Spoznaj tie najkrajšie útulne našich hôr

Zaviaž si topánky, zabaľ spacák a poď s nami zažiť dobrodružstvo slovenských útulní. Skromné turistické chaty a zruby ti v horách ponúkajú núdzový nocľah, keď sa tvoje túlanie nečakane predĺži a úkryt pred nepriaznivým počasím.

Neoplývajú luxusným vybavením, ale aj práve vďaka tomu si k nim môžeš vyšliapať po veľkolepý zážitok. Je slovami neopísateľné, aký povznášajúci pocit v tebe vyvolá celkom obyčajná drevená pričňa, na ktorú môžeš vyložiť horami zhumpľované nohy, zavrieť oči a stíšiť myšlienky.

zdroj: bezky_certovica

Často sú to bývalé pastierske salaše, no autentickú atmosféru môžeš zažiť napríklad aj vo včelíne, či v partizánskom bunkri. V Hikemates sme pre teba vybrali niekoľko výnimočných útulní, ktoré sú dokonalou ochutnávkou čara noci našich hôr.

Koliba pod Pustým

Útulňa v Jamnickej doline v Západných Tatrách ťa presvedčí, že ozajstné dobrodružstvo môžeš zažiť aj po necelých 2 hodinách chôdze z Račkovej doliny. Koliba pod Pustým uprostred hustého lesa môže byť exkluzívnym spojovníkom pri hrebeňovke Západných Tatier. Nájdeš ju na trase modrej značky v nadmorskej výške 1156 m.

Drevená útulňa poskytuje nocľah na drevených pričniach a pódiu až pre štrnásť ľudí. Aj keď koliba udržuje už štandardne minimalistické trendy, je to jedna z najlepšie vybavených útulní. Nachádza sa tu piecka, zásoba dreva na kúrenie a sekerka, hrnce, panvice, poháre, otvárače na víno, ale aj lekárnička a nejaké tie takmer vyhorené sviečky. Neďaleko útulne nájdeš aj latrínu a posedenie pod prístreškom. Teplú vaňu si tu síce nenapustíš, ale neďaleko je prameň horského potoka. 😉

Poloha útulne na mape.

Útulňa Galová

Ak sa necháš zviesť Volovskými vrchmi, pripíš na svoj to do list aj návštevu novučičkej útulne (2019) s nádhernými výhľadmi na Vysoké Tatry, Kráľovu hoľu či údolie Slanej. Nachádza sa neďaleko Stromíša pri červenej značke Cesty hrdinov SNP v západnom cípe Volovských vrchov v nadmorskej výške 1127 m. Dostaneš sa k nej po červenej z Dobšinského kopca či zo sedla Súľová, alebo po žltej značke z Vlachova približne do 3 hodín šliapania. Nadšenci z Vlachova pod vedením Miloslava Gála vytvorili naozaj mystické dielo medzi útulňami.

zdroj: miloslavgal

Zrub je osadený do kamennej terasy s ohniskom a lavičkami v nádhernom prostredí. Interiér útulne je priam nadštandardne zariadený. Okrem spacáku a karimatky ti tu nebude chýbať vôbec nič. Na poschodových pričniach sa vyspí 8 až 10 turistov. Útulňa má murovanú kachľovú pec a kuchynku vybavenú aj špecialitami akou je koťogo, s ktorým si pripravíš svoje idylické ráno. Sviečky a kahance môžeš pokojne nechať doma, pretože na útulni je aj svetlo na solárny zdroj. Asi 400 m severne je prameň s názvom studnička pod Prednou Gálovou.

Zážitok noci strávenej medzi vrcholkami hôr je slovami neopísateľný, preto si útulne chráňme a starajme sa o ne tak, aby sme si ho mohli vždy dopriať. s idylkou akú ponúka útulňa Gálová.

zdroj: miloslavgal

Poloha útulne na mape.

Útulňa Líška

Skialpinistami a bežkármi obľúbená útulňa pod Beňuškou je otvorená celoročne a starajú sa o ňu turisti z klubu Braväckí Lišiaci. Skromná romantická koliba osadená medzi zasneženými vrcholkami stromov ma očarila na prvý pohľad a na potulky okolím Čertovice je ako stvorená.

zdroj: Michal Cimmermann

Ak sa chystáš Líšku navštíviť v noci vedz, že na jej povalu sa zmestia traja ľudia a do spodnej miestnosti pravdepodobne aj desať turistov avšak do vodorovnej polohy sa uložia len šiesti z nich. Zariadenie tvoria stoly a široké lavice, riad aj vybavená lekárnička. V hlinenej zemi je osadený plechový kotlík ako ohnisko a pod lavicami je nachystané drevo a sekera. Praskajúci oheň malej piecky vyhreje celú kolibu, no zahriať sa môžeš aj becherovkou a spomienkami z útulne vtlačenými do pamätnej knihy.

zdroj: DAREK

Poloha útulne na mape.

Útulňa Javorinka pod Kľakom

Pod jedným z najkrajších slovenských vrcholov, Kľakom v Lúčanskej Malej Fatre, sa ukrýva ďalšia nadštandardne vybavená útulňa Javorinka. Nájdeš ju vo výške 1171 m n. m. na okraji lúky nad Kľackým vodopádom, po zelenej značke z Vrícka.

zdroj: tomo_358

Drevená útulňa obitá térovým papierom je krátko po rekonštrukcii. Je vybavená dvomi poschodovými posteľami, na ktorých sa vyspia pokojne aj ôsmi ľudia. Medzi posteľami je okno a stôl s lavicami. Funkčná piecka a plne vybavená „kuchyňa“ je sladkou odmenou po celodennom šliapaní, ale taktiež mäkkou myšiek a zubatých plchov. V predsieni je opretý rebrík vedúci na povalu s kapacitou 8 až 10 turistov a mal by si tu nájsť aj nachystané drevo, tri pílky, sekeru a lopatu. Pred útulňou je posedenie okolo ohniska, koza na pílenie dreva a prameň tečie asi o 50 m ďalej.

Poloha útulne na mape.

Salaš pod Suchým

Počas hrebeňovky Veľkofatranskej magistrály môžeš prespať na mnohých útulniach avšak žiadna sa nevyrovná salašu pod Suchým. Pri zostupovaní zo sedla pod Suchým vrchom môžeš vidieť výrazne zelenú strechu celoročne otvorenej koliby, ktorá je mimoriadne zariadená. O jej údržbu sa stará turistický spolok Štyri nity a jej správca Ján Duchák.

Ak na útulňu dorazíš medzi prvými, môžeš sa uložiť v luxusnej posteli. Komfortne na matracoch sa tu vyspí celkom 13 ľudí, traja v posteliach a desiati na povale. Ak vystúpiš zo svojej komfortnej zóny podobne ako to urobilo 22 čechov, môžeš nafúknuť jej kapacitu až na 28 miest. Vnútri je tiež funkčná piecka, na ktorej si môžeš uvariť teplé jedlo. Sú tu hrnce, panvice aj riad. V drevárni s vlastným vchodom nájdeš sekeru, pílku a lopatu. Je tu stôl s lavicami a pred kolibou je vytvorené príjemné posedenie s ohniskom. Prameň sa nachádza približne 200 m ďalej a v blízkosti útulne sú postavené dve latríny.

Poloha útulne na mape.

Útulňa Ramža

Útulňa Ramža sa rozložila v bezprostrednej blízkosti hlavného hrebeňa Nízkych Tatier, necelých 7 km od Čertovice vo výške 1260 m. Hej skromný prístrešok je tak dokonalou príležitosťou najmä pre diaľkárov zdolávajúcich legendárnu Cestu hrdinov SNP. K útulni učupenej v lese ťa dovedie vyšľapaná cestička severne od chodníka zo sedla Čertovica. Odtiaľto je to len na skok k útulni Andrejcová alebo k chate M.R. Štefánika pod Ďumbierom.

zdroj: Jan Naymes

Kapacita útulne je okolo 15 miest, no zmestíš sa aj s 20 člennou tlupou nocľažníkov. Minimalistické zariadenie pozostáva z poschodových drevených priční, niekoľkých políc a funkčnej piecky. Drevo na oheň je nakálané pod prístreškom, ale pri jeho užívaní mysli na nepísané pravidlo útulne „koľko spáliš, toľko narúb“. Nebude ti chýbať sekerka ani pílka. Približne 300 m západne od útulne sa nachádza prameň kde si môžeš doplniť zásoby vody. Pod hviezdami je z lavíc vytvorené príjemné posedenie s ohniskom. V prípade, že je útulňa obsadená, v okolí je dostatok miesta aj pre stan.

Poloha útulne na mape.

Včelín na Mikulášskom vrchu

Vo Veporských vrchoch nenájdeš preplnené turistické chodníky a ak sa vydáš po modrej značke z osady Bratkovice pri Brezne, pohltí ťa tak nádherné ticho a plnotučný les, ktorý okrem iného ukrýva aj vychýrený starý včelín na Mikulášskom vrchu. Včelín pripomínajúci „Into the wild“ sa nachádza v sedle medzi Mikulášskym vrchom a Skalkou priamo na hrebeni a ponúka to pravé dobrodružstvo uprostred divočiny.

Hrdzavý dizajn obytného prívesu len pridáva na jeho autentickosti a interiér je postačujúco vybavený. Hneď pri vstupe ťa určite zaujme prekvapivo výkonná liatinová piecka a gauč s kreslom. Oproti veľkému stolu je spravené sedenie zo starých úľov, ktoré poslúži aj ako pričňa. Vyspí sa tu asi päť ľudí s využitím stola a priestoru pod ním. Včelín je cez deň dobre osvetlený strešným oknom, no dve menšie okná a celkové tesnenie volá po rekonštrukcii. Nájdeš tu pamätnú knihu, prešívaky, pílku, metlu aj lopatu, dokonca vedro avšak prameň v bezprostrednej blízkosti nie je.

Poloha útulne na mape.

Skôr než navštíviš útulňu, zapíš si za uši

Nakoľko sú celoročne otvorené zruby a útulne bez hospodára a starajú sa o ne len turistickí priaznivci a dobrovoľníci, prilož ruku k dielu svojou ohľaduplnosťou.

?To, čo si na útulňu vynesieš, by si si mal aj zniesť. Zabaľ si do batohu sáčok na odpad. Ak sa celý deň vláčiš s plnou plechovkou piva alebo konzervou paštéty, cestou z útulne bude určite ľahšia.

?Koľko spáliš, toľko narúb. Piecka v útulni slúži na to, aby si si mohol vysušiť veci a trochu sa zohriať, no neplytvaj ním a vždy nachystaj novú zásobu dreva väčšiu ako si sám použil.

?Pred odchodom pozametaj podlahu a dôkladne vyčisti použitú piecku i riad. Keď zanecháš útulňu v dôkladnom stave, znížiš tým pravdepodobnosť, že k neporiadku prispeje aj iný turista neporiadkom.

?Udržuj čistotu v okolí prameňa. Najmä na potrebu si zájdi aspoň 50-100 metrov ďalej od spádnice nad studničkou.

?Ak je neďaleko vybudovaná latrína, využívaj ju inak premôž zimu a zájdi si hlbšie do lesa.

?Buď ohľaduplný k svojim spolunocľažníkom a správaj sa potichu. Útulňa slúži ako bivak a mala by byť oázou pokoja uprostred divočiny a nie miestom na žúrky.

zdroj: SIMONA ?

?Poteš užitočným materiálom navyše aj ostatných. Nechceme na útulniach vytvárať zbierku haraburdia, ale môžeš prispieť novinovým papierom, PePom, zápalkami a bezpečnými sviečkami. Taktiež môžeš doplniť lekárničku, priniesť metlu, lopatku, sekeru alebo pílku na drevo.

?Nenechávaj na útulni jedlo, ktoré by prilákalo hlodavce a ďalšiu lesnú zver.

?Staraj sa o útulňu tak, akoby si ju rád znovu našiel. Nepokladaj v blízkosti piecky nič horľavé, nezakladaj zbytočne veľkú vatru, dôkladne uhas oheň a správaj sa k útulni šetrne.

?Venuj dobrovoľný príspevok na údržbu turistických chát, útulní a zrubov.

Nezabúdajte na poistenie na hory

Zásah Horskej záchrannej služby ťa môže stáť aj 10 000 €, preto to nenechávaj na náhodu a pridaj sa do turistického klubu! Členstvom v Hikemates získaš celoročné poistenie nákladov na technickú pomoc pri záchrannej akcii, poistenie batožiny, všeobecnej zodpovednosti za škodu aj úrazové poistenie. Okrem iného získaš zľavy na ubytovanie do výšky 50%, zľavy na naše eventy, obľúbený Hikemates magazín a množstvo ďalších výhod. Chcem sa stať členom Hikemates!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *