zobor_ferrata_hikemates

Nová VIA FERRATA v Nitre skoro až na vrchol Zobora

Žeby o dôvod naviac zavítať do nitrianskeho kraja aj pre turistov a milovníkov zaistených ciest VIA FERRATA? Via ferraty BREZOVÁ a DUBOVÁ budú pre verejnosť otvorené od júla 2022.

Nitriansky Zobora jeho skalné bralá

Prvé zaistené cesty VIA FERRATA v Nitrianskom kraji

Ako spomína realizátor projektu, p. Peter Michalík, „nitrianske skaly majú veľmi zaujímavý reliéf. Nájdeme tu veľa zákutí, pilierov, previsov. Skala je tvrdá a kompaktná.“ Aj vďaka tomu bola lokalita vhodná na vybudovanie novej turistickej atrakcie.

Najbližšie ferraty od Nitry sú buď ferraty na Skalke pri Kremnici alebo až v Maďarsku, preto je doplnenie tohto druhu aktivity v kraji veľmi vítané a je prvé svojho druhu.

Ferrata v Nitre
Nitrianske ferraty otvoria v júli.Foto: Peter Michalík www.nitraden.sk

Ferrata Brezová a Dubová – dve trasy, dve obtiažnosti

Nitrianske ferraty budú pozostávať z dvoch trás s dvoma rôznymi obtiažnosťami, jednoduchšia trasa nazvaná „brezová“ (obtiažnosť B) a náročnejšia „dubová“ (obtiažnosť B/C).

Trasy dostali názov podľa stromov, ktoré na mieste rastú. Trasami sa dostanete až na vrchol skalného piliera. Výstup na samotný vrchol Pyramídy z piliéra môžete absolvovať dvoma spôsobmi. 12-metrovou výstupovkou obtiažnosti B alebo 15-metrovým lanovým mostom cez skalné okno.

Ferrata v Nitre
Lezenie po trasách je na vlastné riziko.Foto: Peter Michalík www.nitraden.sk

Ferraty sú, ako je bežné, jednosmerné a nástup začína pod skalami Pyramídy. Čas výstupu závisí od zdatnosti lezca, v priemere je to približne 20 minút. Ak by ste chceli pokračovať pešo na Zobor, je to ešte ďalších 15 minút.

Skúsení lezci by mali zvládnuť nové ferraty ľavou zadnou. Začiatočníci by po zhodnotení vlastných schopností mali určite z dôvodu bezpečnosti začať od jednoduhších variant.

Ferrata v Nitre
Lezenie po trasách je na vlastné riziko.Foto: Peter Michalík www.nitraden.sk

Povinné vybavenie na absolvovanie VIA FERRATA

Výbava, ktorú na absolvovanie zaistenej cesty via ferrata potrebuješ je vždy rovnaká, lezecký sedák alebo ideálne celotelový úväz pozostávajúci zo sedáku a hrudného úväzu. Ďalej tlmič pádov s dvom karabínami a prilba. Odporúčaná je aj takzvaná lezecká odsedka, ak by si si chcel/a spraviť počas výstupu prestávku a bezpečne sa pritom zaistiť a na ruky sú ideálne rukavice, či už s prstami alebo bez.

„V zmysle prevádzkového poriadku je na ne možné vstupovať v čase dostatočného denného osvetlenia, t. j. asi hodinu po východe slnka po hodinu pred západnom slnka,“ doplnil p. Peter Michalík.

V pláne je zavedenie zimnej uzávierky, počas ktorej hrozí riziko úrazov pre namrznutie alebo snehovú pokrývku. Pohyb na ferratách bude taktiež obmedzený v čase hniezdenia vtákov či rodenia mláďat.

Ferrata v Nitre
Na lezenie je potrebný ferratový set.Foto: Peter Michalík www.nitraden.sk

Zdoj: nitraden.sk

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Lezec-NR Reagovať

    Uplne odignorovali lezecku lokalitu a domacich lezcov. Ferratami poskodili lezecke cesty preistovane pred par rokmi. A este sa tomu robi reklama.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *