Prvá komunitná útulňa na Orave – vízia mladých Oravcov sa stáva postupne realitou

Načerpať sily počas túry, skryť sa pred nečasom či stráviť nezabudnuteľnú noc v prírode – to všetko ponúka turistická útulňa. Vďaka proaktívnym Oravcom vznikne čoskoro na vrchu Skorušina, nachádzajúcom sa severne od pohoria Západných Tatier, útulňa, ktorá osloví nielen lokalitou, ale aj moderným dizajnom.  

Na Orave dobre, na Orave ešte lepšie!

Región Orava sa hrdo pýši nádhernou prírodou a každý rok láka množstvo turistov. Mladí Oravci z občianskeho združenia Lepšia dedinka, pochádzajúci z malebnej obce Brezovica, nespia na vavrínoch a potenciál svojho krásneho regiónu chcú rozvíjať ešte viac. Za sebou majú už množstvo úspešných kultúrnych a taktiež športových projektov. Vybudovali napríklad samoobslužný bufet pre turistov či lesnú hojdačku.

Tentokrát prišli s novým projektom, ktorí poteší nielen veľké skupiny vášnivých turistov, ale aj miestnych ľudí. Na najvyššom vrchu Skorušinských vrchov – Skorušina, chcú vybudovať komunitnú turistickú útulňu.

Priestor, kde sa spojenie človeka s prírodou utuží ešte viac

Husto zalesnený vrch Skorušina je svojou lokalitou veľmi atraktívny. Vďaka svojej nadmorskej výške
1 313,8 m n. m. ponúka dychberúce výhľady na susedné Oravské Beskydy a Západné Tatry.

Výhľad na Západné Tatry z vrchu Skorušina, Foto: Miroslav Mäsiar

Ak počasie praje, dajú sa pozorovať aj Chočské vrchy, Krivánska Fatra, Oravská Magura či Veľká Fatra. Turistická útulňa bude situovaná doslova v náručí oravskej prírody a spájať ju budú významné turistické chodníky z obce Brezovica, Liesek, Zuberec a Oravice.

Bezplatne pre každého

Stráviť nezabudnuteľnú noc v útulni bude môcť ktokoľvek, a to úplne zadarmo! Zakladatelia projektu plánujú vytvoriť aj jednoduchý online rezervačný systém, kde si budeš môcť pár klikmi booknuť svoj termín. Môžeš si tak užiť jedinečné, ničím nerušené spojenie s prírodou o samote alebo si tento zážitok vychutnať s partiou kamarátov.

Oravskí architekti s portfóliom zahraničných klientov

Keď sa povie turistická útulňa, mnohým z nás sa v hlave vytvorí asociácia starej schátralej búdy. Táto útulňa však bude na úplne inej úrovni a to vďaka spoločnosti mt PROJEKT, za ktorou stoja talentovaní architekti s oravskými koreňmi a s bohatým portfóliom zahraničných projektov. Dizajn útulne je nadčasový nielen na pohľad, ale aj celkové riešenie je veľmi funkčné.

Mnohých určite osloví sklo na južnej strane, vďaka ktorému sa každému návštevníkovi po prebudení naskytne nezabudnuteľný výhľad. Útulňa bude umiestnená nad samotným terénom, vďaka čomu sa do nej nedostane voda. Interiér je rozdelený na dve časti. V dolnej časti je kapacita 5 hostí a v podlaží sa vyspia dvaja návštevníci.

Aby zakladatelia projektu boli schopní vybudovať útulňu, vytvorili na platforme Donio crowdfundingovú kampaň, ktorá sa skladá zo štyroch míľnikov. Nečudo, že takýto skvelý projekt si našiel mnoho podporovateľov a už za 15 dní prispelo viac ako 200 štedrých darcov. Aktuálne sa kampaň nachádza v poslednom, štvrtom míľniku.

Ak chceš aj ty prispieť k realizácii tejto zaujímavej turistickej útulne, vieš tak urobiť jednoducho na webe Donio. 

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *