Najvyhľadávanejšie trasy s mapami na Hikemates.com v máji

Máj nám turistom poskytol mnoho pekných dní na turistiku a primerane sme to aj využili. Opatrenia sa postupne uvoľňovali a postupne sa rozširovali služby na horských chatách. Podľa našej štatistiky vyhľadávaných trás, však kroky turistov smerovali aj na menej frekventované chodníky v menších pohoriach. Prinášame prehľad 10 najvyhľadávanejších trás, ktoré môžu mnohých inšpirovať na ďalšie výlety a túry. Mnohé z nich môžeš využiť aj na výlet s deťmi.

1. Čierna skala zo Smoleníc (Malé Karpaty)

Čierna skala (662 m.n.m.) patrí k výrazným skalnatým vrcholom Malých Karpát. Nedosahuje síce výšku ani 700 metrov, no po výstupe ponúka pekné výhľady. Vystúpiť na ňu môžeš z Jahodníka pri Smoleniciach, kam ťa dopraví autobus napríklad z trnavskej stanice. Ak si chceš trasu predĺžiť môžeš vyraziť priamo zo Smoleníc po zelenej cez Driny a pripojiť sa v Jahodníku na žltú značku. Základný výstup trvá necelé dve hodiny a určite ho zvládnu aj deti.

2. Veľký Choč z Valaskej Dubovej (Chočské vrchy)

Veľký Choč. Foto (c) LD/Hikemates

Veľký Choč (1.608 m.n.m.) je najvyšší vrch Chočských vrchov. Zo všetkých strán rozpoznateľný, vďaka svojmu ikonickému skalnatému vrcholu. Je častým cieľom turistov a dá sa naň dostať zo štyroch smerov. Nedávno sme v článku písali o výstupe z Lúčok. Trasa z Valaskej Dubovej je najkratšia z výstupových trás. Po ceste ale aj z vrcholu budeš mať výhľad na Malú Fatru, Veľkú Fatru, Západné a Vysoké Tatry, ale aj na hrebeň Nízkych Tatier a dovidíš až na Babiu Horu.

3. Vysoká z Kuchyne (Malé Karpaty)

Na Vysokej. Foto (c) LD/Hikemates

Ak tráviš čas v Bratislave, Vysoká (760 m.n.m.) môže byť cieľom tvojho poldňového výletu. Do Kuchyne sa ľahko dostaneš autobusom alebo autom. Ide o ľahkú túru, ktorej prevýšenie nie je také, aby ho nezvládli aj mladšie deti. Na vrchole ťa čaká pohľad na Záhorie aj na hlavný hrebeň Malých Karpát.

4. Ostrá z Blatnice (Veľká Fatra)

Ostrá (1.247 m.n.m.) so susednou sestrou Tlstou patria k najvýraznejším vrcholom nad Turcom. Skalnatý vrchol Ostrej prekvapí mnohými vežami a útvarmi. Výhľad z vrcholu do Turčianskej kotliny, ale aj smerom na východ na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, je tiež na nezaplatenie. Túra je strednej náročnosti s väčším prevýšením, takže si ju naplánuj na celý deň. Výstup by mali zvládnuť aj zdatnejšie deti. Ak si na túto túru s deťmi netrúfaš, zober ich aspoň na Blatnický hrad.

5. Uhlisko prechod z Trstenej na Oravskú priehradu (Oravská Magura)

Výstup z Trstenej na Uhlisko (860 m.n.m.) potrvá necelú hodinu. Je preto vhodný pre každého a celý prechod je skôr prechádzkou ako túrou. Z vrcholu uvidíš nielen Oravskú priehradu ale aj Západné Tatry.

6. Vápeč z Hornej Poruby (Strážovské vrchy)

Vápeč (955 m.n.m.) v Strážovských vrchoch už z diaľky upúta svojim kužeľovitým tvarom. Je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Vápeč. Vrchol je ľahko dostupný a ide o nenáročnú poldňovú túru aj s návratom. Zvládnu ju určite aj deti.

7. Vápenná zo Sološnice (Malé Karpaty)

Na Vápennej- Foto (c) LD/Hikemates

Vápenná (752 m.n.m.) patrí medzi jedenásť malokarpatských sedemstoviek, vrcholov, ktoré presahujú 700-metrovú výšku. Je tretím najvyšším kopcom v pohorí. Výstup na ňu prekonáva prevýšenie 500 metrov a síce je v niektorých úsekoch náročný, no zvládne ho takmer každý. Na vrchole je kovová rozhľadňa, z ktorej dovidíš až na Považský Inovec.

8. Súľovské skaly zo Súľova (Súľovské vrchy)

Súľovské skaly patria k najkrajším skalným útvarom na Slovensku. Výstup zo Súľova nie je náročný a celý okruh s návštevou zrúcaniny Súľovského hradu sa dá zvládnuť za necelé 4 hodiny.

9. Osnica z Lučivnej (Malá Fatra)

Osnica (1.363 m.n.m.) je súčasťou bočného hrebeňa Malej Fatry. Je z neho pekný výhľad na Veľký Rozsutec ale aj na Stoh. Trasa z Lučivnej nie je náročná aj keď prekonáva prevýšenie 860 metrov. Treba však počítať s tým, že vrcholy Malej Fatry sú pri pohľade z Osnice na dosah, takže túru si môžeš predĺžiť až na ne.

10. Kráľova hoľa zo Šumiaca (Nízke Tatry)

Kráľova hoľa (1.946 m.n.m.) patrí k našim najvýznamnejším vrchom. Pramení pod ňou niekoľko riek (Hron, Čierny Váh, Hnilec). Uzatvára východnú časť hrebeňa Nízkych Tatier. Trasa zo Šumiaca je najľahšou výstupovou cestou, no aj tak prekonáva prevýšenie viac ako 1000 výškových metrov. Po ceste narazíš aj na Horskú chatu pod Kráľovou hoľou, kde sa môžeš občerstviť.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *