Nová rozhľadňa na Devínskej Kobyle je takmer hotová, nie však tam, kde by si ju čakal

Devínska Kobyla (514 m.n.m.) je častým cieľom turistov z okolia Bratislavy. Výlet na ňu, z ktorejkoľvek strany, nie je náročný a výhľady na Dunaj a Rakúsko z cieľa turistických značiek sú najmä pri zapadajúcom Slnku rozprávkové. O vyhliadkovej veži na Kobyle sa dlho hovorilo a v roku 2018 uzrel svetlo sveta projekt mestskej časti Devínska Nová Ves. Na vlastné oči sme sa napriek zlému počasiu presvedčili, že vyhliadková veža už je takmer hotová, no nie je na mieste cieľa turistických trás, turistickom vrchole Devínskej Kobyly, ako by si ju očakával.

Biela kovová konštrukcia, ktorá bude mať po dokončení viac ako 21 metrov totiž stojí na skutočnom vrchole Devínskej Kobyly. V areáli bývalej prísne stráženej raketovej základne, kde kedysi sídlila protivzdušná obrana Bratislavy. Keď sme sa na jeseň, pri písaní o prechode z Dúbravky do Devína, prechádzali pomedzi polozrúcané budovy a bunkre protivzdušnej obrany, ani by nám nenapadlo, že práve nad nimi, až na úplnom konci asfaltovej cesty vyrastie rozhľadňa.



Stojí neďaleko červenobieleho telekomunikačného stožiaru, presne na mieste, kde stála stará kovová rozhľadnička, na ktorú sa nie každý odvážil vyliezť. Tá už doslúžila a dnes leží na zemi neďaleko vyrastajúcej novej rozhľadne.

Nová rozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto (c) LD/Hikemates

V prípade, že na Devínsku Kobylu pôjdeš po turistickej značke a dostaneš sa na križovatku značiek s altánkom na vrchole, kde kedysi stála trampská útulňa, dostaneš sa k novej rozhľadni za pár minút. Od prístrešku pokračuj ďalej na severovýchod, prejdi cez zrútenú časť plota bývalej vojenskej základne a pokračuj po ceste, na ktorú narazíš. Z Dúbravskej Hlavice ťa k novej rozhľadni zavedie asfaltová cesta, nezľakni sa a kráčaj po nej aj v areáli bývalej vojenskej základne. Ak budeš mať so sebou deti, dávaj v areáli pozor. Na viacerých miestach sú staré šachty, či diery, kam by mohli deti, ale aj dospelí spadnúť a ublížiť si.

Na našej trase je miesto novej rozhľadne označené číslom 3.

Ako na Facebooku pred časom napísal starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Dárius Krajčír, pre turistov by mohla byť prístupná v septembri alebo v októbri tohto roka. Vežu začali stavať v polovici apríla. Nedávno pár fotografií zverejnili aj architekti z ateliéru Šebo Lichý, ktorí vežu projektovali. Uvidíš na nich aj približný výhľad z doteraz dokončených stupňov vyhliadkových plošín.

Nová rozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto (c) LD/Hikemates

Akýkoľvek máš názor na kovovú konštrukciu na vrchole kopca, ktorú bude vidieť zo všetkých strán, pôjde o ďalšie turistické lákadlo v okolí Bratislavy, ktoré ešte zvýši záujem o návštevu Devínskej Kobyly. Stálo by za to, zamyslieť sa, ako premeniť aj jej okolie tak, aby sa turisti nemuseli obávať, že spadnú do starých šácht vojenských objektov.

Nová rozhľadňa na Devínskej Kobyle skrytá v hmle. Foto (c) LD/Hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *