa Alexandra Filípka, na ktorú musíte vystúpať, inak nebudete mať žiadne výhľady. Nachádza sa tu aj prístrešok a ohniská. A najmä cez víkendy veľa turistov, nakoľko najkratšia trasa sem vedie zo Zochovej chaty a len necelú hodinu. Okruh pokračuje klesaním lesom smer Široké a neskôr zelenou značkou po spevnenej ceste priamo do Modry.

Na Čmeľok 709 m.n.m. okruhom z Perneka

Pernek – Sedlo pod Javorinou – Čmeľok – Pezinská Baba – Pernek 
12 km / 3,5h chôdze / 560 m výškových 

Žltá turistická značka začína v dedine Pernek. Postupujete lesom v jemnom stúpaní smer Sedlo pod Javorinou. Od sedla okruh pokračuje už na červenej značke v slušnom stúpaní až po Čmeľok. Samotný vrchol je odlesnený s vojenským vysielačom a výhľady nič moc. Červená značka vás zavedie na Pezinská Babu – kde je viacero možností občerstvenia aj posedenia. Odtiaľto už len klesáte naspäť do Perneku po modrej turistickej značke.

Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *