Nová útulňa Sláviček na Tŕstí v Muránskej planine

Hikemates a projekt #ZažiÚtulne

V poslednom blogu som Vám písala, že turistický klub KST Hikemates som spoznala v čase, keď zbierali peniaze na projekt v názvom #ZažiÚtulne, na výstavbu nových útulní. Dnes je otvorená už v poradí aj druhá útulňa a ja mám znova tú česť, všetko Vám o nej napísať a povedať Vám, prečo je práve pre mňa taká výnimočná.

Útulňa Sláviček – základné info

Názov každej útulne v projekte #ZažiÚtulne vznikol rovnakým spôsobom. Človek, ktorý prispel na útulňu najväčšou finančnou čiastkou, si mohol sám vybrať, ako sa bude konkrétna útulňa volať. Takto teda vznikol názov Útulňa Sláviček. Ja osobne si krajšie meno pre útulňu v tomto prostredí ani neviem predstaviť. Súhlasíte?

Útulňa sa nachádza pod vrchom Tŕstie, ktorý je súčasťou Stolických vrchov a okrajovo zasahuje aj do Muránskej planiny. Mala by slúžiť najmä pre turistov prechádzajúcich Cestou Márie Széchy, ktorá vedie od Muránskeho hradu až po Fiľakovský hrad a meria vyše 83 km. Budúci rok sa na ňu chystám, tak potom Vám o nej určite napíšem viac.

A teraz Vám prezradím, prečo je pre mňa táto útulňa taká špeciálna. Vrch Tŕstie sa totižto nachádza po pravej strane medzi dvomi mestami – Tisovec a Hnúšťa. A práve to druhé mesto, Hnúšťa, je mestom, v ktorom som sa narodila a vyrástla. Takže keď som sa dozvedela, že ďalšia útulňa bude stáť práve v týchto končinách (necelých 10 km od nášho bytu), už vtedy som vedela, že to bude moja srdcovka, a nevedela som sa dočkať, kedy ju prvýkrát navštívim. A konečne sa to stalo. 🙂

Útulňa Sláviček – trasa z dedinky Polom nad Hnúšťou

Na útulňu sa dá dostať z 3 rôznych miest/obcí. Ja som si pochopiteľne vybrala mne najbližšiu trasu z dedinky Polom nad mestom Hnúšťa. Do dediny sa ľahko dostanete autom a zaparkujete hneď na jej začiatku, na parkovisku pred autobusovou zastávkou. Chodia tam aj autobusy, ale asi len dva za deň. Alebo si ešte môžete vybrať jazdu na bicykli, keďže celá táto trasa je vlastne aj cyklotrasa.

A potom sa už len vyberiete z Polomu po červenej značke – smer Tŕstie. Cesta tam, by Vám podľa mapy mala trvať necelé 2 hodiny. Mne to trvalo aj s menšími prestávkami presne toľko.

Zo všetkých 3 trás je to najľahšia aj najrýchlejšia trasa, pretože tam je najmenšie prevýšenie (len 453 metrov). Cesta naspäť Vám bude trvať menej ako 1,5 hodiny.

Ja som sa na útulňu vybrala na začiatku novembra, kedy je na horách veľmi pravdepodobné, že v doline budete síce prechádzať hmlou, ale na vrchole Vás za odmenu budú čakať výhľady v podobe krásne napeneného mliečka a modrej oblohy. Ale ešte nepredbiehajme…

…pretože pre mňa má aj takáto hmla svoje čaro. No nie je to magické? 🙂

Počas cesty hore mi robila spoločnosť aj sučka Eli. Ale fotiť sa veľmi nechcela. Toto je jej jediná fotka, ktorú mám. Ale zlatá bola, veď pozrite na tie oči.

Útulňa Sláviček – ďalšie trasy

Ako som Vám už spomínala, na útulňu sa viete dostať tromi trasami. Žltá turistická trasa vedie z mesta Tisovec a zelená turistická trasa vedie z obce Rimavská Píla. Obidve sú náročnejšie než červená, po ktorej som išla ja. Neviem Vám však zatiaľ povedať, aké tam budete mať výhľady, ale určite si tam prídete na svoje a uvidíte všelijaké zaujímavé miesta, tak ako aj ja. Napríklad mňa zaujal cestou tento strom, ktorý v hmle vyzeral tak trochu strašidelne.

No a tu som po cca 1,45 hodine šliapania bola od útulne už len niekoľko metrov a tešila som sa na výhľady z nej.

Útulňa Sláviček – konečne v cieli

A tie naozaj nesklamali. A ja neviem čo ma tešilo viac. Či útulňa voňajúca novým drevom a živicou, pohľad na čarovnú inverziu alebo vrch Klenovského Vepora (v lokálnom nárečí Klenovského Vepra) pýšiaceho sa nad ňou. A keď sa k tomu pridal ešte aj západ slnka, tak viac mi už k radosti naozaj nebolo treba. Snáď už len tú kávu k tomu.

Inak, len pre zaujímavosť, Klenovský Vepor je najvyšším vrchom Veporských vrchov, ktoré patria do Slovenského rudohoria. Takisto tam patria aj Volovské vrchy, kde stojí naša prvá útulňa Jána Kruteka, a Stolické vrchy, kde stojí naša druhá útulňa Sláviček. Čo myslíte, je to iba náhoda, alebo nie?

Pridala som Vám sem aj výhľad do doliny, ktorý som fotila až na druhý deň, kedy tam už inverzia nebola. Myslím si, že ten tiež stojí za zverejnenie, aha.

Útulňa Sláviček – dokonalá atmosféra vonku aj vo vnútri

Na útulne si so sebou vždy nosím aj varič. V útulni sa síce nachádza aj krb, na ktorom si viete nechať zovrieť vodu, ale vzhľadom na to, že kúriť ešte nebolo treba, varič bol v tomto prípade rýchlejší a efektívnejší. Takže spolu s kávou, čajom a týmto výhľadom, som mala na takmer dve hodiny o program postarané.

Neskôr po zotmení predsa prišiel na rad aj krb a dokonalej útulňovej atmosfére už nič nestálo v ceste.

Ale radšej Vám to už viac nebudem opisovať, lebo ešte by ste mi náhodou všetci závideli, a to by sa mi asi veľmi nepáčilo. No poviem Vám, že ísť takto sama na útulňu, to bola zase nová a krásna skúsenosť. Niekedy to vyskúšajte aj Vy. 😉

Útulňa Sláviček – vybavenie a hodnotenie útulne

Podľa mojich fotiek môžete vidieť, že táto útulňa má všetko, čo by každá útulňa mala mať. Je nová, je krásna, je v nej čisto a teplo, ponúka krásne výhľady a tečie pri nej voda. Čo viac nám v prírode treba?

A ja osobne si myslím, že voda je oveľa dôležitejšia ako latrína, takže to, že tam zatiaľ žiadna nebola, mi vôbec nevadilo. Neďaleký les a handrička na cikanie mi tam úplne postačovali.

Mám teda taký pocit, že toto je prvá útulňa, ktorá si podľa mňa zaslúži maximálny počet bodov, a to 10 bodov z 10. Táto útulňa si ma získala všetkým, čo mi ponúkla, nielen jej lokalitou. A ja verím, že si ju všetci budeme vážiť a budeme ju udržiavať takú, akú sme ju našli, aby nám mohla slúžiť čo najdlhšie.

Ak neviete ako sa na útulni máte správať, opakujem Vám to v takmer každom článku. Tu je mojich 7 základných pravidiel správania sa na útulni.

A ak sa Vám môj blog páčil, alebo máte akékoľvek otázky ohľadne útulne, môžete mi napísať do komentára. Budem rada za každú Vašu spätnú väzbu. Vaša blogerka Peťa. 🙂

Útulňa Sláviček – ešte niekoľko praktických informácií na záver

Presnú polohu útulne nájdete tu a GPS súradnice útulne sú takéto:

48.6535142N, 19.9851025E

Checklist útulne je tu:
  1. Obsluha: nie je.
  2. Prevádzka: celoročne.
  3. Počet osôb: pohodlne sa tam podľa mňa vyspí 6 ľudí a v prípade dobrých príbuzenských vzťahov aj 8-9 ľudí, keď sa trochu pritúlite.
  4. Voda: áno – v prameni hneď pri útulni.
  5. WC: zatiaľ nie je.
  6. Elektrina: nie je.
  7. Kúrenie: áno – v krbe.
  8. Jedlo a pitie: nie je.
  9. Mobilný signál: áno – dostatočný pre volanie aj pre internet.
  10. Nadmorská výška: 1 090 m.n.m.
  11. Cena: neplatí sa.
A ešte tu mám pre Vás menší bonus v podobe ďalších pekných fotiek, ktoré sa mi podarilo urobiť počas týchto dvoch dní v prírode. 🙂

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

2 Comments

  1. Robert Székely Reagovať

    Milá blogerka, turistka a športovkyňa Peťa, veľmi krásne a oduševnene napísané. Vidno že Vám stav našej prírody leží na srdci a záleží Vám na zveľaďovaní nášho krásneho Slovenska. Zdá sa mi že na rozdiel odo mňa máte skúsenosti s písaním blogov a článkov ohľadne prírody. Prosím ozvite sa mi. Mám vymyslený plán a projekt na financovanie takýchto ušľachtilých aktivít len ako som spomenul, treba byť trochu mediálne, internetovo a blogovo zdatný čo ja nie som. S pozdravom Robert

    1. Peťa Ďurišová Post author

      Dobrý deň, prepáčte mi, ja som si až teraz všimla Vašu správu. Môžete mi napísať e-mail: petka.durisova@gmail.com. Neviem či je to aktuálne alebo nie? Kľudne sa mi ozvite, budem rada. Peťa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *