Obec Donovaly chce lyžiarsku halu, proti ktorej podpísali petíciu desaťtisíce ľudí

Plán vybudovať lyžiarsku halu na Donovaloch, na mieste kde dnes rastú lesy a je v druhom stupni ochrany Národného parku Nízke Tatry narazil pred časom na veľký odpor verejnosti. Napriek tomu obec Donovaly vydala v uplynulých dňoch súhlas s umiestnením stavby a určila, za akých podmienok môže hala v turistickom stredisku vyrásť. Projekt ukazuje, že za názvom Lyžiarska hala Donovalley Resort sa skrýva rozsiahly komplex niekoľkých budov a parkovísk a zásadným spôsobom zasiahne do toho ako dnes Donovaly vyzerajú. V projekte teda nejde len o lyžovanie v lete.

Donovaly boli kedysi malá obec, alebo sústava osád na rozhraní Nízkych Tatier, Veľkej Fatry a Starohorských vrchov. Niekoľko dreveníc, v polovici tridsiatych rokov tu začali stavať aj prvý horský hotel.

Donovaly v roku 1933. Zdroj: www.fortepan.hu, Schermann Akos

Práve cez Donovaly a susediace osady utekal na konci roku 1944 hlavný voj partizánskeho vojska po neúspechu Slovenského národného povstania z Banskej Bystrice smerom na Prašivú a ďalej do Nízkych Tatier.

Donovaly v 40. rokoch 20. storočia. Foto: www.paseka.sk

Vyhľadávané turistické a lyžiarske stredisko sa z Donovál stalo až po výstavbe hlavného cestného ťahu z Banskej Bystrice do Ružomberka priamo cez obec. A uplynulé desaťročia poznamenala výstavba mnohých rekreačných objektov známych a bohatých ľudí. Často v úplnom rozpore s tamojšou prírodou. No aj najnovšie rozhodnutie obce ukazuje, že to ešte nemusí byť koniec rozmachu výstavby na Donovaloch.



Ak sa v blízkej budúcnosti vyberieš po červenej značke z Donovál na Kečku, Kozí Chrbát a cez Hiadeľské sedlo do Nízkych Tatier, môže sa stať, že už po pár krokoch ťa po pravej ruke prekvapí rozsiahly stavebný ruch a neskôr niekoľkoposchodová budova s vyhliadkovou reštauráciou. Práve v týchto miestach, na dnes zalesnených pozemkoch má totiž vyrásť lyžiarska hala.

Náčrt lyžiarskej haly a súvisiacich objektov na základe projektu. (c) Hikemates

Obec Donovaly o umiestnení stavby s podmienkami rozhodla ešte 15. mája 2020 a rozhodnutie zverejnila na svojej stránke. Ako ukazuje projekt na pozemkoch, okrem lyžiarskej haly vyrastú aj viaceré polyfunkčné budovy, zimný štadión, nové cesty, parkoviská, či vodná nádrž. Takto vyzerá na vizualizácii investora. (celé video vizualizácie je na tomto odkaze)

Vizualizácia Donovalley

Proti výstavbe haly a výrubu lesov sa postavilo svojimi podpismi pod petíciou viac ako 22.900 ľudí. Ako píšu jej iniciátori lesy na Donovaloch v blízkom, ale aj širšom okolí predstavujú jedinečné prírodné bohatstvo.  „Toto bohatstvo je však čoraz viac ohrozené – príliš intenzívnou ťažbou dreva vrátane holorubov a tiež narastajúcim tlakom na výstavbu…. V tomto pásme sa developeri rozhodli vybudovať Letnú lyžiarsku halu, ktorá by umožňovala lyžovanie aj počas horúcich letných dní. Takáto hala však výrazne poškodí krajinu, krásne, staré lesy, vodné zdroje a celkové životné prostredie.“

Donovaly z Prašivej v Nízkych Tatrách. Uprostred lyžiarsky svah na Novej Holi. Foto (c) LD/Hikemates

Napriek nesúhlasu časti verejnosti, Banskobystrického samosprávneho kraja, ako aj protestu prokurátora, ktorý namieta, že všeobecno-záväzné nariadenie obce o územnom pláne rekreačnej zóny, ktoré počíta aj s výstavbou haly, nie je v súlade s inými predpismi, sa obec Donovaly rozhodla výstavbu potvrdiť. Pýtali sme sa starostu Miroslava Daňa, čo obec k takémuto rozhodnutiu viedlo a prečo neuprednostnili ochranu životného prostredia, no dostali sme len neurčité stanovisko: „Vyjadrenie Obce Donovaly k protestu prokurátora Okresnej prokuratúry bolo 28.05.2020 doručené na prokuratúru. Nakoľko územné konanie o umiestnení stavby nie je právoplatne ukončené, Obec Donovaly sa k tomuto konaniu nebude vyjadrovať. Konania v zmysle stavebného zákona nie sú verejné. Odpovede na všetky Vaše otázky sú v predmetnom rozhodnutí, ktoré nájdete na internetovej stránke Obce Donovaly.“


Prečítaj si tiež:


Obec na svojej stránke zverejnila 40-stranové rozhodnutie. Jeho podstatou je, že hala v katastri obce vyrásť môže. Zaujímavé je, že do procesu sa nemohla zapojiť Správa Národného parku Nízke Tatry, pretože podľa obce nepatrila k dotknutým úradom. Napriek tomu, že hala leží v druhom stupni ochrany NAPANT. Správa národného parku výstavbu neodporučila.

Vizualizácia Donovalley

Hovorca banskobystrickej prokuratúry Ivan Vozár pre Hikemates povedal, že zatiaľ neevidujú stanovisko obce k protestu prokurátora, ktorým bola napadnutá aj výstavba lyžiarskej haly: „O ďalšom postupe vo veci rozhodneme po tom, čo nám bude doručené rozhodnutie obce Donovaly o našom proteste.“

Projektový manažér investora haly Igor Obšajsník tvrdí, že všetky pripomienky obce do projektu zapracujú a chcú ho ešte viac zasadiť do prostredia: „Chceme zmeniť strechu na zelený priestor na stretávanie ľudí na voľnočasové a rekreačné aktivity.“ Akékoľvek námietky z pohľadu životného prostredia odmieta a odvoláva sa na záver posudzovania vplyvov na životné prostredie, ktorý uvádza, že projekt nebude mať negatívne vplyvy na životné prostredie


Vydaj sa na nami odporúčané zaujímavé trasy:


Faktom však je, že podľa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) prokuratúra aktuálne skúma vydané záverečné stanovisko ako aj postup a konanie posudzovania vplyvov na životné prostredie. „BBSK nebol účastníkom územného konania, vydal však stanovisko k projektovej dokumentácii stavby pre územné konanie, kde vyslovil nesúlad s platným Územným plánom Vyššieho územného celku Banskobystrický kraj. Vydanie územného rozhodnutia nás prekvapilo, pretože okresná prokuratúra podala protest. Myslíme si, že územné konanie malo byť prerušené, kým krajská prokuratúra neukončí preskúmanie konania vo veci posúdenia vplyvov stavby na životné prostredie,“ vysvetlila pre Hikemates postoj kraja vedúca oddelenia komunikácie Lenka Štepáneková.

Zatiaľ nie je zrejmé, ako bude celý proces pokračovať. Investor hovorí o zapracovaní pripomienok. Prokuratúra svoj postoj zverejní po obdržaní vyjadrenia obce. Rozhodnutie o umiestnení stavby je možné napadnúť odvolaním.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *