Prečo navštíviť horské chaty?

Tento článok pre Hikemates pripravila Jesika Žáková.

Chceš zažiť romantické západy slnka, aj ikonické východy alebo hľadáš spoločnosť rovnako naladených ľudí. Horské chaty sú tým správnym miestom. Jedinečnú atmosféru, ktorú zažiješ na chatách, ti totiž nevie zaručiť ani 5-hviezdičkový hotel. 

Chystáš sa na túru a snažíš sa vtesnať 4-hodinové stúpanie s fotoprestávkami aj obedom do jedného dňa. Chcel/a by si vidieť západ slnka zo štítov a vychutnať si večer pri čajíku, ale akosi sa ti nedarí skĺbiť všetko naraz. Nemáš možno ideálnu výstroj, ani dostatočne teplý spacák a polovica tvojich parťákov by sa aj tak na takéto dobrodružstvo nevybrala. Všetky tieto pocity presne poznáme. Na Slovensku sa však môžeme tešiť obrovskej výhode – máme vyše 100 horských ubytovacích zariadení, v ktorých zažiješ romantické západy slnka, aj ikonické východy, a ak hľadáš spoločnosť rovnako naladených ľudí, tak budeš na správnom mieste.

Prečo navštíviť horské chaty?

Nemusíš sa ponáhľať
Najmä v zime je náročné naplánovať si výstup aj zostup v ten istý deň a počas svetla. Určite by si však nemal riskovať úraz a náhliť sa. Nocľah na chate je zaisto ideálnym spôsobom, ako si užiť zimnú turistiku bez toho, aby ťa tlačil čas. Na chate sa zahreješ a ráno ťa, navyše, prekvapí výhľad, aký nikde na nížine neuvidíš.

Na hikemates.com ich nájdeš jednoducho. Stačí do vyhľadávania napísať „chata“. 🙂

Viacdňové túry
Noc na horskej chate je šikovným riešením pri prechode hrebeňom pohoria. Veľakrát si náročnejšiu časť môžeš nechať na skoré ráno, kedy si plný síl. Po celodennej turistike si na chate dobiješ baterky a nemusíš sa pritom v stane báť miestnej zveri.

Výhľady, na ktoré nezabudneš
Vďaka horským chatám si vieš skrátiť výstup na vrcholy hôr počas východu alebo západu slnka, kedy sú farby na horách najkrajšie. V zime, bohužiaľ, nie sú niektoré trasy  dostupné, na jeseň sa však napríklad Rysy počas východu slnka zavďačia unikátnymi farbami.

View this post on Instagram

Budík o 3:30 AM Výstup na Rysy na východ slnka bol zatiaľ top zážitok od môjho návratu na Slovensko. Noc sme strávili na najvyššie položenej chate na Slovensku s úžasne talentovaným a šikovným personálom, ktorý nám navaril aj zahral, a to všetko bez svetla či pitnej vody. @chata_pod_rysmi Jednoznačne jeden z top zážitkov, ktorý vám nedokáže dať ani 5* hotel! ?? . . . . #wilderness #thisisslovakia #hightatras #tatryofficial #slovakia #visitslovakia #wanderlust #hiking #hikemates #zenyvhorach #horyvolaju #mountainviews #mountaineers #topslovakia #highaltittude #dobytatry #vysoketatry #ryry #chatapodrysmi #kamnavylet #turistika #turistikanaslovensku

A post shared by Jesika Žáková (@jesikazakova) on

Výhodné ceny
Cena ubytovania je často nižšia ako v miestnych hoteloch a Airbnb ubytovniach. Ceny lôžok sa líšia od typu izieb a v ponuke nájdeš lacné nocľahárne aj dvojposteľové izby s vlastnou kúpeľňou, za ktoré si priplatíš trochu viac.

Hikemates členstvom máš zľavy na horských chatách až do 50%, takže sa ti ročný poplatok 32 eur vráti napríklad po troch nociach strávených vo Vysokých Tatrách. Ak si členom, do 30. novembra si môžeš predĺžiť členstvo za 19€, potom to bude 32€. A ak členom ešte nie si, môžeš sa ním stať tu https://www.hikemates.com/clenstvo.

Ľudia, s ktorými si budeš rozumieť
Ak si myslíš, že na horských chatách bez teplej vody stretneš rovnakú klientelu ako v 5-hviezdičkovom hoteli, si na omyle. Áno, aj na Skalnatom plese nájdeš „turistov“, ktorí prišli len kvôli Instagramu, ale vo väčšine prípadov tomu tak nie je. Na horských chatách sa pohybuje väčšina horských nosičov, horolezcov a milovníkov prírody. Okrem nových obzorov môžeš na chate zažiť aj skvelú zábavu a spoznať nových kamošov, ktorí ti radi poriada nové trasy a triky.

Tak čo? Vidíme sa na chate?

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *