Recenzia – Merino tričko Poltár od slovenskej značky Froggywear

Chodíš na túry v klasickom tričku, ktoré ti celé nasiakne potom, že by si ho vedel žmýkať? Vyskúšaj tričko z merino vlny a objav jeho skvelé vlastnosti.

  • Vyrobené z merino vlny
  • Odvádzanie potu a vlhkosti
  • Termoregulačné schopnosti
  • Rýchloschnúce
  • Pohodlné
  • Jednoduchá údržba

Toto outdoorové tričko od značky Froggywear sa ku mne dostalo ako testovačka cez Hikemates. Štandardne som používal na turistiku buď klasické bavlnené tričká, alebo športové tričká vyrobené z umelých materiálov. Bolo to teda moje prvé tričko vyrobené z merino vlny a musím povedať, že ma naozaj prekvapilo. Nečakal som, že bude medzi tričkami, ktoré som používal a tými vyrobenými z merino vlny taký rozdiel..

S tričkom Poltár na Sľubici.

Merino vlna a Poltár

Vlákna merino vlny sú duté a teda fungujú podobne ako termoska. Tieto duté vlákna pomáhajú oddeľovať vnútorné prostredie od vonkajšieho oveľa efektívnejšie. Teplota sa viac prispôsobuje teplote vášho tela. Pri zmenách teplôt, napríklad ak vojdete do klimatizovanej miestnosti alebo povedzme, že na horách zafúka chladnejší vietor, nebudete pociťovať chlad nárazovo, lebo sa najskôr začne ochladzovať teplý vzduch v dutine vlákna. To platí aj keď tričko spotíte.

Merino vlna výborne saje vlhkosť a pot. Vďaka svojim termoregulačným vlastnostiam nazberanú vlhkosť otepľuje a teda vlhkosť sa rýchlejšie odparuje. Chlad nebudete cítiť ani na spotených miestach, keď na vás zafúka vietor. Pot je totiž zohriaty a vsiaknutý do dutín vlákien a teda vám napríklad “neprefúka” chrbát keď zhodíte batoh.

Hovoril som len o tom, ako vám nebude zima, no merino vlna zároveň veľmi dobre odvádza teplo. Tričko poltár má tenší úplet, len 16.5um. To uľahčuje teplu spolu s potom pri horúcich dňoch vypariť sa rýchlejšie. Nevytvára zbytočnú bariéru, a telo sa tak neprehrieva.  Už nebudete mať pocit, že ste celý premočený a musíte si tričko dať dole a vysušiť. Tričko vyschne rýchlo aj na vás už za pár minút. Neostane na vás ani kvapka potu a neprechladnú vám kríže.

Spolu s tepelnou reguláciou ide ruka v ruke aj ďalšia užitočná vlastnosť merino vlny. Antibakteriálne účinky trička sú nenahraditeľné. Vaše tričko nebude smrdieť za potom a pri návrate z túry si nebudete musieť urýchlene meniť tričko. Je to spôsobené štruktúrou vlákna merino vlny, ktoré zabraňuje baktériám rozmnožovať a rozkladať sa. Samozrejme po dlhšom nosení bez prania sa nazbierajú baktérie aj na merino vlne. No stačí aj obyčajné prepláchnutie vo vlažnej vode a následné vysušenie a vaše tričko bude opäť pripravené na túru.

Merino vlna má oproti iným vlnám väčšiu pružnosť. Jej úplety dosahujú elasticitu až 30% bez syntetických prímesí. Po natiahnutí sa vlákno vráti do pôvodnej formy bez deformácie materiálu. Tričko Poltár pokryje vaše krivky bez upínania sa či prílišného sťahovania na bokoch, bruchu či hrudi.

Určite musím spomenúť, že merino vlna je čisto prírodný výrobok. Je vyrobená z vlny špeciálneho plemena oviec merino. Tieto sú chované výhradne kvôli vlne, pasené na lúkach a preto najväčšiu časť ich jedálnička tvorí čerstvá tráva. Nič syntetické teda na vlne merino hľadať netreba. Aj preto sa vyznačuje antialergénnymi vlastnosťami.

Vlna je pôvodom z Nového Zélandu, uplet je pletený v EÚ, navrhnuté a ušité na Slovensku v dielni Froggywear.” -Froggywear.sk

Unboxing a prvé pocity

Tričko mi prišlo zabalené v igelitovom obale spolu so spodnou bielizňou. V balíčku sa nachádzala aj kartička/leták ako sa o tričko starať. Pozrieť si to môžete aj na mojom instagrame vo výbere príbehov Testovačky. Veľkosť trička mi sadla a ak si nie ste istý, akú veľkosť si vybrať, na stránke nájdete presné rozmery trička ku všetkým ponúkaným veľkostiam. Pohodlie bolo citeľné už po prvom oblečení. Tričko neškriabalo, bolo v ňom príjemne aj keď bol horúci deň a nikde ma netlačila zbytočná etiketa, ktorú by som aj tak odstrihol.

Po mesiaci testovania

V merino tričku som vyšiel na Sivec, Kráľovú hoľu a Sľubicu. Spal som v ňom pod širákom na Javorníckej poľane a nosil som ho v prostredí napáleného mesta. Taktiež som ho požičal aj kamarátovi s ktorým sme splavovali chorvátsku rieku Zrmanja.

Nikdy mi v ňom nebola zima, ale ani horúco. Termoregulačné schopnosti trička a odvádzanie vlhkosti fungovalo tak ako fungovať malo. Pod batohom som mohol tričko spotiť, no keď som si ho dal dole, bol som suchý a tričko vlhké. Do dvoch minút na slnku v jemnom vánku komplet suché.

Údržba trička a starostlivosť oň bola iná ako u bežných športových tričiek. Neperiem ho po každom použití v práčke, ale stačí ho len opláchnuť vo vlažnej až teplej vode, približne 30°C, a tričko bude zas čerstvé. Takéto prepratie trička vo vode má aj druhý úžitok okrem čistoty. Vlákna trička nasiaknu vodou, zmäknú a tričko sa pri sušení pekne vyrovná. Tričko z merino vlny totiž netreba žehliť. Mohlo by sa poškodiť. Také opláchnutie vám vie pri viacdňovej túre ušetriť aj miesto v batohu. Nebudete si musieť brať viac tričiek, vystačíte si možno aj s dvomi. 

Ak už nadišiel čas prania, tak určite použite prací prášok/gél určený na merino vlnu a perte tak ako odporúča výrobca. Len tak zabezpečíte, že vaše tričko nestratí na kvalite. Z rozprávania známych mám totiž informáciu, že pri nesprávnom praní sa veci z merino vlny rýchlo sperú.

Môj hikemate a ja na Sivci.

Bližšia špecifikácia

MATERIÁL100% merino vlna
STRIHslim fit
ÚPLETtenší, hladší – 16.5um
VÁHA180g (150-200 g/m2, podľa farby)
FAREBNÉ PREVEDENIAsvetlobéžová, lososová oranžová, cyklámen ružový melír, sýtočervená, zelený melír, samragd zelený melír, morský tyrkys, oceľová modrá, tmavomodrá, svetlosivý melír, tmavoolivová, čierna, pásik modrá|čierna, pásik sivá|čierna (14 farieb)

Zhodnotenie trička Poltár

Froggywear odviedol výbornú prácu. Strih, dizajn, množstvo farebných prevedení a úžasné vlastnosti vlny merino trička Poltár to len dokazujú. Je to všestranné, nielen outdoorové tričko, využiteľné aj na každodenné nosenie. Tričko šité na Slovensku, nemá čím sklamať. Jedinou nevýhodou by sa mohla zdať cena, ktorá je vyššia, ako keby ste si kupovali syntetické športové tričko. Hory sa dajú zdolať aj bez tohto trička, ale ak si chcete túru užiť čo najviac, Poltár je tu pre vás. Pri porovnaní ceny, kvality a pohodlia som si istý, že ísť do merino od Froggywear sa oplatí.

Ak by ťa tričko Poltár zaujalo, nájdeš ho na webe Froggywear.

Pozri si aj môj Instagram.
A ak chceš vidieť kadiaľ ma nohy nesú, daj mi follow na Strave.

Spišský hrad. Pohľad zo Sľubice. (vzadu jemné obrysy Tatier)

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *